מנכ"ל זרוע הענן של עליבאבא, דניאל ז'אנג, התפטר במפתיע
מהחברה - שמתפצלת מזה כמה חודשים לשש יחידות שונות - נמסר כי ז'אנג, שהיה מנכ"ל הקבוצה כולה עד לא מזמן, עזב את תפקידו וכן שההנפקה של פרש-היפו נדחית למועד לא ידוע
קבוצת עליבאבא הסינית הודיעה אתמול (א') כי דניאל ז'אנג, מנכ"ל החברה לשעבר ומי שעד כה כיהן כראש יחידת הענן שלה, יתפטר מתפקידו.
המהלך הגיע בהפתעה, שכן ז'אנג עזב רק לאחרונה את תפקידו כמנכ"ל החברה כולה, כדי להתמקד בניהול Alibaba Cloud. על פי הדיווחים הוא צפוי להיות מוחלף על ידי אדי וו, שגם ייקח לידיו את יחידת הענן.
עליבאבא ציינה בהצהרתה כי היא מעריכה "את תרומתו של מר ג'אנג לחברה במהלך 16 השנים האחרונות" ולא הוסיפה פרטים מעבר לכך.
יחידת הענן של החברה היא ספקית הענן הגדולה בסין ואמורה להיפרד מעליבאבא כחלק מהארגון מחדש של החברה, עליו נודע במרץ האחרון.
כזכור, תאגיד האי-קומרס הסיני הענק הודיע בסוף החורף כי הוא מתפצל לשש יחידות עסקיות, שחמש מהן יהיו חברות נפרדות ויוכלו לגייס השקעות בנפרד, וברבות הזמן לצאת למסחר בבורסה, ואילו שהיחידה השישית תישאר בבעלות מלאה של עליבאבא. לכל יחידה יהיו מנכ"ל, חבר מנהלים ואסטרטגיית פעולה משלה.
שש היחידות הן: קבוצת מודיעין הענן, שתכלול את שירותי הענן והבינה המלאכותית שהחברה מציעה – כשז'אנג, שעוד היה המנכ"ל של הקבוצה, הוכתר לעמוד בראשה; קבוצת המסחר טאובאו טי-מול (Taobao Tmall), שתכלול את שתי פלטפורמות הקניות אונליין הללו, והיא היחידה שתישאר בבעלות מלאה של עליבאבא; קבוצת המדיה הדיגיטלית והבידור, שתחת אחריותה יהיו פעילויות הסטרימינג והסרטים; קבוצת המסחר הדיגיטלי הגלובלית, שתחתיה יהיו פלטפורמות המסחר הבינלאומיות של החברה, לרבות עלי אקספרס; קבוצת הלוגיסטיקה החכמה קיינייאו, שתכלול את שירותי הלוגיסטיקה של עליבאבא; וקבוצת השירותים המקומיים, שתחתיה יהיו שירותי המפות ומשלוחי האוכל שהחברה מציעה.
ההצלחה, המצאת יום הרווקים הסיני והטיפוס המהיר לצמרת
ז'אנג הצטרף לעליבאבא ב-2007 כרואה החשבון של טאובאו – השוק המקוון הסיני של עליבאבא. מאותו רגע עלה בסולם הדרגות בקבוצה במהירות. ב-2011 הוא הועלה לדרגת נשיא טי-מול – הספין-אוף מטאובאו לתחום של קניות עסקיות. בתקופה שבה ניהל את טי-מול השיק ז'אנג אירוע – יום קניות ב-11.11 שהוקדש במיוחד לצרכנים רווקים. היום, שידוע בכינויו יום הרווקים הסיני (Singles' Day), הפך לאירוע קניות מכונן ומשמעותי שגם גורף סכומי עתק מהצרכנים בכל רחבי העולם, כידוע לכל צרכן כיום.
בשנת 2013 קודם ז'אנג ומונה למנהל התפעול הראשי של קבוצת עליבאבא, ובסופו של דבר ירש את ג'ונתן לו כמנכ"ל ב-2015. אך הקידום האולטימטיבי עבורו הגיע ב-10 בספטמבר 2018, כשהמייסד המיתולוגי של החברה, ג'ק מא, הודיע כי שז'אנג ייכנס גם לתפקיד היו"ר הבכיר במקומו ב-2019, זמן קצר לפני ש-מא הסתבך עם הרשויות, נעלם לחודשים רבים, ולבסוף פשוט ירד מאור הזרקורים לחלוטין.
תחת הנהגתו של ז'אנג עליבאבא המשיכה לצמוח ולהרחיב את טווח ההגעה שלה. הוא השיק בקבוצה יוזמות חדשות, כמו Alibaba Cloud, שהפכה, כאמור, לפלטפורמת מחשוב הענן הגדולה ביותר בסין.
אלא שבמקביל החברה גם התמודדה עם אתגרים, כמו הגברת התחרות מצד יריבים ובדיקה רגולטורית סופר-קפדנית.
ז'אנג זכה לשבחים על תשומת הלב שלו לפרטים ועל יכולתו לבצע תוכניות ארוכות טווח ונתפס כגורם הבטוח שיכול להוביל את עליבאבא דרך האתגרים העומדים בפניה. אך כעת הוא פשוט עוזב בלי שנדע מדוע, לאן או אפילו מתי.
עוד מסימני המשבר: ההנפקה שנדחתה
אל הטלטלות הללו בקבוצה הצטרפה גם החלטה של עליבאבא לדחות את ההנפקה של חברת מוצרי המזון שלה פרש-היפו (Freshippo), שמפעילה שירותי מכולת ברחבי המדינה, החלטה שגם היא מהווה סימן לתנאי השוק המשתנים איתם מתמודדת הענקית. יצוין כי החברה כיוונה בתחילה להנפקה על פי הערכת שווי של 6 עד 10 מליארד דולר, אך זו ירדה לכ-4 מיליארד דולר בהמשך. ועדת ניהול ההון של עליבאבא – המפקחת על פירוק החברה – החליטה, כך נמסר, להמתין לתנאי שוק נוחים יותר לפני שתתקדם בהנפקה.
העיכוב הזה ב-IPO המתוכננת עלול לגרום לכך שעליבאבא לא תעמוד ביעד שלה להנפיק את פרש-היפו עד מאי בשנה הבאה, אם בכלל תצליח להוציא אותו לפועל. מאידך, עדיין יתכן שההליך יוכל להתקדם, אם הזירה הקמעונאית של סין תתאושש.
התפטרותו של ז'אנג ועיכוב ההנפקה של פרש-היפו הם סימנים לאתגרים העומדים בפני עליבאבא. החברה מתמודדת עם תחרות גוברת מצד יריבות כמו טנסנט (Tencent) וחברת המסחר האלקטרוני פִּינְדוּאוֹדוּאוֹ (Pinduoduo), והיא גם נלחצת, כאמור, על ידי הרגולטורים הסיניים מזה חודשים ארוכים.
מסתמן כי אם היא רוצה להישאר מובילה בתעשיית הטכנולוגיה הסינית, עליבאבא תצטרך למצוא דרכים להסתגל לתנאי השוק המשתנים, ואפשר שעזיבת ז'אנג היא מהלך שקשור בדיוק בכך.
תגובות
(0)