סטארט-אפ חברתי לאנשים עם מוגבלות – בלב היער
"שכונת האפשרויות הבלתי מוגבלות" מוקמת בימים אלה בלב יער בשרון, והיא תכלול האב טכנולוגי לסטארט-אפים בעולם הטכנולוגיה המסייעת ● היזמים מסבירים על הפרויקט, וקוראים לקרנות ולחברות טק לקחת חלק בו
בצידי כביש מספר 4 (מצפון לדרום), בליבו של יער אילנות בקדימה-צורן, שמהווה אחד המקומות היותר מתוירים באזור השרון, מתגלה למשוטטים בשביליו אתר בנייה, לא אופייני בכלל לשטחים ירוקים, ועליו השלט "קריית אולגה: שכונת האפשרויות הבלתי מוגבלות".
על שטח של 40 דונם נבנה פרויקט בהיקף של מעל 200 מיליון שקלים, שיכלול מרכז ספורט ונופש, בית כנסת, מסעדה, מרכז אירועים, גלריה לאמנות חברתית, בריכה חצי אולימפית מונגשת, בריכה טיפולית, ומגורים לאנשים עם מוגבלות ולסטודנטים. לצד כל אלה יוקם בו גם מרכז מחקר אקדמי, שיתמקד בחקר המוגבלות, ויכיל בתוכו בין היתר האב לסטארט-אפים שמפתחים פתרונות בתחום הטכנולוגיה המסייעת לאוכלוסיות אלה.
המיזם הייחודי הזה הוא בהובלת אלין בית נועם – עמותה ללא כוונת רווח, שפועלת למען אנשים בוגרים עם מוגבלות. העמותה מספקת מענה לאוכלוסייה זו, שכבר אינה חלק ממסגרות החינוך המיוחד.
איקי בר חיים, מנכ"ל העמותה ובעצמו אב לבן בוגר עם מוגבלות, מסביר: "השאיפה שלנו היא לשנות את הגישה כלפי אנשים עם מוגבלות. אנחנו מאמינים שצריך לגרום לחברה ה-'רגילה' לשנות את התפיסה כלפיהם, על ידי כך שנסיר חסמים פסיכולוגיים ופיזיים, כך שכולם ביחד יוכלו לחיות בתוך קהילה שיש בה הכול".
בר חיים מפרט כי "בניית השכונה מבוססת על גישת העיצוב האוניברסלי המכיל, שלמעשה מדברת על אינטגרציה הפוכה, שלפיה אנשים ללא מוגבלות ישתלבו באזורי החיים של אנשים עם מוגבלות". "לדוגמה", הוא אומר, "כל הדירות שיוקמו בשכונה יהיו דירות חכמות המאובזרות בפתרונות של בית חכם, כי תפיסת העולם שלנו אומרת שכל אדם, בכל גיל, זקוק לאביזרים שיקלו עליו לבצע פעולות יום יומיות – גם אם הוא לא מוגדר כאדם עם מוגבלות". לפי התוכנית, כ-2,000 איש צפויים להשתמש בשירותי השכונה מדי יום.
לדברי בר-חיים, חלק מתוכניות הבנייה במקום מקצות מגורים לאנשים עם מוגבלות וחלקן האחר שסטודנטים, שלומדים במוסדות אקדמיים בסביבה או מגיעים מגרעיני סטודנטים מתחלפים.
אקסלרטור היי-טק
אחת מגולות הכותרת של הפרויקט הייחודי הזה הוא האקסלרטור לחברות סטארט-אפ. תמי אייל, מנהלת ההקמה של הפרויקט, מסבירה: "במסגרת מרכז הידע שייבנה בשכונה נקצה שטח להקמת האב, אקסלרטור, חממה לסטארט אפים שעוסקים בתחומי הטכנולוגיה מסייעת". היא מציינת כי "זהו תחום בעל פוטנציאל, שכולל גם בריאות, איכות חיים והגיל השלישי. התחום הזה צומח בחו"ל בקצב מואץ, ומתחיל לקבל ביטוי והתעניינות גוברת גם בישראל".
"הכוונה היא להעניק ליזמים אפשרויות להשתמש בשכונה החדשה כ-'בטא סייט' לבחינת הפיתוחים והרעיונות החדשים, בליווי מיטב אנשי המקצוע בתחום", מפרטת אייל.
היא מוסיפה כי "יש טכנולוגיות מתקדמות שמשנות את החיים לאנשים עם מוגבלויות, וזה מתחיל בסמארטפונים, שהיצרנים משלבים בהם רכיבי נגישות למוגבלים, אפליקציות ייעודיות לעיוורים, רובוטיקה, בינה מלאכותית ועד הבית החכם, האינטרנט של הדברים, מדפסות תלת ממד ייעודיות ועוד".
עם זאת, אייל מדגישה שהאתגר המרכזי בפני מי שמפתח פתרונות לעולמות אלה הוא המימון, שכן "אף שסטארט-אפים בתחומים כגון פינטק, סייבר ובינה מלאכותית יכולים לגייס כספים מקרנות הון-סיכון מסורתיות, הרי שבתחום הטכנולוגיה המסייעת אין השקעות. הקרנות רואות בזה נישה בתוך ענף, הן לא נכנסות לזה, והסטארט-אפים שמעוניינים לפעול בעלם הזה נתקלים לעסוק בקשיי מימון בדרך לפיתוח המוצר".
היא אומרת שבניגוד למה שקרנות הון-הסיכון חושבות, השקעה בפיתוח הטכנולוגיה המסייעת יכולה להשתלם להן, ואפילו מאוד. הסיבה היא שלפי נתונים אחרונים, כ-15% מאוכלוסיית העולם הם אנשים עם מוגבלות כלשהי, ונתון זה צפוי לגדול פי שניים בעשורים הבאים, בשל העלייה בתוחלת החיים. "בנוסף לכך שנאפשר לחברות האלה להיחשף לסביבה הטבעית שלהן, שנמצאת אצלנו, נפגיש אותן עם משקיעים ויזמים", מציינת אייל.
מעבר לזה, היא קוראת לחברות ההיי-טק הגדולות שפועלות בישראל ומאמינות בנושאים כמו מעורבות חברתית ואחריות תאגידית לרתום את העוצמה הכלכלית שלהן, כחלק ממחויבותן לחברה, לקהילה ולחדשנות בעלת ערך מוסף, ולהיות שותפות במימון השלמת הקמתה של "שכונת האפשרויות הבלתי מוגבלות".
לדבריה, "אין ספק שחברות היי-טק יכולות למלא תפקיד מרכזי בקידום טכנולוגיה מסייעת. אפשר לרתום את העוצמה הכלכלית והטכנולוגית ואת הידע והמומחיות שלהן כדי לעודד חדשנות ויזמות בתחום".
פרויקט נט. חבר
פרויקט אחר שעמותת אלין בית נועם הייתה שותפה להובלתו הוא נט. חבר, שהיה מעין רשת חברתית ואתר אינטרנט מונגש קוגניטיבית לאנשים עם מוגבלות שכלית. האתר היה מתעדכן שבועית ושירת מעל 1,100 גולשים בשוטף. לצערה של העמותה, רשות החדשנות, והממשלה ככלל, הפסיקו את התקצוב לפרויקט, מסיבות שאינן ברורות לה, והיזמים נאלצו לסגור אותו. "זוהי מכה קשה לאוכלוסייה שנעזרה בזה", אומר בר חיים. "זה בערך כמו שהיו מודיעים לציבור הרחב שחוסמים לו לחלוטין את הגישה לרשת האינטרנט".
בר חיים מביע תקווה שגופים אחרים יבינו את חשיבות המיזם הזה, יפרסו על הפרויקט חסות, ויסייעו להקים אותו בחזרה ולהשיבו לפעילות שוטפת בהקדם.
עמותת אלין בית נועם
עיקר פעילותה של העמותה היא בבית נועם בקריית אונו, שם היא מפעילה מגוון שירותים לאנשים בוגרים עם מוגבלויות פיזיות ושכליות קשות, ומספקת להם מסגרת יומית, שיקומית,. תעסוקתית וחברתית. את פעילות העמותה מלווים מתנדבים בשנת שירות ושירות לאומי.
בעמותה מכנים את הקמת ההאב הטכנולוגי והשכונה כ-"סטארט אפ חברתי", בתקווה שגופים אחרים ישכפלו אותו במקומות נוספים בארץ.
תגובות
(0)