המנמ"רית שמכניסה עשרה יישובים למגרש ה-IT של הגדולים
הילה אברמוב, מנמ"רית אשכול רשויות שורק דרומי, מספרת איך לעשות הרבה IT במעט משאבים, וכיצד נס מסייעת לה במשימה
"ברשויות מקומיות, כללי המשחק שונים ומתמקדים בעיקר באתגרים של תשתיות, הגנת סייבר ויצירת שירות מהיר, זמין ואמין לתושבים", כך אמרה בראיון לאנשים ומחשבים הילה אברמוב, מנמ"'רית אשכול רשויות שורק דרומי.
אברמוב פעילה בענף זה 25 שנים, מתוכן 15 במשרד הבריאות, שם הייתה, בין השאר, מנהלת מחלקת ועדות רפואיות באגף המחשוב. היא משמשת בתפקידה הנוכחי מאז יולי 2022. האשכול מאגד 10 רשויות מקומיות, מקריית מלאכי ועד מזכרת בתיה (בעבר המושבה עקרון) שמתגוררים בהן 160 אלף תושבים.ות. באשכול יש 850 עובדים – ומתוכם 10 אנשי IT, האחראים על כלל הפעילות הטכנולוגית של האשכול.
בניית האשכולות היא יוזמה של שר הפנים לשעבר, אריה דרעי, שהבין שלרשויות המקומיות הקטנות אין יתרון גודל. הוא הקים 14 אשכולות, הכוללים יותר מ-100 רשויות. רשות יכולה להצטרף לאשכול מבחירה, ודרכו לקבל במרוכז שירותים רוחביים שונים – חינוך, IT, רווחה ותחבורה. "המודל עובד ממש טוב", הסבירה אברמוב, "כי בשל קוטנן, הרשויות הקטנות לא יכולות לבצע מהלכים אסטרטגיים. הן זוכות ליתרון הגודל בשל הניהול המרכזי של האשכול".
"כשהגעתי לתפקיד", אמרה, "דבר ראשון ערכתי מיפוי, שהעלה כי הגנת המידע והסייבר, איגום המשאבים וניהול הידע – הם התחומים שיש להתמקד בהם. עוד עלה, שמשתמשי הקצה לא תמיד יכולים לגשת לכל מיני משאבים. הבנו שכדי שנוכל לתת שירות מהיר, זמין ומהימן לתושבים.ות, נדרשת סטנדרטיזציה אזורית, כדי שכלל הרשויות יוכלו לעבוד באופן אחיד ומתוזמר. יחד עם מומחי הענן של נס בנינו 'אזור נחיתה' ענני לכל רשות, בחנו מה הטופולוגיה והתצורה בכל אחת מהרשויות, אילו מערכות אחסון יש – ומשם, על סמך כלל הנתונים, בדקנו היתכנות".
"המטרה", ציינה אברמוב, "היא שהמועצות ישמרו על תקציב הצריכה שלהן באמצעות תהליכי בקרה וניטור שאנו – ברמת האשכול – נפעיל ונאשר. על בסיס המיפוי בנינו תוכניות עבודה לכל רשות, ואז, תוכנית אזורית. התוכניות היו בתחומי תשתיות IT, תקשורת, אבטחת מידע והגנת סייבר, דיגיטל וטכנולוגיה".
כך, הסבירה, "על בסיס חוקים והגדרות שבנינו כחלק מפעילות ה-FinOps, אם קמה סביבה שתהיה עתירת משאבים, ובהתאם, רבת צריכה ועלויות – נקבל התראה מיד. אנחנו נמצאים בעיצומה של הקמת הפעילות, ובקרוב נעלה את כל הרשויות באשכול כך שיעבדו באופן זה".
"אני באה מהממשלה", אמרה אברמוב, "ומאמינה שחשוב שנוכל לגשת לשדרת המידע במערך הדיגיטל הלאומי. לכן בחרנו ללכת על הענן הממשלתי, נימבוס, כדי להחצין עוד ועוד שירותים מקוונים לתושבים. נכנסנו למכרז החשכ"ל, ומאז אני עובדת עם נס על הענן של AWS, תחת נימבוס. כך, הרשויות באשכול יכולות לעבוד באופן מאובטח, עם DR. הן תחוברנה לשדרת המידע, והמשתמשים יוכלו לעבוד מכל מקום, עם פתרון המשכיות עסקית".
"כך", הסבירה, "בניתי 'יתרון גודל' לאשכול. הבאתי לחיסכון עצום לרשויות, עם ניהול IT מרכזי מבוסס מדיניות של האשכול, אבל גם עם מתן עצמאות לרשויות: לכל אחת מהן יש מעין 'דירה' במערך המחשוב של האשכול. אנשי נס בנו את הפתרון כך שכל רשות היא בפני עצמה. אם היא תרצה להתנתק – היא יכולה להיות עצמאית. כל הכנסת טכנולוגיה חדשה נעשית בשיתוף שלי, יש המון שיתוף פעולה, סינרגיה ועבודה באופן מטריציוני".
"בשנה האחרונה", סיכמה אברמוב, "פעלנו לקידום האזור האישי לתושב, עם בנייה של תאימות לכל רשות. עוד אנו עוסקים המון בנושא שיפור זמני עבודה ורמת שירות, SLA. המטרה היא לבנות IT ומערכי דיגיטל חיים, נושמים ובועטים לכל רשות כאילו היא תל אביב, ירושלים או עיר מרכזית וגדולה אחרת. מומחי הענן של נס שותפים מלאים ועיקריים למהלכים שאני מובילה. יום לפני שהיינו אמורים להעלות לענן AWS את מערך אופיס 365 בחבל יבנה, נקעתי רגל. אנשי נס ישר נרתמו למשימה וגיבו אותי, והעלייה לאוויר לא נהרסה. מבחינתי זה אומר הכל".
תגובות
(0)