מנכ"ל יבמ משנה כיוון: "ה-AI תיצור יותר מקומות עבודה מאשר תחסל"
ארבינד קרישנה, שמוקדם יותר השנה אמר שהבינה המלאכותית תביא למחיקה של 7,800 משרות בחמש השנים הבאות, למעשה חזר בו מהאמירה הזאת, וטען שה-AI דווקא יכולה להגדיל את כוח האדם, לפחות ביבמ ● איך ומדוע?
ארבינד קרישנה, מנכ"ל יבמ, התראיין במאי השנה לפוקס ביזנס והבהיר שלתפישתו, בתוך פחות מעשור הבינה המלאכותית תהווה כוח עבודה משמעותי, שידיר בני אנוש מחברות. הוא ציין אז שיבמ תחדל לגייס למשרות שה-AI יודעת לבצע, שהיא תשתלט על משרות בענק הכחול ושבחמש השנים הבאות, 7,800 מהן יימחקו.
מנכ"ל יבמ "זכה" לביקורת רבה על כך, ועל כך שאמר שהרבה משימות שנמצאות מאחור, בבק אופיס, יכולות להיות אוטומטיות. השבוע, קרישנה שינה כיוון: "הטכנולוגיה תיצור הרבה יותר מקומות עבודה מאשר המשרות שהיא תחסל", אמר. "הדברים הראשונים שאתה יכול להפוך לאוטומטיים הם עבודה שחוזרת על עצמה ועבודות צווארון לבן. לא נפטר עובדים, להיפך – נגייס יותר". קרישנה אמר את הדברים אתמול (ג') בכנס מנכ"לים בכירים שערך פורצ'ן בוושינגטון. "התפיסה שלפיה עלייה בפריון צריכה להוביל לאובדן מקומות עבודה – שגויה", קבע.
800 עובדים פוטרו, 8,000 עובדים גויסו
לפי קרישנה, "כשיבמ הוציאה, בהדרגה, כמה מאות תפקידי משאבי אנוש, במשך שלוש-ארבע שנים, היא הוסיפה במקביל עובדים בתפקידי הנדסת תוכנה ומכירות. הגידול היה של 8,000 עובדים – הירידה הייתה של כ-800". הוא ציין ש-"העובדים לא שוחררו (כך הוא מכנה זאת – י"ה) בשל המעבר הזה. במקום זאת, תפקידים מסוימים לא מולאו מחדש כאשר הם נפתחו. אבל אין ספק שעבודות צווארון לבן, שחוזרות על עצמן, יושפעו מהטכנולוגיה".
לדברי מנכ"ל הענק הכחול, "הבינה המלאכותית יכולה להחליף כ-10% עד 20% מהעבודות ברמה נמוכה יותר. אולם, היא לא תיקח באופן כולל את העבודה של אדם – כי העבודה של אף אחד לא מורכבת כולה ממשימות מסוג זה. אני מעריך שהמתכנתים שלנו יהיו פרודוקטיביים יותר ב-30% הודות לטכנולוגיה. אני לא מתכוון להיפטר מאף אחד – נגייס יותר".
"הבינה המלאכותית – התשובה היחידה להשגת פרודוקטיביות"
קרישנה אמר כי "קצב גידול האוכלוסייה נותר שטוח, או, במקרה הגרוע, יורד – אז צריך להשיג פרודוקטיביות. אחרת, איכות החיים תרד. בינה מלאכותית היא התשובה היחידה לכך".
הוא הסביר שהעלייה בפריון תאפשר לחברות כמו יבמ להעסיק יותר אנשים, לא פחות, "כי היא תאפשר להן לייצר יותר סחורות ושירותים, שאותם יהיה צורך להוציא לשוק. כך, לדוגמה, עלייתו של הטלפון החכם, שיצרה, באופן בלתי צפוי, שוק צומח עבור אנשי תוכנה. בנוסף, ב-1995 אף אחד לא חשב שיהיו בעולם כחמישה מיליון מעצבי אתרים – והנה, יש".
"ה-AI כבר שולבה בחלק מהעבודות הקריטיות ביותר של יבמ", ציין המנכ"ל. "כשלושה רבעים מתכנון השבבים בחברה נעשה על ידי AI". בעבר דווח שהענק הכחול שוקל להשתמש בשבבים משלו כדי להפעיל את שירות מחשוב הענן שלו, באופן שיביא להוזלת עלויות.
קרישנה התייחס גם ל-AI ברמת המדינות. "סין מתקדמת בתחום", אמר, "שלא יהיו לנו אשליות לגבי זה. להשקפתי, שיש בה מעט סתירות, ארצות הברית מובילה בתחום הבינה המלאכותית. היקף ההובלה הוא הנתון לוויכוח: האם אמריקה מקדימה את העולם בתחום ה-AI בשישה חודשים – או בשנתיים?"
מנכ"ל יבמ הוסיף כי "לסין יש כמה יתרונות בהשוואה לארצות הברית: הממשלה משיתה תכתיבים על פיתוח בינה מלאכותית שיתמכו במטרותיה; לסין יש יכולת להשתמש במערכי נתונים פרטיים גדולים – משהו שחברות אמריקניות לא יכולות לעשות, בשל תקנות הגנת פרטיות וחוקים אחרים; והממשלה שם פתוחה יותר לחקור שימושי AI לא דמוקרטיים. כל אלה יגרמו לכך שהתחום יהפוך לשברירי ומפוצל. ככל שיש יותר ויותר מלחמת טכנולוגיה, התפתחות בתחום הבינה המלאכותית תתפצל בין שתי המדינות. אני מזכיר שארצות הברית היא שהייתה ערש טכנולוגיית ה-AI. הבינה המלאכותית היוצרת יצאה ממקומות כמו סטנפורד, MIT, גוגל ופייסבוק. זו עובדה שכולנו צריכים להתגאות בה".
תגובות
(0)