"הטכנולוגיה מייצרת את העומק האסטרטגי שאין לישראל"

"אסור להסתמך אך ורק על טכנולוגיה ומהצד השני, אין להתעלם מכך שהיא מרכיב מרכזי ביתרון היחסי של צה''ל על פני האויב", כך אמר תא"ל (מיל') ארנון זו-ארץ, ממקימי אגף התקשוב ולשעבר הקשר"ר

תא"ל (מיל') ארנון זו-ארץ, ממקימי אגף התקשוב ולשעבר הקשר"ר.

"לישראל יש בעיה – אין לה עומק אסטרטגי. לכן, כל המדינה נמצאת בקו העימות. מאחר שבחזית, בקו העימות, נמצאים ישובים, נדרש לייצר עומק אסטרטגי שכזה. עומק זה צריך להתבסס על לוחמים ועל טכנולוגיה. אסור להסתמך אך ורק על טכנולוגיה ומהצד השני, אין להתעלם מכך שהיא מרכיב מרכזי ביתרון היחסי של צה"ל על פני האויב", כך אמר לאנשים ומחשבים תא"ל (מיל') ארנון זו-ארץ.

זו-ארץ היה ממקימי אגף התקשוב וההגנה בסייבר לפני שני עשורים, והגיע עד למספר 2 בו – קצין קשר ותקשוב ראשי וראש מטה האגף. הוא אמר כי "כיום, המבחן הראשון בכל שינוי, בכל מצב חירום, הוא היכולת לייצר תמונת מצב אמינה למקבלי ההחלטות. חלקי התמונה מגיעים מהשטח ומדווחים מלמטה – מהים, מהיבשה ומהאוויר – למעלה. ככה, התמונה המתגבשת מייצרת יכולת להבין היכן הבעיות המרכזיות, ועל פיהן ניתן להפעיל את הכוחות בשטח, לאחר תעדוף".

לדבריו, "מערכות ה-ICT הן התשתית הבסיסית לייצר את תמונת המצב. הן מורכבות ובנויות מכמה נדבכים שאינם קשורים ביניהם – לטובת ורסטיליות, יתירות, גמישות ושרידות. המטרה היא רציפות תפקודית בלחימה, שהיא המקבילה הצבאית להמשכיות עסקית. המערכות מבוססות על תקשורת פיזית, רדיו, חלל, תקשורת ניידת, תקשורת לוויינים ותקשורת נתונים, וכוללת יישומים מבצעיים ותומכי לחימה. כל רכיב שכזה יודע לפעול עצמאית. מעליהם, יש שכבת הגנת סייבר לאבטחת מידע ולהבטחת מידע. כך מתקבלים גיבוי והמשכיות".

"יש יכולת טכנולוגית לנהל קרב מבלי שהמפקדה תהיה מאוימת"

זו-ארץ התייחס למיקום המפקדות. הוא אמר כי "מרמת האוגדה ומעלה, המפקדות צריכות להיות מרוחקות מעט מקו העימות. יש לנו את היכולת הטכנולוגית לנהל קרב בלי שהמפקדה תהיה מאוימת, ובנוסף, שתהיה לה שליטה על הקורה".

"יכולת הכשירות המבצעית של כל גוף לוחם, או תומך לחימה, כמו התקשוב, תלויה וקשורה לתרגול, תרגול ושוב – תרגול", ציין הקצין הבכיר לשעבר. "יש לתרגל את תרחישי הקיצון, להפיק לקחים ואז לתרגל עוד פעם, כדי ליצור מצב שמדמה מצב אמת".

"חווינו הפתעה. היא תפסה אותנו בשבת במצב של חוסר תמונת מצב עדכנית. כעת יש תמונה, צה"ל נוטל יוזמה ושליטה, ומפעיל כוח התקפי בעוצמה", הוסיף.

לסיכום אמר תא"ל (מיל') זו-ארץ כי "אין לי ספק שהתשתיות שבנו אנשי אגף התקשוב וההגנה בסייבר, לרבות חיילי וקציני הקשר בשטח, מייצרות לצה"ל יכולת לפעול באופן ממוקד מטרה, עם סנכרון בין כלל הגורמים – מודיעין, אוויר, ים ויבשה. ככה בונים יתרון יחסי בכל נקודה שבה צה"ל פועל. לאורך השנים, וגם כעת, אנשי התקשוב נמצאו ונמצאים לצד הלוחמים בשטח – בקו החזית הראשון. הם בין אלה שהובילו, ומובילים, את הלחימה – ולא בכדי. מיטב הלוחמים, כולל בכירים, נפלו במסגרת ההכרעה של האויב. רק יכולת לפעול בצוותא תוך לכידות, עם מימוש תפיסת השילוביות, הם שיניבו את הסינרגיה הנדרשת ליצירת שלם הגדול מסך חלקיו".

תגובות

(4)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. אביטל

    ממש מגוחך. אולי נגור כולנו בחו"ל וננהל הכל משם? אם האזור לא בטוח עבור מתקני הצבא, איך הוא יהיה עבור התושבים?

  2. נועם

    אחרי מה שקרה בשבת אני כבר לא מתפעל מהטכנולוגיה

    1. ..

      טכנולוגיה , טכנולוגיה...המשקפת של סבתא שלי היתה מתריעה באופן יותר אפקטיבי...

אירועים קרובים