ה-IT כמכפיל כוח, שמסייע לסורוקה לטפל בנפגעי המלחמה
ערן ברבי, ראש מחלקת המחשוב ומערכות המידע בסורוקה, מספר על פעולות המחשוב וה-IT שהוא ואנשיו ביצעו מאז פרוץ המלחמה, בבית החולים שקלט את מספר הנפגעים הגדול ביותר מהטבח בדרום
בית החולים סורוקה קלט מאז תחילת המלחמה מספר רב של נפגעים, כתוצאה ממתקפת הטרור של החמאס, שפתחה אותה, ומהמשך הלחימה. זמן קצר לאחר שהחלו לזרום הידיעות על האירועים בדרום הוכרז מצב חירום בבית החולים, וחמ"ל החירום החל לפעול. בחמ"ל הזה חבר גם ערן ברבי, ראש מחלקת המחשוב ומערכות המידע בבית החולים, ומיד עם פתיחתו החלו להגיע למרכז הרפואי, יחד עם חברי הצוותים הרפואי והאדמיניסטרטיבי, הצוותים של האגף ובעלי התפקידים בו.
"המהלך הראשון שביצענו היה השמשת התשתיות הפיזיות, התקשורת והמחשבים, במחלקות שאליהן החלו להעביר חולים", אמר ברבי לאנשים ומחשבים. "התשתיות קיימות, אבל היה צריך לחבר אליהן את המערכות, התקשורת והמחשבים, כדי שהרציפות הטיפולית בחולים תישמר – מה שחייב אותנו לעבוד במהירות ולוודא שאין תקלות". בין אותן מערכות יש רבות שמחוברות למערכת לשעת חירום של משרד הבריאות – אדם.
כל זה התחרש כאשר הדיווחים מהדרום הלכו והתגברו, והנפגעים הראשונים כבר החלו לזרום לסורוקה – חלקם לחדר הטראומה, שקלט מספר גדול בהרבה של נפגעים מאשר קולטים בדרך כלל במקרי חירום. עוד דבר שהיווה אתגר אז הוא שגם באר שבע, שבה ממוקם בית החולים סורוקה, סבלה באותו הבוקר מירי נרחב של טילים. "כך", ציין ברבי, "עובדים שגרים במרחק של רבע שעה מבית החולים הגיעו אחרי שעה, בגלל האזעקות – מה שחייב אותנו להתארגן במהירות רבה ולהחליף אנשים. לשמחתי, ההיענות של העובדים הייתה מצוינת".
ה-IT בסיוע זיהוי הנפגעים מיישובי העוטף
אחת הפעולות שבוצעו בבית החולים החל מהשעות הראשונות של המלחמה, ואנשי אגף ה-IT שלו סייעו בכך, הייתה סיוע באיתור הנפגעים הרבים שנפגעו ביישובי העוטף והגיעו אליו, ובעיקר בזיהוי שלהם – מלאכה שהייתה קשה. "צלמים שלנו צילמו את הנפגעים והצמידו את התמונות ליד המיטות שלהם. בני משפחה שצלצלו אלינו כדי לוודא האם הקרובים שלהם נמצאים אצלנו התבקשו לשלוח תמונות. באמצעות מערכת לזיהוי פנים שפיתחה חברת סטארט-אפ ישראלית הצלחנו לזהות לא מעט מאושפזים, ועזרנו למשפחות", ציין ברבי.
אחד הדברים שסייעו בטיפול בנפגעים הוא הרפואה מרחוק – בעיקר במטופלים מלפני הטבח, שמצבם איפשר להם לקבל שירותים באופן זה. לרשות סורוקה, בית חולים מקבוצת שירותי בריאות כללית, עומדות מערכות שמשרתות את הקופה, ושימשו לצורך כך.
ככלל, אמר ברבי, מערכות המידע והדיגיטל של סורוקה אפשרו לאנשי הצוות הרפואי לקבל החלטות מיידיות לגבי המשך הטיפול במאושפזים השונים – האם לנייד אותם למחלקה אחרת או כל החלטה שהיא. במקביל, ניתן מענה לתפעול הפנימי של האגף, לרבות לגיוס של בעלי תפקידים למילואים ולצורך למלא את מקומם, וכן למתן פתרון לעבודה מרחוק לעובדים שיש להם ילדים בבית, או שלא יכולים להגיע למרכז הרפואי עקב המצב. "היינו ערוכים לזה בעקבות הקורונה ונתנו מענה מהיר יחסית", אמר המנמ"ר.
"בסך הכול, הניסיון שיש לנו ממצבי חירום קודמים, גם אם הם לא היו באותו סדר גודל, סייע לנו לעבור יחסית מהר למצב החירום החריג הזה", הוסיף.
כיצד מרגיש מנמ"ר של בית חולים שקלט באירוע כל כך הרבה נפגעים, והיו בו מצבים לא פשוטים?
"בפן האישי, כמו כולם, אני מודאג, ומשתדל לא להיות חשוף יותר מדי לחדשות. בפן התפקודי, אני קודם כל ממוקד בעשייה, כך שאין לי יותר מדי זמן למחשבות. אנחנו חייבים לרוץ קדימה, כי בסופו של דבר, אנחנו מבינים שמערכות המידע הן מכפיל כוח מתכלל, שמסייע לבית החולים לעמוד באתגרים חסרי תקדים מאז פרוץ המלחמה, ואנחנו גאים שאנחנו שותפים לעשייה זו".
תגובות
(0)