מדינות ה-G7 פיתחו והסכימו ביניהן על קוד AI
המדינות הסכימו על צורך בבינה מלאכותית אחראית ומרוסנת ● הקוד וולונטרי, אך מספק מערכת עקרונות וקווים מנחים לחברות בתחום ● ב-G7 נכללת גם ארה"ב, על אף שביידן חותם היום (ב') על צו מנהלי ספציפי ל-AI בארצו
קבוצת מדינות ה-G7 – הכוללת את קנדה, צרפת, בריטניה, גרמניה, איטליה, יפן וארה"ב – הסכימה באחרונה על ניסוח קוד התנהגות עבור חברות המפתחות מערכות בינה מלאכותית (AI) מתקדמות, כך דיווחה סוכנות רויטרס. המהלך מדיע אחרי שארה"ב השיקה בעצמה קוד AI באחרונה, ומהווה צעד משמעותי לקראת קידום הפיתוח האחראי והשימוש בבינה מלאכותית, שמשנה ומשבש בזמנים אלו במהירות את עולמנו.
קוד ההתנהגות הוא וולונטרי, אך הוא מספק מערכת ברורה של עקרונות וקווים מנחים שיספקו לחברות מתווה לפעול לפיו.
בין הקביעות החדשות שמעוגנות בקוד נכללות ההנחיות המבקשות מחברות לזהות ולהעריך סיכונים לאורך מחזור החיים של הבינה המלאכותית – ולפעול להפחתתם. משמעות הדבר היא נקיטת צעדים כדי להבטיח שמערכות AI יהיו בטוחות, מאובטחות והוגנות לאורך הליך הפיתוח, הפריסה והתפעול שלהן.
עוד נקבעה בקוד דרך ההתמודדות עם תקריות ודפוסי שימוש לרעה, לאחר יציאת מוצרי בינה מלאכותית לשוק. זה כולל שקיפות לגבי היכולות והמגבלות של מערכות הבינה המלאכותית, וקיום תוכנית לטיפול בכל שימוש לרעה פוטנציאלי בה.
הקוד גם מורה לחברות לפרסם דו"חות ציבוריים על שימוש ושימוש לרעה במערכות AI, דבר שעתיד לסייע להגביר את השקיפות והאחריות מטעמן כמו גם למאפשר לבעלי עניין לזהות ולטפל בכל בעיה אפשרית שעלולה הייתה להיות חבויה מהם עד כה.
הקוד מקדם גם השקעה בבקרות אבטחה חזקות – עניין החיוני לשם הגנה על מערכות AI מפני התקפות סייבר וגישה לא מורשית.
יצוין כי, כפי שדיווחנו אתמול, "בינה מלאכותית עלולה לסייע וגם להקל על בניית נשק כימי וביולוגי", כך הזהיר רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה. דבריו אלו של סונאק הגיעו עקב דו"ח שקיבל לידיו ושכלל חומר שהובא מקהילת המודיעין בבריטניה והמציג שורה של אזהרות לגבי האיומים ש-AI עלולה להוות במהלך השנתיים הקרובות.
ומה עם רגולציה?
קוד ההתנהגות של G7 הוא עוד צעד מבורך בדרך לשליטה על הטכנולוגיה החדשנית שרבים מתנבאים כי היא עלולה להפוך לאמצעי לרעת האנושות, באינספור מובנים, אם לא תפוקח היטב. לפיכך חשוב לציין שהקוד אינו מהווה תחליף לרגולציה שטרם נקבעה לתחום. רגולציה משמעה חקיקה ופיקוח מדיני, שככל שה-AI תהפוך ליותר עוצמתית ולכלי שנמצא בשימוש נרחב יותר, כן חיוני יותר שתיושם אף היא לצורך הגנה על הציבור, והבטחה שהבינה המלאכותית תשרת את האנושות לתמיד ולא תהפוך לסכנה עבורה.
לפי הדיווח של רויטרס, במסמך נכתב כי הקוד "יספק הדרכה וולונטרית לפעולות של ארגונים המפתחים את מערכות הבינה המלאכותית המתקדמות ביותר, לרבות מודלי היסוד המתקדמים ביותר ומערכות בינה מלאכותית מחוללות".
רבות מחברות הבינה המלאכותית המובילות כבר פיתחו הנחיות וולונטריות משלהן לתחום. אנטרופיק (Anthropic), גוגל (Google), מיקרוסופט (Microsoft) ושותפתה, המובילה את תחום ה-GenAI בינתיים, OpenAI הכריזו בעצמן על פורום בטיחות לחקר נזקים אפשריים מ-AI, ולאחרונה התחייבו למימון משותף של הפורום ב-10 מיליון דולר. אותן חברות, יחד עם מטא (Meta), יבמ (IBM), אנבידיה (Nvidia) ופלנטיר (Palantir) גם הסכימו יחדיו להפגין אחריות בתחומי הבטיחות והאבטחה בפיתוח הבינה המלאכותית המתקדמת.
הצו המנהלי ל-AI של ממשל ביידן – יחתם היום
כאמור, ארצות הברית נוקטת גם היא בצעדים לקידום הפיתוח האחראי והשימוש בבינה מלאכותית. כפי שדיווחנו, הנשיא האמריקני ג'ו ביידן וממשל ביידן האריס בהנהגתו ניסחו ומוציאים אל הפועל היום (ב') צו מנהלי שיקבע סטנדרטים עבור סוכנויות פדרליות וישפיע על חברות המפתחות טכנולוגיות AI כך שידבקו בשיטות בטוחות ומאובטחות.
הבית הלבן הרחיב אודות הצו וכתב בהודעה רשמית מטעמו: "היום, הנשיא ביידן הוציא צו מנהלי כציון דרך כדי להבטיח שאמריקה תוביל את הדרך בתפישת האבטחה ובניהול הסיכונים של בינה מלאכותית. הצו המבצעי קובע סטנדרטים חדשים לבטיחות ואבטחה של AI, מגן על פרטיותם של אמריקנים, מקדם שוויון וזכויות אזרח, עומד למען צרכנים ועובדים, מקדם חדשנות ותחרות, מקדם מנהיגות אמריקנית ברחבי העולם ועוד".
קוד ההתנהגות של ה-G7 והצו המנהלי של ארה"ב נתפשים שניהם כצעדים קריטיים לקראת קידום הפיתוח האחראי והשימוש בבינה מלאכותית. עם זאת, חשוב לציין שמדובר רק בשתי ישויות, ויחד בשש מדינות, שהסכימו בינתיים על הפעולה בתחום.
האיחוד האירופי מנסה להצטרף גם הוא לפיקוח על ה-AI ופועל להשקת חקיקה משלו סביב הנושא בקרוב.
ביוני האחרון אימץ הפרלמנט האירופי את עמדת המשא ומתן שלו על חוק בינה מלאכותית שנוסחו הסופי צריך לקבל את אישור המדינות החברות באיחוד. גם באירופה כוונת הנציבות היא שהכללים יבטיחו שבינה מלאכותית שפותחה ושנעשה בה שימוש ביבשת תהיה תואמת באופן מלא את הזכויות והערכים של האיחוד, כולל פיקוח אנושי, בטיחות, פרטיות, שקיפות, אי-אפליה ורווחה חברתית וסביבתית.
אחלה אתר