על רקע המלחמה: מצב ההיי-טק – טוב מאשר ענפים אחרים
מסקר שביצע הלמ"ס עולה כי רק 4% מחברות ההיי-טק והפיננסים מדווחות על סכנת סגירה עקב המצב, לעומת 62% בענף הבינוי, למשל ● הנתונים מראים שהקטר של המשק הוא גם הקטר בגיוס למילואים בצו 8
המלחמה אמנם פוגעת בענף ההיי-טק, אבל במידה נמוכה יותר מאשר ענפים אחרים – כך עולה מנתוני סקר שפרסמה היום (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הסקר מתבסס על תשובות של מנהלים מ-1,680 חברות במשק, והנתונים נאספו בין ה-24 ל-26 באוקטובר.
על פי הנתונים, שיעור חברות ההיי-טק והפיננסים (הלמ"ס מאגד את שני הענפים ביחד, לכל אורך הסקר) שדיווחו על צמצום משמעותי בכוח האדם שלהן עקב המלחמה, עד כדי סכנת סגירה, עומד על 4% בלבד. זאת, לעומת 62% מהחברות בענף הבינוי, שנסמכות במידה רבה על עובדים פלסטינים, שכניסתם בימים אלה לעבודה בישראל מצומצמת, ומעזה אף לא מאושרת; 45% מעסקי שירותי המזון והמשקאות; 41% מענפי התעשייה; ו-36% מענפי השירותים, ללא היי-טק.
גם מספר חברות ההיי-טק והפיננסים שדיווחו על צמצום של יותר מ-50% בהכנסות שלהן מתחילת המלחמה קטן ביחס לענפים האחרים – 32%, בהשוואה ל-74% בענף הבינוי, 71% בענף האירוח ו-50% בסך ענפי התעשייה. 45% מהחברות בענפי השירותים ללא היי-טק דיווחו על ירידה של מעל חצי בהכנסותיהן. לעומת זאת, 14% מחברות הפיננסים וההיי-טק דיווחו על קיטון של עד 10% בהכנסות, בהשוואה ל-50% בענף התעשייה העילית ול-19% בשירותי הבריאות, הרווחה והסעד. מבחינת גודל העסק, המנהלים של העסקים הקטנים בכלל הענפים, ובפרט אלה שמעסיקים בין חמישה ל-10 עובדים, מעריכים שהפגיעה בהכנסות שלהם בסיכום חודש אוקטובר תהיה הגבוהה ביותר מכלל הענפים (57%), וככל שהעסק קטן יותר כך הפגיעה תהיה יותר ממשית.
מהצד הפחות חיובי לעסק, מספר המגויסים הגדול ביותר למילואים מגיע מענפי ההיי-טק והפיננסים, עם לא פחות מחמישית מהם שגויסו בצו 8. זאת, לעומת 15% בענפי השירותים ללא היי-טק, ו-13% בכל אחד מהענפים שירותי בריאות, רווחה וסיעוד, והמסחר.
זינוק בעבודה מרחוק בהיי-טק
שאלה נוספת התייחסה למספר העובדים מרחוק בחברה מאז תחילת המלחמה. גם כאן ענף ההיי-טק, שעבר בחלקו הגדול לעבודה היברידית לפני הקורונה ובפרט במהלכה ולאחריה – מוביל, עם זינוק חד מ-19% ל-47% במספר החברות שמאפשרות לעובדיהן לעבוד מהבית שלושה ימים בשבוע או יותר. עם זאת, ככלל, מספר העסקים המאפשרים עבודה מהבית ירד מ-66% בזמן שגרה ל-59%.
מהם הגורמים לפגיעה בפעילות החברה, בכלל המשק? 57% מהמנהלים דיווחו על ירידה בביקוש למוצר או לשירות שהחברה שלהם מציעה, 47% ציינו היעדרות של עובדים ו-43% – הגבלות פתיחה עקב המצב הביטחוני. היתר ציינו סגירת מוסדות הלימוד (35%) וקשיי אספקה והובלה (29%).
סקר שפרסם בשבוע שעבר גוף ממשלתי אחר – רשות החדשנות, יחד עם SNPI, מצביע על פגיעה חמורה יותר בענף ההיי-טק עקב המלחמה, אם כי הוא התייחס רק להיבטי המימון של החברות וכוח האדם (הגיוס למילואים). מסקר זה עולה כי 84% מחברות ההיי-טק דיווחו על פגיעה בעקבות המצב, כאשר 27% דיווחו על פגיעה בשני ההיבטים הללו.
תגובות
(0)