"משבר יכול להביא ליצירתיות ולעשיית דברים בעלי ערך"
גלי בלוך לירן, מנכ''לית The Human Founder, פיתחה מודל שמבקש לאפשר בדיוק את זה, והסבירה עליו בפאנל שנערך היום (ב') על ידי אנשים ומחשבים, שעסק ביזמות בזמן משבר
מה יזמים יכולים לעשות כדי לשרוד ולבחון חוסן עסקי ורגשי תוך כדי מלחמה כמו זו שאנחנו חווים בימים אלה? גלי בלוך לירן, מייסדת ומנכ"לית The Human Founder, הציגה מודל שמבקש לענות על השאלה הזאת בוובינר "יזמות בזמן משבר", שנערך היום (ב') על ידי אנשים ומחשבים. מנחה הוובינר היה יהודה קונפורטס, העורך הראשי של הקבוצה. את הפאנל שבמסגרתו אמרה בלוך לירן – שהיא גם יזמת, משקיעה, פודקאסטרית וסופרת – את הדברים הנחה יוסי מלמד, יו"ר עמותת בוגרי ממר"ם.
עוד לפני שהגיעה למודל, בלוך לירן שיתפה את המשתתפים היכן היא הייתה ומה היא עשתה ביום טבח ה-7 באוקטובר – ובסמוך לאחר מכן. "בשבת הארורה ההיא היינו, משפחתי ואני, בחו"ל, וביקרנו חברים", אמרה. "בשבוע הראשון של המלחמה הייתי בהלם ובאלם. לאחר שבוע התאוששתי".
היא ציינה כי "מיד אחרי שהתאוששתי, בחנתי היכן אני יכולה לעזור ולהמשיך לפעול. התחלתי לדבר עם מנכ"לים, יזמים, משקיעים, מנהלים בדרגי ביניים, סמנכ"לי כספים ומנהלי מוצר, וכן עם בנות זוג של עובדים בענף שגויסו למילואים. כך, בניתי תמונת מצב רחבה אודות דרכי הפעולה של סטארט-אפים. פיתחתי מודל כיצד לפעול באופן יצירתי – והתחלתי להרצות עליו".
מהו אותו מודל?
"העקרון הבסיסי של המודל שפיתחתי הוא שיש לעבוד גם על הציר המנטלי-רגשי וגם על ציר הביצועים. צריך גם לתת ביטוי לרגש וגם לסייע לעובדים ולמנהלים להגיע לאותם ביצועי שיא שהם נדרשים להם", ציינה בלוך לירן.
לדבריה, "יש להביט על שלושה מעגלים: הראשון הוא האני – איך אני מרגישה? מה טוב לי? כיצד אני אוכלת וישנה? האם אני חרדה? איך אחזק את עצמי? מתי לבקש עזרה ואיך לעשות זאת? המעגל השני הוא האנחנו – אנחנו נמצאים בכמה מערכות יחסים, כאשר זו המרכזית היא המשפחה שלנו ולאחריה, השותפים, המשקיעים, העובדים והלקוחות. אלה תמיד חשובים, ובמשבר – עוד יותר. יש לבנות תקשורת רציפה בכל מערכות היחסים הללו. המעגל השלישי הוא למול הארגון. כאן יש לבחון איך מייצרים המשכיות עסקית".
"בסוף נהיה אחרי זה, אחרי המשבר והמלחמה, וכאנשי היי-טק, נמשיך להיות הקטר המוביל את המשק", סיכמה בלוך לירן. "לכן, יש להבין עכשיו מה עלינו לעשות מחר. יש לערוך התאמות למצב, לעשות תעדופים. בנוסף, אסור לשכוח שזה לא הזמן לנהל מאבקים פוליטיים עם משקיעים. חוסן יזמי הוא תכונה חשובה ליזמים והם צריכים להביא אותו להיות חלק מארגז הכלים שלהם. חוסר ודאות והתמודדות עם משברים הם לחם חוקם של יזמים".
"בימי מלחמה, חשוב לבחון כיצד ההשקעה לא תרד לטמיון"
משתתף נוסף בפאנל היה נתנאל מאיר, שותף בקרן הון-הסיכון סטייג' וואן. הוא אמר כי "כמו רבים במדינה, המלחמה תפסה אותי במיטה. התעוררתי למציאות חדשה שנכפתה עלינו, עליתי על מדים ונסעתי לצפון".
"בימי מלחמה, חשוב לבחון כיצד ההשקעה לא תרד לטמיון", אמר. "אנחנו, בקרן, רואים את עצמנו כסוג של 'תומכי לחימה': תפקידנו הוא לתמוך בכל מה שניתן במצב זה. ערכתי שיחות רבות עם חברות – מנכ"לים, עובדים ומשקיעים, להבנת המצב: מי ובאיזו חברה מגויס, מי מקרובי המשפחה של העובדים נרצחו, היכן נדרשת עזרה ראשונה וכדומה".
"אנחנו קרן הון-סיכון ישראלית ואנחנו כאן כדי להישאר", הבטיח מאיר, "הרבה מהכסף מגיע ממשקיעים ישראלים. אבל עלינו להיות 'שגרירים' למול רבים מהמשקיעים שהם מחו"ל, וזה לא קל. הדבר נדמה להשקעה באוקראינה. יש פה אזור מלחמה, והתפקיד שלנו הוא לחפש הזדמנויות. אני מעריך שיהיו לא מעט הזדמנויות מהמשבר הזה".
תגובות
(0)