מיקרוסופט וארגוני עובדים ינסו לטפל יחד בסוגיות תעסוקה הקשורות ב-AI
ענקית הטק חברה אל ארגון מרכזי בארה"ב - המייצג 60 איגודי עובדים ו-12.5 מיליון עובדים - כדי ליצור דיון פתוח על עתיד הבינה המלאכותית ולהרגיע את החששות שהיא עתידה להחליף משרות אנושיות ולפגוע בעובדים
מיקרוסופט, בצעד מפתיע מצידה, הכריזה באחרונה על שיתוף פעולה עם AFL-CIO (ר"ת American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations) – שהיא הפדרציה הגדולה ביותר של איגודי עובדים בארצות הברית – במטרה להתמודד יחד עם החרדות הגוברת מהשפעתה של הבינה המלאכותית על נושא העסקת בני האדם.
שיתוף הפעולה הזה מסמל שינוי משמעותי בשיח סביב ה-AI, לצד הכרה בדאגות הלגיטימיות של עובדים וחיפוש אחר פתרונות יזומים, כדי להפחית את הסיכונים הפוטנציאליים של גדיעת משרות וצמצום אפשרויות ההעסקה עבור עובדים בני אנוש.
לפי דיווח של CNBC, סקר של מכון גאלופ שנערך בארה"ב בספטמבר הראה כי אחד מכל חמישה עובדים שסיימו קולג' חושש שהטכנולוגיה עלולה להפוך את עבודתו למיושנת ואולי ללא נחוצה. מדובר בעלייה של שבעה אחוז בחששות, בהשוואה לנתוני 2021.
ICYMI: @Microsoft has agreed to union contract language governing its use of AI as part of its negotiations with @CWAUnion
CWA President @ClaudeCummings ⤵️ pic.twitter.com/7WG2FWfbMs
— AFL-CIO ✊ (@AFLCIO) December 11, 2023
עושה למען עתיד העובדים – למרות ש-AI הוא חלק ממטה לחמה
מכלל ענקיות הטכנולוגיה, מיקרוסופט נחשבת כמי שמקיימת יחסים מוצלחים יחסית עם עובדיה. מאז הקמתה ב-1975, טיפחה החברה יחסים פתוחים ושיתופיים יחסית עם העובדים וביססה את עצמה כמובילה ביחסי מעסיק-עובדים בתעשיית הטק. לחברה יש היסטוריה של זיהוי וטיפול בדאגות של מועסקיה, של הפעלת תוכניות כמו תוכנית רכישת מניות לעובדים (ESPP) ותוכנית ההטבות של מיקרוסופט, המציעות ביטוח בריאות מקיף והטבות פרישה לאנשי הצוותים שלה.
מאידך, על אף זאת, החברה גם מתמודדת עם ביקורת בנוגע לפעילויות פוטנציאליות שביצעה מתחת לרדאר נגד איגודים, וכן בדבר פערי פיצויים ובעיות גיוון והכלה. לפיכך, ההידרשות שלה כעת למאמצים שישמשו כדי להבטיח יחס הוגן לכל העובדים ולטיפול בחששותיהם מפני עידן ה-AI – מפתיעה.
נזכיר כי מיקרוסופט הפכה השנה לחברה התומכת בהון רב – כ-11 מיליארד דולר – בפיתוחי הבינה המלאכותית היוצרת של OpenAI, שבראשם ChatGPT המהולל. ככזו היא טוענת שהיא מזהה את השיבוש הפוטנציאלי שהבינה המלאכותית המתקדמת של ימינו, וזו שעוד תפותח, יכולות להביא לשוק העבודה. השותפות החדשה שלה עם AFL-CIO שואפת להתמודד עם אתגר זה חזיתית, על מנת לספק לעובדים את הכלים והמשאבים הדרושים כדי לשגשג במקום העבודה המתפתח.
נשיאת AFL-CIO, ליז שולר, הצהירה בעניין זה ש-"AFL-CIO מחויבת להבטיח שהעובדים יהיו מוכנים לשינויים שהטכנולוגיה תביא. שותפות זו עם מיקרוסופט תעזור לנו לחנך ולהכשיר עובדים כך שיוכלו לנצל את היתרונות של הזדמנויות שה-AI תיצור".
כדאי עם זאת להזכיר כי המהלכים של מיקרוסופט באים לצד איום בהגברת הרגולציה על תחום ה-AI, ומחויבות שלה לפעול למען הפיכת ה-AI לכלי לתועלת העולם, ולא לכזה שיזיק לו.
באוקטובר הוציא הממשל האמריקני צו מינהלי, הראשון אי פעם בתקופת הנשיא ג'ו ביידן, שעסק ספציפית בנושא בינה מלאכותית. הצו הזה כלל סעיף שמחייב חברות לתמיכה בעובדיהן, על רקע קידום הטכנולוגיה המשבשת, והן התבקשו לספק דו"ח קבוע על ההשלכות הפוטנציאליות של ה-AI על שוק העבודה, לצורך הרחבת הידע של הממשל אודות המצב, כדי שהממשלה הפדרלית תוכל לפתח אמצעים לתמיכה בעובדים שנפגעו מהשפעת ה-AI על שוק העבודה. צו זה גם התווה תוכנית לפיתוח עקרונות ושיטות עבודה מומלצות בנושא ה-AI, כדי "למתן את הנזקים ולמקסם את היתרונות של הבינה המלאכותית עבור העובדים".
במה מתכננת השותפות החדשה לטפל?
על פי הדיווחים השונים, השותפות של פדרציית ארגוני העובדים האמריקנית ושל הענקית מרדמונד תכלול מגוון יוזמות, שנועדו לצייד את העובדים בידע ובכישורים הדרושים כדי לנווט בעידן ה-AI החדש. יוזמות אלו כוללות בין השאר: סדנאות חוויתיות שיציעו התנסות מעשית עם כלים וטכנולוגיות בינה מלאכותית וכן יציגו את היישומים המעשיים שלהן בהקשרי עבודה שונים. לצד אלו תיערך פעילות מחקר והסברה מקיפה, וכן יתקיים טיפול במדיניות התומכת מעבר של עובדים לתפקידים חדשים, הקשורים לתחום ה-AI.
נזכיר כי מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, הדגיש שוב ושוב את מחויבותה של החברה לפיתוח ופריסה אחראית של AI. לדבריו עקב הבשורה על ההתקשרות החדשה, חברה "אנו מאמינים שלבינה מלאכותית יש את הפוטנציאל לעשות דברים גדולים למען העולם, אבל חשוב להבטיח שהיא תועיל לכולם. שותפות זו היא צעד מפתח בהבטחה שבינה מלאכותית יוצרת הזדמנויות לכולם, לא רק למעטים נבחרים".
היחס שמובע בנוגע להתקשרות הזו של מיקרוסופט ל-AFL-CIO הוא כאל כזו המייצגת צעד מלא תקווה לעבר עתיד שבו ההתקדמות הטכנולוגית תמונף לטובת כולם ולא תפגע בנו, האנשים הפשוטים. רבים מאמינים כי על ידי ציוד העובדים הנוכחיים בכישורים ובידע הדרושים להם כדי להצליח – גם לנוכח השתלטות ה-AI על חלק מהמשרות הקיימות כיום – הם יזכו במעבר חלק לזמנים שבהם ה-AI תתפוס חלק אדיר בפעילות החברות, גם אם היא תייתר, לכאורה, משרות רבות.
תגובות
(0)