"אין לנו ברירה – הענן הוא העתיד"
"לאחר מכרז נימבוס ובחירת הזוכים, עבודה קשה נמצאת לפנינו: להעניק מענה טכנולוגי למגזר הציבורי, שיביא לשיפורים של השירות הממשלתי המסופק לאזרחים.ות", אמרה שירה לב עמי, מנכ"לית מערך הדיגיטל הלאומי
"אנחנו נמצאים כיום במצב שבו ברור שאין לנו ברירה אלא להיות בענן. הענן טומן בחובו הזדמנויות רבות, לצד הסיכונים והאתגרים. יש להבין: הענן הוא העתיד, והמשך של העבודה בתצורת און-פרם יביא לכך שנישאר בעבר", כך אמרה שירה לב עמי, מנכ"לית מערך הדיגיטל הלאומי.
לב עמי הנחתה פאנל בנושא אתגרי המעבר לענן, שהיה חלק מנימבוס, Cloud Me In – כנס הענן הממשלתי, שנערך היום (ה'), בהפקת אנשים ומחשבים, במרכז הכנסים והאירועים אווניו בקריית שדה התעופה. השתתפו בו בכירים מהמשק ומהממשלה, והנחתה אותו דפנה ליאל, כתבת ופרשנית פוליטית בחדשות 12.
צילום ועריכת וידיאו: ליטל רובינשטיין
לדברי לב עמי, "הענן מסייע למערכי המחשוב במגזר הממשלתי להתמודד טוב ומהר יותר עם האתגרים הניצבים לפתחם. ראינו את היתרונות הטמונים בכך במלחמה: כולם היו בענן, לא רק כי הם יכולים אלא כי הם חייבים. לצערנו, זה לא דבר שקורה מעצמו – יש להיערך, לתכנן ולבנות את המעבר לקלאוד, ולעשות זאת באופן מושכל".
לסיכום היא אמרה כי "לאחר מכרז נימבוס, ואחרי בחירת הזוכים והעבודה עם כלל השותפים, במגזר הממשלתי ועם התעשייה – כעת מגיע השלב הבא. עבודה קשה נמצאת לפנינו: להעניק מענה טכנולוגי למגזר הציבורי, שיביא לשיפורים של השירות הממשלתי המסופק לאזרחים.ות".
"המטרה: להביא להגברת האמון הציבורי"
גבי פורטנוי, ראש מערך הסייבר הלאומי, אמר באירוע כי "המטרה שלנו, מעבר להגנת הסייבר, היא להביא להגברת האמון הציבורי, שהתערער ב-7 באוקטובר. האמון של הציבור לא טריוויאלי אף פעם, ועל אחת כמה וכמה בעת מלחמה". לדבריו, "בשל הענן הציבורי נימבוס קורים בלחימה דברים שהם פנומנליים, שמהווים חלק משמעותי בניצחון – ולא אפרט".
"המלחמה שהחלה ב-7 באוקטובר מתחוללת גם בסייבר. פחות רואים אותה, אבל 'אנחנו על זה', ובכל הכוח", אמר פורטנוי. "אני נשאל לא פעם: ממה אני מוטרד בלילה? מה זה '7 באוקטובר בסייבר?' מהי ההפתעה שתערער את אמונות היסוד בסייבר? אין לי תשובה מוחלטת לכך, אבל אני יודע שהסייבר לא עומד לבדו. זה לא הסיפור שלו לבד, אלא משולש ששלושת קודקודיו הם סייבר, מדיה חברתית ובינה מלאכותית. זהו המרחב הדיגיטלי. יש חיבור בין גופים שונים, בממשלה ומחוצה לה. הוא דורש היערכות ויכולת לבצע שינוי, כדי שהשימוש בענן ייעשה באופן אמין ומאובטח".
"אני לא יודע מה יערער אותנו במרחב הדיגיטל, ומה יהפוך אותנו לבלתי שבירים. הפתעות קרו ויקרו, ולכן נדרש להיות בלתי שבירים, לעמוד בזעזוע מבלי להינזק משמעותית. זה יקרה עם שני מרכיבים: האחד – אמון בין כל גורמי הממשלה שעובדים יחד, ובין השותפים בתעשייה, על גבי פלטפורמות משותפות, למימוש כלל התהליכים הקשורים בכך, והשני – המעבר לענן מאפשר תהליכים תפעוליים חדשניים, עם שירות טוב יותר לציבור, בסביבה מוגנת יותר", ציין ראש מערך הסייבר.
צילום ועריכת וידיאו: ליטל רובינשטיין
פורטנוי אמר ש-"השותפות שלנו עם גופי הממשלה השונים, בהם החשב הכללי ומערך הדיגיטל הלאומי, נמשכת ומעמיקה. אנחנו מקימים ביחד את 'כיפת הברזל של הסייבר' – מערכת הגנה מדינתית, שהענן הוא המאפשר לה לקרות. יש לנו שיתופי פעולה עם שתי ספקיות הענן של נימבוס. יחד עם אנשי גוגל קלאוד ישראל הקמנו מרכז בקרה מדינתי, על בסיס הטכנולוגיה של החברה. הוא נועד על מנת לתת מענה לאיומי הסייבר הלאומי, הגדלים בהיקפם, לצד המעבר של ארגונים בכלל וארגוני ממשלה וציבור בפרט לענן הציבורי. יחד עם אנשי AWS אנחנו בונים פורטל שיאפשר לדבר עם ארגונים בצורה טובה ושונה".
לסיום הוא ציין כי "הענן מוסיף יכולות בהיבטי אבטחת מידע והגנת סייבר והוא מהווה, לצד הסיכונים הטמונים בו, גם מקור להזדמנויות רבות".
הענן בממשלה הולך להיות אחד הדברים הגדולים ביותר שקרו והולך לאפשר שיתוף פעולה בין משרדי הממשלה ברמה שלא הייתה קודם.
כאשר לא יהיה חשמל לא יהי עננים
כולם מדברים על עמן כפתרון קסם. ככה גם אמרו על המכשול ברצועת עזה.... הממשלה אצה לענן ככחוזת אמוק.... אני ידה שאני ממש לא מצליח עדיין להבין היתרונות שבכך.... ההשקעה הכספית היא אותה השקעה כספית. ועוד יותר אנחנו תלויים לגמרי בגורם שלישי שמחזיק את התשתית אצלו....