טראמפ "ירד" מ-טיקטוק: חרם עליה יעצים את פייסבוק "אויבת העם"

נשיא ארה"ב לשעבר, והמתמודד הרפובליקני בבחירות 2024, דונלד טראמפ, התהפך - כעת הוא רואה פתאום אחרת אג'נדה שקידם ביתר שאת בימיו בבית הלבן, ומוותר עליה לטובת פנייה נגד רשת חברתית אחרת, זו שבבעלות מטא

מטא הסירה את המגבלות עליו. נשיא ארה"ב לשעבר והמועד לנשיאות בהווה, דונלד טראמפ.

בתפנית מפתיעה של האירועים, נשיא ארה"ב לשעבר, והמתמודד הרפובליקני בבחירות 2024, דונלד טראמפ, כבר לא נגד טיקטוק (TikTok), או לכל הפחות אפשר לומר שיש לו שנאה חדשה/ישנה אחרת. טראמפ, שביקר בימי כהונתו את טיקטוק קשות וביקש להחרים אותה בארה"ב ולאסור על האמריקנים לעשות בה שימוש, הפך כעת את עמדתו ועכשיו הוא מתנגד לחרם שכזה.

הסיבה שנתן הנשיא לשעבר לשינוי הגישה היא חשש שהיעדרה של הרשת החברתית הצעירה ומבוססת הסרטונים הקצרצרים יועיל לפייסבוק – הרשת החברתית שבבעלות מטא – שטראמפ הגדיר כעת כ"אויבת העם".

חששות העבר של טראמפ מפני טיקטוק נבעו מכך שהיא מקושרת לסין. הפלטפורמה הפופולרית, כידוע, נמצאת בידי חברת בייטדאנס (ByteDance) הסינית, ולדעת טראמפ מצב זה היווה איום על הביטחון הלאומי. עם זאת, למרות חששות אלה וטענות חוזרות ונשנות של ממשל טראמפ בעבר על ריגול שמבצעת טיקטוק לטובת הסינים והמפלגה הקומוניסטית, החרם על טיקטוק לא התממש במהלך כהונתו של טראמפ, על אף שלרגע נראה היה כי פתרון של מכירתה לחברה אמריקנית (שמה של אורקל עלה בעיקר בנידון) הוא שיקרום עור וגידים – אבל גם זה לא קרה.


פייסבוק האמריקנית היא "אויבת העם"

אלא שכעת הופתעה התקשורת לגלות ש-טראמפ אימץ גישה חדשה, ולדבריו, חרם על טיקטוק בארצו ישפיע לרעה על המשתמשים הצעירים הרבים שאוהבים את הפלטפורמה, עניין שבעבר התעלם ממנו לחלוטין – ובמקביל שמצב שכזה עלול, לדעתו, לשפר את הצמיחה של פייסבוק.

"הדבר שאני לא אוהב הוא שבלי טיקטוק, אתה יכול להגדיל את פייסבוק, ואני מחשיב את פייסבוק כאויבת העם, יחד עם הרבה מהתקשורת", אמר טראמפ ל-CNBC השבוע (ב'). "אני חושב שפייסבוק הייתה מאוד לא ישרה. אני חושב שפייסבוק עשתה רע מאוד למדינה שלנו, במיוחד כשזה מגיע לבחירות", הצהיר טראמפ בראיון. 

פרשת קיימברידג' אנליטיקה - אחת מנקודות השפל בהיסטוריה של פייסבוק.

פרשת קיימברידג' אנליטיקה – אחת מנקודות השפל בהיסטוריה של פייסבוק. צילום: BigStock

הצהרה זו מעניינת במיוחד, משום שבמהלך קמפיין הבחירות לנשיאות של 2016, כידוע, שיתפה פייסבוק פעולה עם חברת המחקר הפוליטית קיימברידג' אנליטיקה, אליה העבירה מידע פסיכולוגי רגיש של כמה עשרות מיליוני משתמשים שלה, בלי ידיעתם. המידע הזה, שנקצר באמצעות סקר פסיכולוגי שהופץ בפייסבוק, סופק בזמנו לקמפיין טראמפ והמטה עשה בו שימוש לצורך טרגוט פרסום לבוחרים פוטנציאליים, בהתייחס לעדותם אודות פחדים ומניעים פסיכולוגים אחרים המניעים את בחירותיהם.

שערוריית קיימברידג' אנליטיקה טלטלה את המדיה החברתית ואת העולם בכלל, אך במקביל אליה נחשף גם שהרוסים השתמשו בפייסבוק כדי לערוך בה מסעות הנדסה חברתית מתוכניים ומאסיביים, שככל הנראה כוונו לקידום בחירת טראמפ ולחיזוק הרפובליקנים בארה"ב.

יצוין כי ב-2021, אחרי הפסדו של טראמפ לג'ו ביידן, פייסבוק הטילה חרם בן שנתיים על טראמפ בעקבות המהומות שביצעו אוהדיו בגבעת הקפיטול ב-6 בינואר. בתתחילה הייתה חשיבה על חסימה לצמיתות של טראמפ – משום הסברה שהפיץ דרך חשבונות המדיה החברתית שלו פייק ניוז אודות הפסדו בבחירות והלהיט את תומכיו לאלימות – אך לבסוף מטא החזירה את חשבונות הפייסבוק והאינסטגרם של טראמפ בפברואר 2023.

מטא לא הגיבה לדברי טראמפ.

ליבו של טראמפ עם הילדים: "ישתגעו" בלי טיקטוק 

בראיון שהעניק ל-CNBC השבוע טראמפ גם הצהיר: "יש הרבה אנשים ב-טיקטוק שאוהבים את זה. יש הרבה ילדים צעירים ב-טיקטוק שישתגעו בלעדיה".

שינוי זה בעמדתו של טראמפ, שבעבר לא ממש גילה אמפתיה כלפי 150 משתמשי הפלטפורמה האמריקנים שנלחצו מאיומי החסימה במדינה, מגיע דווקא בזמן שממשל ביידן שוקל חקיקה שיכולה לאכוף חרם על הפלטפורמה החברתית בארה"ב. לביידן וממשלו מאבקי סחר מועצמים מול סין, והצעת החוק, אם תתקבל, תחייב את בייטדאנס למכור את האפליקציה. מאידך, כישלון שלה לעשות זאת תוך שישה חודשים עלול לגרום לכך ש-טיקטוק תסולק מחנויות האפליקציות ושירותי אירוח האתרים בארה"ב, ולמעשה תחסם לגישת משתמשים מקומיים.

טיקטוק כבר מתחה ביקורת על הצעת החוק של הממשל הנוכחי וטענה שהיא נועדה למעשה להרחיק את הפלטפורמה לחלוטין מארה"ב. החברה השיקה קמפיין שקורא למשתמשים ליצור קשר עם חברי הקונגרס האמריקני ולהביע את התנגדותם למהלך המתגבש. לפי טיקטוק, חקיקה שכזו תפר את זכויות התיקון הראשון של יותר מ-150 מיליון אמריקנים, ותפגע בכחמישה מיליון עסקים קטנים המסתמכים על טיקטוק לשם צמיחה ויצירת מקומות עבודה.

יצוין כי מנכ"ל טיקטוק, שו זי צ'ו, עמד בפני שימוע מפרך בן חמש שעות שהתקיים בקונגרס בשנה שעברה, שם הוא ניסה להילחם בחרם הממשמש ובא. השימוע התמקד בהשפעה הפוטנציאלית של סין על האפליקציה, בשיטות הטיפול בנתונים הנהוגות בטיקטוק ובתוכניות שלה בנוגע לטיפול אחראי בנתוני האמריקנים. בעבר חשף בכיר ב-טיקטוק כי לעובדי החברה בסין יש גישה לנתוני משתמשים אוסטרליים, אך הבטיח כי טיקטוק תדחה כל בקשה של ממשלת סין לגשת לדאטה האמריקני שבידיה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים