"עתיד ההיי-טק תלוי בממשלה שרואה את כל צורכי המשק"
כך אמר היזם, ממציא הדיסק און-קי, דב מורן ברב שיח לרגל יום העצמאות ● לדבריו, "אנחנו הופכים להיות מצורעים" ועלינו "לשמור על רוח היזמות ועל היזמים" ● פרק שלישי בסדרת כתבות
"כדי שההיי-טק יצליח בשנים הבאות, מדינת ישראל צריכה ממשלה שפויה, הרואה את כל צורכי המשק, החברה וכמובן גם הביטחון. ממשלה שאיכפת לה מהעם, שנקייה מכל שיקול פוליטי או סקטוריאלי ומקדמת חינוך, שוויון, מדע ופיתוח" – את הדברים החריפים האלו אמר היזם הוותיק דב מורן, ממציא הדיסק און-קי, וכיום מנהל שותף בקרן גרוב ונצ'רס.
מורן השתתף באחרונה בפאנל שיזמה מערכת אנשים ומחשבים לקראת יום העצמאות ה-76, בנושא עתיד ענף ההיי-טק לשנים הבאות.
"אני מסתכל על סוגיית מצב ההיי-טק ממרום 45 שנות ניסיוני בתחום היזמות, בפיתוח, בהמצאות כמו הדיסק און-קי, כיו"ר בחברות קטנות וגדולות, בהובלת קרן הון סיכון בדיפ טק, וגם אחרי הרבה פעילות בתחום החינוך", אמר מורן. "בעבר אני וראשי התעשייה ביקשנו רק דבר אחד: שהממשלה לא תתערב, וכך היה. אבל כיום, למרבה הצער המצב שונה. מה שישפיע על העתיד של הענף, בין היתר, במדיניות הממשלה בתחום החוץ והביטחון, שמובילה לסנטימנט אנטי ישראל, שמתחיל להשפיע על הענף", המשיך והרחיב מורן.
מתריע על פגיעת המצב והתנהלות הממשלה בענף
"מדברים הרבה על הפגנות הסטודנטים בארה"ב. זה לא רק זה. הן אינן משקפות את חומרת המצב. זה נעשה בפועל, ללא הצהרות, פשוט קורה, וזה הרבה יותר גרוע", אמר. "אנחנו הופכים להיות מדינה מצורעת וזה נובע ממדיניות החוץ והביטחון של הממשלה שלנו, שאין לנו שליטה על זה אבל היא משפיעה ישירות על הענף", הזהיר מורן.
בהקשר זה סיפר מורן מקרה לדוגמה שקרה באחרונה עם אחת החברות בקרן שהוא שותף בה. "המנהלים נסעו ליפן כדי לחתום על חוזה סגור ומאושר", תיאר, "ולפתע בסוף ארוחת הערב אמר להם אחד העובדים: 'אני לא בטוח שההנהלה שלי תרצה כעת קשר עם חברה ישראלית'. זה צורב, זה פוגע בעסקים, וכמובן שזו אינה דוגמה יחידה", כל לדברי מורן.
בניגוד להערכות שהושמעו מפי משתתפים אחרים בפאנל, מורן סבור כי תהליך השיקום של הענף יארך עוד הרבה זמן, ומי שטוען אחרת, מטעה.
בתשובה לשאלה אז מה לדעתו מקבלי החלטות יכולים וצריכים לעשות כדי לצמצם נזקים ענה מורן ש-"הם קודם כל צריכים לעשות צעדים כדי לשמור על היזמים שלנו. יש תופעה מדאיגה של החמרה בתופעה של זליגת מוחות. אלו אנשים שלא מוסרים הצהרות, לא מפגינים, הם פשוט קמים ועוזבים, ומה שחמור יותר שהתנועה בכיוון ההפוך של חזרת מדענים, הולכת ומתמעטת. למדענים שלנו יש ביקוש רב בחו"ל", אמר מורן שהסביר כי "אנחנו נאבקים כדי להחזיר לפה מוחות, אבל האדמה רועדת מלמטה והם לא ישובו".
"מאמין שנחזור להיות אור לגויים"
בהתייחסו לסוגיית העצמאות הטכנולוגית ומעמדה של ישראל בתחום הבינה המלאכותית אמר מורן: "אנחנו בעידן תקשורת מהירה מתקדמת,המאפשרת גישה מכל מקום וכל מקום. לא חובה שיהיה פה בישראל מחשב על, כדי לבצע מחקרים ולפתח יישומים. יש מספיק פלטפורמות שניתן להתחבר אליהן. בניית מחשבים מעולם לא הייתה הצד החזק שלנו", אמר. עם זאת מורן ציין כי יש לא מעט תחומים שאנו עדיין מובילים בהם בעולם, כמו למשל סייבר, או תעשיית סטורג'. "זה קרה כי פיתחנו פה טכנולוגיות ייחודיות ולא חיפשנו את ה-Me Too", הסביר מורן.
לדעת מורן החוזק הכי משמעותי שיש בישראל זה רוח היזמות. "בעיני יזמות היא בין היתר תולדה של הצורך לשרוד, תכונה שכל כך אופיינית ליהודים באלפיים שנות גלות, ואפילו לחיים שלנו כאן", אמר.
לסיום הדגיש מורן שלמרות הכל חייבים להיות אופטימיים: "אין לנו ברירה אחרת. אני מאמין עוד נחזור להיות ישראל, מדינה יהודית, דמוקרטית, נאורה. אור לגויים".
תגובות
(0)