ICQ סוף הדרך: המסנג'ר החלוצי ייסגר לאחר כ-30 שנה
הוא הוקם ב-1996 על ידי ישראלים והיה שירות המסרים המיידיים הראשון בעולם; הוא עשה אקזיט נדיר לתקופה כעבור שנתיים בלבד מהשקתו, ונמכר ל-IOL ב-407 מיליון ד' ● כעת השירות הוותיק והנוסטלגי מסיים את פועלו
לאחר כמעט שלושה עשורים של מתן שירות כפלטפורמת מסנג'ר לשיחות וירטואליות – שכל ישראלי הכיר, אבל שהתפרסה לשימוש גם בארצות רבות – כלי משלוח ההודעות המיידיות הוותיק ICQ ייסגר. השרתים שלו יפסיקו לפעול ב-26 ביוני 2024.
השירות, שכידוע היה חלוצי והחל את דרכו עוד בימים הראשונים של האינטרנט, משאיר אחריו מורשת של חדשנות ותזכורת לכמה מהר הטכנולוגיה יכולה להתפתח, ולהשתנות.
הסיפור של ICQ החל ב-1996, כאשר חברת מיראביליס (Mirabilis) הישראלית – שהוקמה על ידי היזמים יאיר גולדפינגר, ספי ויגיסר, אמנון אמיר ואריק ורדי – השיקה את התוכנה, אשר פעלה במחשבי ה-PC, פשוט כי עוד לא היו סמארטפונים בעולם.
התוכנה הישראלית זכתה בשם המוצלח ICQ – שפונטית נשמע כמו צירוף המילים I Seek You ('אני מחפש אותך') – והפכה קל מהרה למוצר פורץ דרך.
השירות גוּבה בצליל אייקוני, אשר הוצמד להודעות הנכנסות שלו, והציע ערכת תכונות בסיסית שכללה רשימות חברים, הודעות סטטוס והעברת קבצים – כולם חידושים טכנולוגיים באותה תקופה.
Literally the first chat I jokned ever, back in like ‘99. Then I discovered IRC and Yahoo Messenger.
Farewell, ICQ pic.twitter.com/ekJ1g5Z6Mn
— Alex (@mnmldmg) May 26, 2024
האקזיט ששינה את פני הטק הישראלי
מייסדי מיראביליס הפכו לסלבריטאים בישראל, לאחר שב-1998, שנתיים בלבד אחרי שהחברה נוסדה ויצאה לעולם עם המוצר החדשני שלה, הם השיגו אקזיט מגה-מוצלח, בוודאי במושגים של אותם ימים של שלהיי המאה הקודמת. מירביליס נמכרה אז לענקית האינטרנט האמריקנית AOL תמורת סכום מדהים של 407 מיליון דולר – הסכום הגבוה ביותר אי פעם שבו נמכרה חברת היי-טק ישראלית עד אז.
באותה עת מספר האנשים אשר התקינו את תוכנת ICQ הגיע ל-11.5 מיליון וקצב ההצטרפות לפלטפורמה הגיע ל-57,000 איש ביום. לפי הדיווחים, בשנתיים שבהן החברה פעלה בטרם מכירתה היא גייסה כ-3 מיליון דולר.
המכירה הזו, שהייתה מגדולות עסקאות הטכנולוגיה הישראליות הראשונות, הרעישה מאוד את גזרת הטכנולוגיה הצעירה והמתפתחת במדינה, כשהיא שולחת מסר חזק לסטארט-אפיסטים שהבטיח שמוצרים שווים יביאו להוגיהם ומפתחיהם כסף גדול, וחיי מותרות.
במקביל, הסיפור המוצלח גרם באותה תקופה לגל עצום של השקעות בסטארט-אפים ישראליים, בתקווה לשחזור ההצלחה.
ההצלחה דעכה – התוכנה המשיכה לפעול
בין השנים 1999-2003 הייתה ICQ ממוקמת קבוע בראש רשימת התוכנות המורדות ביותר באינטרנט, לפי אתר Download.com. אך למרות הצלחתה המוקדמת, ICQ התקשתה בסופו של דבר להתחרות עם עלייתן של פלטפורמות הודעות עשירות יותר בתכונות וידידותיות יותר למשתמש, כמו MSN Messenger, Yahoo Messenger ו-סקייפ (Skype).
אחרי שבסוף שנת 2000, לפי AOL, היו לשירות כבר כ-300 מיליון משתמשים ואחד מכל ארבעה גולשים בעולם השתמש בו, ולאחר שב-2001 היה ICQ אחראי להכנסות של כ-150 מיליון דולר, בעיקר משירותי פרסום – ההצלחה החלה לדעוך.
עם זאת השירות, על אף שאולי לא ידעתם זאת, המשיך לפעול במשך שנים רבות. באפריל 2010 נמכרה התוכנה לחברת DST Global – חלק מקבוצת Mail.Ru Group הרוסית – תמורת 187.5 מיליון דולר. ב-12 ביוני 2012 החליטה הנהלת הקבוצה לסגור את מרכז הפיתוח של ICQ בישראל. אלא שבמהלך השנים בסיס המשתמשים הלך והתדלדל עוד ועוד, עד שבאחרונה, בהודעה שפורסמה באתר ICQ, התבשרנו שהתוכנה תחדל לפעול לחלוטין בעוד כחודש.
עם ההכרזה על סגירתה, ICQ מצטרפת לשורות מוצרי טק אחרים, שפעם היו דומיננטיים אך איבדו גובה והפכו לנחלת ההיסטוריה (נאפסטר, שאפשרה שיתוף קבצי מוזיקה בפורמט MP3 ובאיטיות מהממת; מנוע החיפוש לייקוס; הדפדפן נטסקייפ; ואחרים). עם זאת, ICQ ייזכר תמיד כשחקן משמעותי בהתפתחות התקשורת המקוונת, וכעדות לכושר ההמצאה המקורי והפיונירי של מפתחים ישראליים.
תוכן