דור העתיד של המנמ"רים פורץ למרכז הבמה
אם בעבר, התפיסה של תפקיד המנמ"ר הייתה כשל איש טכנולוגי בלבד, כיום חברות מבינות שעליו לדעת היטב גם את הצד העסקי של הארגון, ולהיות מחובר אליו ● ברשימה זו תמצאו כמה מנמ"רים שעושים זאת על הצד הטוב ביותר
כאשר פלי הנמר הגה את המושג מנמ"ר – מנהל מערכות מידע ראשי – לפני עשרות שנים, בחזון של איש אחד, הוא כנראה לא ציפה עד כמה משמעותי יהפוך תפקיד המנמ"ר בחברות ובארגונים בישראל ובחו"ל. המנמ"ר הוא זה שתחת אחריותו נמצא כלל המחשוב הארגוני, על כל תתי התחומים והפעילויות הרבות שהוא כולל: מהמערכות הארגוניות באון-פרמיס ועד לענן, מבינה מלאכותית ועד לסייבר, מהדרכה של עובדי הארגון על המחשוב הארגוני ועד לדאגה שהם ישתמשו בהן על הצד הטוב ביותר. את כל זה הוא עושה בסיוע המנהלים והצוותים האחרים בארגון, ועל כן, ובכלל, חשוב שהוא יהיה מחובר לביזנס וידע לעבוד בשיתוף פעולה.
המשק הישראלי מלא – עד כדי כך – במנמ"רים שעושים את עבודתם על הצד הטוב ביותר, ואפשר לומר שאף מצטיינים. ברשימה זו תמצאו כמה מהם – לחלוטין לא היחידים.
מנמ"רים שמביאים לידי ביטוי את השילוב המנצח
את מפגש פורום המנמ"רים והמנכ"לים C3 מבית אנשים ומחשבים, שנערך באחרונה, פתח אריאל גנוט, מנכ"ל מיקוד פיננסים, ומי שהקים את גמא ואחרי שצמחה למובילת שוק בעולמות הניכיון, האשראי, הפקטורינג ועוד מכר אותה לקבוצת הפניקס. גנוט סיפר מדוע הבכיר השני שהוא לקח לחברה שהקים בזמנו היה המנמ"ר, גבי מיידלר, שיחד איתו הוביל את החברה לפסגות שאליה היא הגיעה: לשיטתו, יש למנמ"ר חשיבות בהיבטי החדשנות, החזון, השותפות בתוכניות העסקיות, הריגול (החוקי) אחר המתחרים ועוד.
סימני הדרך שמציבים מנמ"רים אלה, שיש להם רקע עסקי לצד רקע טכנולוגי עמוק, מהווים חידוש בעולם מנהלי מערכות המידע – חידוש מבורך, שיביא להעצמת תפקיד המנמ"ר בהנהלות הארגונים והחברות.
בשנים האחרונות צמח מתחת לרדאר דור חדש של מנמ"רים בעלי חזון, שאפתנות וראייה עסקית, שלא הייתה ליבת העניין של מנהלי מערכות המידע בעבר. אולם, צריך לזכור שהתפקיד הראשון של המנמ"ר הוא לנהל את השוטף של המחשוב בארגון בצורה אופטימלית, על מנת שהארגון יוכל לבצע את התפעול השוטף באופן סדיר ומאובטח. אלא שהחברות מבינות כיום שנדרשות עוד תכונות מהמנמ"ר, ולכן צמח אותו דור חדש.
כבר ב-2009, כאשר דב קוטלר נכנס לתפקיד מנכ"ל ישראכרט ושאל אותי מה תפקידי, כמנמ"ר החברה, השבתי לו שהתפקיד המשמעותי שלי הוא להיות גשר בין הטכנולוגיה לעסקים, לטובת סיוע לצמיחה העסקית שלה. קוטלר הבין את זה כבר אז, אולם לקח לשוק עוד כמה שנים ללמוד שלצד הבנה עמוקה של התשתית הטכנולוגית האפליקטיבית, נדרשים מהמנמ"ר גם יצירתיות וחזון טכנולוגי-עסקי.
אחת המנמ"רים.ות המצטיינים.ות בהקשר זה, כמו עמיתיה בהמשך הטור, היא סיגל ברוך. קבוצת פוקס הימרה עליה לפני כמה שנים. למה אני כותב הימרה? משום שלא הייתה מנמ"רית בעברה, אם כי היא הייתה מהבולטות בתחום הטכנולוגיה העסקית בישראכרט. הייחודיות שלה הייתה במימושים עסקיים הכי חדשניים בשוק בעולם שירות הלקוחות, האשראי,הדיגיטל ועוד.
עוד דוגמה היא זו של גיא שבתאי, שמימש את עצמו כמנמ"ר בפעם הראשונה בחברת כרטיסי אשראי ופתרונות פיננסיים אחרת, Max. הוא הביא שם לידי ביטוי הן את הידע העסקי והן את זה הטכנולוגי שהביא עימו, ובנה בחברה יכולות אנליטיות עסקיות ייחודיות.
אורלי אברמוביץ' מבזן היא דוגמה נוספת למנמ"רית יוצאת דופן, שמקדמת את החברה למחוזות חדשים בשל הניסיון הטכנולוגי, כמו גם הניסיון בביזנס, שצברה בכמה שנים שבהן עבדה בצד העסקי.
מוטי קירשנבאום הגיע לפז משטראוס מים, והצטרף להנהלת ארגון שהיה בעבר חברת דלק ומתרחבת בימים אלה להיות גם חברת ריטייל פיננסית, עם קניית פרשמרקט. הציפייה ממנו הייתה ועודנה לנווט את החזון הטכנולוגי-עסקי של חברה שמשנה את צורתה. קירשנבאום ביצע מתיחת פנים משמעותית ליחידת הטכנולוגיה של פז, ובדרך זו מימש חידושים טכנולוגיים-עסקיים שמגיעים לרמת ניהול חנות ה-Yellow (רשת חנויות הנוחות של החברה) הבודדת, כולל פיקוח על חדר השירותים בכל אחת מהן.
מירי גלבורט, משנה למנכ"ל כלל ביטוח, מנהלת מערכות מידע ומנכ"לית כלל IT, היא עוד דוגמה למנמ"רית שפורצת דרכים עסקיות חדשות בחברה, בהתבסס על שנים של התמחות טכנולוגית-עסקית בתחומי הייעוץ והובלת פרויקטים משמעותיים.
מי שעשה קפיצת מדרגה משמעותית ועבר מתחום השילוח לעולם הפיננסי הוא שי גוטמן, שכבר מזמן הכניס חדשנות ב-UPS ונחשב למוביל חדשנות עסקית במטה העולמי של החברה, עד ש-AIG גייסה אותו לשורותיה.
דוגמה נוספת למנמ"ר חדש אבל בעלי ניסיון טכנולוגי רב שנים היא זו של עופר לוינגר מישראכרט. כאן ראוי לציין גם את נתי אברהמי, שהיה מנכ"ל טלדור וכעת משמש כמנכ"ל מחב"א – מרכז החישובים הבינאוניברסיטאי. שניהם מביאים את ההבנה העסקית שלהם יחד עם ההבנה הטכנולוגית העמוקה, לטובת חדשנות וניסויים טכנולוגיים, שמייעלים את פעילות המחשוב בארגוניהם בתקופה המאתגרת שאנחנו חווים.
עוד מנמ"רית שבהחלט ראויה להיות בסקירה היא עידית חן, בעבר בכירה ב-HP ישראל ומנמ"רית דואר ישראל, שהצליחה ליצור תמורות טכנולוגיות-עסקיות בחברה, למרות כל הקשיים של חברה ממשלתית מרובת מכרזים ותהליכים. לפני כשנה חן עברה לקבוצת לובינסקי, שעוברת מהפכות טכנולוגיות משמעותיות בעזרתה.
אחרונים בסקירה זו הם שני מנהלי מערכות מידע מהדור הצעיר ממש, שפרצו לתודעה באחרונה: גיא רם, סמנכ"ל הטכנולוגיות של שב"א, ומאיה בכר גלעד, שמשמשת באותו התפקיד ב-יס ובפלאפון – שתיים מהחברות בקבוצת בזק.
רם, בעברו בכיר ביחידת הטכנולוגיה של Cal, מקדם פתרונות חדשניים מבוססי ענן, ביניהם מערכת Shva insights, שמתבססת על תשתית הנתונים של החברה, ומאפשרת הנגשת מידע אגרגטיבי עשיר וחכם לצורך קבלת החלטות תפעוליות עבור גופים מוסדיים, פיננסיים וממשלתיים – במרוכז. זהו חידוש גדול עבור שב"א, שפורצת לתחום העסקי, שבו יש פוטנציאל גדול עבורה.
בכר גלעד צמחה בתוך פלאפון, אולם במעלה הדרך היא עזבה אותה לטובת תחום הייעוץ, וחזרה לבזק – כאמור, על מנת להיות סמנכ"לית הטכנולוגיות של יס ופלאפון. היא מצליחה לג'נגל בהצלחה בין שתי החברות, שכל אחת מהן בולטת בתחומה ובכל אחת מהן יש מספיק עבודה, על מנת להעשיר את הפתרונות העסקיים שכל אחת מהן מציעה. זאת, לצד צמצום עלויות המחשוב ללא פגיעה עסקית – ואף להיפך, כפי שסיפרה במפגש של פורום C3.
לסיכום, סימני הדרך שמציבים מנמ"רים אלה, שיש להם רקע עסקי לצד רקע טכנולוגי עמוק, מהווים חידוש בעולם מנהלי מערכות המידע – חידוש מבורך, שיביא להעצמת תפקיד המנמ"ר בהנהלות הארגונים והחברות.
רונן זרצקי הינו יו״ר פורום המנמ"רים והמנכ"לים C3 מבית אנשים ומחשבים ובעל חברת bsd it לייעוץ אסטרטגי טכנולוגי עסקי.
אם אתה קורא לזה מנמר אתה כנראה חי מפנסיה תקציבית