כיצד ניתן לצמצם מורכבות של ריבוי עננים?
המעבר לענן יצר שכבה חדשה של מורכבות ולעתים עלויות בלתי צפויות, בעיקר כאשר ארגון עושה שימוש בכמה עננים שונים * להלן ארבע עצות לפשט את מורכבות ניהול העננים ולעמוד במסגרת התקציב
אין זה סוד שהענן הציבורי הוא Game Changer עבור עסקים וארגונים רבים. כיום כל ארגון מחפש דרכים לאחסן נתונים בצורה יעילה יותר ומאובטחת יותר, להיות גמיש ומהיר יותר בגידול או בצמצום משאבים, לתמוך בפיתוח יישומים זריז וגמיש ולהפחית את הנטל, העלויות וכאבי הראש הקשורים למרכזי נתונים מקומיים.
המענה לכל הצרכים הללו נמצא בענן הציבורי, המאפשר לארגונים לבצע תהליכים של טרנספורמציה דיגיטלית ברמה גבוהה ומהירה, תוך עמידה ברף החדשנות המבוקש בקרב ארגונים. יחד עם זאת, כמו ברוב הטכנולוגיות שאנו מאמצים בעשורים האחרונים, הענן יכול להיות מלהיב מאוד בהתחלה ובהמשך מתגלה כגולם שקם על יוצרו, לצד היתרונות הרבים יש גם חסרונות – המעבר לענן יצר שכבה חדשה של מורכבות ולעתים עלויות בלתי צפויות הן בהעברת הנתונים לענן והן בתפעול והניהול השוטף, בעיקר כאשר ארגון עושה שימוש במספר עננים שונים של חברות שונות – Multi Cloud.
מחקר מדד הענן הארגוני של נוטניקס (Nutanix) מצא, כי כמעט כל ארגון (99%) העביר יישום אחד או יותר לתשתית IT אחרת בשנה האחרונה, והרוב המכריע (86%) מסכימים, כי העברת יישומים היא מורכבת ויקרה. בהתאם לכך, 56% מתכננים להתמקד בהשגת שקיפות רבה יותר לגבי צריכת הענן והעלויות שלהם השנה, בעוד 52% מתכננים למנף פתרונות שממזערים את בזבוז הענן.
מניעת הסתבכות והוצאות מיותרות
ארגונים חייבים לתכנן בקפידה את אסטרטגיית הענן שלהם כדי להימנע מהסתבכות, הוצאות והשקעת זמן. ברוב המקרים, קל יותר לומר זאת מאשר לעשות. רוב החברות אינן משתמשות בסביבה אחת – התשתית שלהן כוללת שילוב כלשהו של משאבי on-premises וענן ציבורי. אחד האתגרים שהדבר יוצר הוא הוצאות ומורכבויות נוספות הקשורות לניידות נתונים והגנה על נתונים: העברת נתונים ממקום למקום כך שיהיו זמינים במקום ובזמן שבהם הם נדרשים, תוך שמירה על אבטחתם, דורשת תכנון ותקצוב קפדניים. במילים אחרות, אם תנועת הנתונים והתזמור לא מתוכננים מראש, הנתונים עלולים להיות לא נגישים כאשר המיקום הראשי של מערך הנתונים אינו זמין.
אתגרים אלו אינם נחלתם רק של ארגונים ותיקים שעוברים לענן. גם חברות ש"נולדו" בענן עלולות למצוא את עצמן מתקשות. ניהול סביבות ענן שונות עשוי להיות פשוט יחסית עבור ארגון שענן זוהי הסביבה הטבעית שלו בתחילת הדרך, אך אם בשלב מסוים יהיה צורך להעביר את הנתונים שלהם לסביבת on-premises כדי לטפל בדרישות רגולטוריות, בעיות ריבונות נתונים או תקציב, הדבר עלול לגרום לעלויות שרק יילכו ויתפחו אם התהליך לא יבוצע כראוי.
על סמך כל אלו, המנמ"רים צריכים לתכנן בקפידה את שילוב התשתית העננית בארגונם ולקחת בחשבון את השיקולים הבאים, על מנת לשמור על מורכבות הענן והעלויות במסגרת התקציב:
הראש יכול להיות בעננים, אך הרגליים צריכות להיות על הקרקע – על מנת ליהנות מפירות התשתית העננית, ארגונים צריכים להתאים את הציפיות שלהם ולתכנן באופן מציאותי. יש תפיסה מוטעית שחברות יכולות להריץ בקלות אפליקציה ב-AWS בבוקר, ב-Azure של מיקרוסופט אחר הצהריים ובגוגל קלאוד בלילה. למעשה, ריבוי עננים הוא אסטרטגיה לטווח בינוני עד ארוך, המתרחשת על פני חודשים או שנים והיא דורשת תכנון ובנייה מסודרים. בניית מודל הפעלת ענן לאחר מחשבה מסודרת מאפשרת לארגונים ליהנות מהגמישות של עננים מרובים ולמנף את היתרונות, תוך הימנעות מהעלות והמורכבות הכרוכות בניסיון לעשות כמה שיותר בכמה שפחות זמן. כאשר קיימות ציפיות מתאימות, ריבוי עננים היברידי הוא בר השגה, משתלם וללא ספק מועיל.
למדו כמה שיותר מניסיונם של אחרים – כאשר ארגון יוצא למסע לעבר תשתית מרובת עננים מדובר על תהליך לא פשוט, שניתן ליישם בהצלחה רבה יותר על ידי לימוד מתהליכים דומים בארגונים זהים. למידה מעמיתים יכולה לסייע רבות בנושאים כגון הבטחת יכולות יישומים מרכזיות עם מעטפת API, יישומים מודרניים בתצורת קונטיינרים כך שיהיו ניידים ואוטומציה של פריסות יישומים באמצעות CI/CD כדי למנוע שגיאות ידניות ולהפחית עלויות. חברות חייבות להיות מודעות לאופן שבו הן ממנפות ענן ציבורי עבור יישומים או עומסי עבודה מסוימים.
הובילו סטנדרטיזציה ואוטומטיזציה והיו פרנואידים – סביבות ענן ציבורי שונות באופן מהותי מתשתית מקומית מסורתית, ולכן ארגונים צריכים לחשוב עליהן אחרת – במיוחד כשמדובר באבטחת מידע. בעוד רשת ארגונית On-Premises מבוצרת עם חופש פנימי בלתי מוגבל עשויה להחזיק מעמד בסביבה המקומית, אותו מודל עלול להמיט אסון בענן. גישות אבטחה מבוססות מארח הופכות קריטיות יותר בענן הציבורי. יישום אוטומציה ותקינה מבטיחות שאמצעי האבטחה מיושמים באופן עקבי בכל משאבי ושירותי הענן בארגון, ומקצרות את חלון הזמן לזיהוי התנהגויות בלתי מורשות. ארגונים חייבים לשקול גם את ההיבט הלא טכנולוגי: הכשרה וחינוך לצוותים שלהם. חיוני שכל הצוותים והמחלקות יהיו מתואמים בכל הנוגע לאבטחה, כדי שיוכלו לשתף פעולה ביעילות ביוזמות הקשורות לאבטחה והגנת הנתונים.
בנו אופציות לשינויים כבר בהתחלה – הענן הציבורי הוא ללא ספק המקום הטוב ביותר להתחיל בו חדשנות. עם זאת, ככל שחברות מתנסות בענן הציבורי, ופורטפוליו קטן יותר של יישומים צובר תאוצה, ארגונים צריכים להסתגל למציאות שעבור הרוב המכריע של היישומים הענן הציבורי תמיד יהיה יקר יותר מאשר הפעלתם בסביבה המקומית (או אולי אפילו בענן אחר). ארגונים חייבים לבנות אפשרויות להעברת מערכות המחשוב שלהם בעת הצורך, כמו גם את המנגנון להעברת הנתונים שלהם מעננים ציבוריים בעת הצורך. ארגונים השופעים בכישרונות הנדסיים בענן יכולים לעשות זאת בעצמם, אך רובם המכריע יזדקק לפלטפורמה בסיסית, שתוכננה במפורש לניידות נתונים ומחשוב.
סיכום
היתרונות של פלטפורמה אחת להפעלת כל עומסי העבודה בעננים, בסביבה המקומית ובקצה אינם מוטלים בספק: החל מגמישות מוגברת ועד ביצועים מיטביים, תאימות, זריזות ועוד. עצות אלו יסייעו לחברות, שיכולות לשמור על אתגרים מרובי עננים כמו מורכבות ועלויות בלתי צפויות במינימום ובכך לקדם חדשנות.
הכותב הוא מהנדס מערכות בנוטניקס.
תגובות
(0)