טראמפ וההיי-טק, או: כמה תחומים שבהם הוא כן צפוי
לפעמים קשה לחזות מה טראמפ הלא צפוי יעשה, אלא שיש דברים שבהם הוא עקבי: אם ייבחר, נראה שהוא ימשיך במלחמת הסחר עם סין, יגביר את ההשקעות בטכנולוגיה בגופי הביטחון וינסה להפחית את הרגולציה
כשבאתי להתחיל לכתוב את המאמר הזה, שמסקר את פועלו ודעותיו של דונלד טראמפ במה שקשור לטכנולוגיה ולעולם ההיי-טק, ומבקש להעריך מה הוא יעשה בתחום אם ייבחר לבית הלבן, אמרתי לעצמי: טראמפ הוא אדם לא צפוי, כך שאי אפשר לדעת. לא פעם הוא אמר דברים והתהפך, הבטיח הבטחות ולא עמד בהן (למשל בניית הגבול עם מקסיקו), ובכלל, הוא והאמת חברים רק כשזה נוח לו, אם להיות עדין.
אולם, בפעילות שלו שקשורה לתחום הטכנולוגיה דווקא יש כמה דברים שהוא היה קונסיסטנטי בהם, ובראשם מלחמת הסחר עם סין, והנטייה שלו לחבב את ולדימיר פוטין ולמזער את מתקפות הסייבר של רוסיה על ארצות הברית. אבל, ראשון ראשון ואחרון אחרון.
התמיכה של בכירי טק בטראמפ – ומה הם מצפים לקבל בתמורה
אם הקלפיות שקובעות את תוצאות הבחירות בארצות הברית היו בעמק הסיליקון, ללא ספק, קמלה האריס הייתה מנצחת והדמוקרטים היו משיגים רוב גדול הן בקונגרס והן בסנאט. אלא שבניגוד למערכות הבחירות הקודמות, שבהן התמיכה של עולם הטק במועמד.ת הדמוקרטי.ת הייתה גורפת, הפעם, כמה מהבכירים ביותר בענף תומכים בטראמפ. זה כבר לא רק פיטר ת'יל, היזם הוותיק (מייסד פייפאל) והתומך הוותיק של הרפובליקנים, אלא גם ג'ף בזוס מאמזון ובעיקר אילון מאסק, שאוחז בטסלה, SpaceX והכי חשוב בהקשר הזה – X, אחת הרשתות החברתיות בעולם. מאסק הוא משתתף נלהב בעצרות הבחירות של טראמפ, מקדם מאוד את המדיניות שלו בחשבונו ברשת שבבעלותו, והציע פרסים כספיים נכבדים למי שיחתמו על עצומה שלמעשה נועדה להעביר את פרטי החותמים לארגון שתומך בו (ונתבע בשל כך).
הרומן ביניהם התחיל לפני כמה שנים, כאשר מאסק התיר את החסימה של חשבונו של טראמפ ב-X (אז טוויטר) מיד לאחר שקנה אותה. ברשתות החברתיות אהבו את המסרים, ובעיקר את הפייק ניוז, שטראמפ כתב בהן – עד אירועי גבעת הקפיטול בינואר 2021. או אז, הן נאלצו לחסום את החשבונות שלו, בעיקר בגלל הנראות וכדי שלא יהיו להן יחסי ציבור רעים. בהמשך כולן החזירו אותם, אבל מאסק, אנחנו רואים עכשיו, עשה זאת בהתלהבות.
באשר לבזוס – הוא ספג מטראמפ לא מעט מכות ושנאה בתקופת כהונתו, מאחר שטראמפ נקמן ובזוס הוא הבעלים של עיתון שהוא מאוד לא אוהב – הוושינגטון פוסט. בזוס גם מבין שאם המועמד הרפובליקני ייבחר שוב, הוא עלול להזיק הרבה יותר למי שהוא תופס כאויבים שלו. לכן, הוא החליט לנסות "להשלים" איתו בדרכו, והורה לעורכי עיתונו שלא לפרסם את מאמר התמיכה המסורתי שלהם לפני כל בחירות בארצות הברית – מן הסתם, מאמר תמיכה של העיתון הליברלי בהאריס.
שני המיליארדרים מצפים לתגמול על הפעילות שלהם למען טראמפ: בזוס מצפה שאם הוא ייבחר לבית הלבן, הוא יניח לו, ובעיקר לעסק שמכניס לו הרבה יותר דולרים – אמזון. טראמפ ניסה בתקופת כהונתו להטות את מכרז הענן הענק של הפנטגון, בעלות של 10 מיליארד דולר, כך ש-AWS, המועמדת המובילה לזכייה – לא תזכה בו. ואמנם, מיקרוסופט זכתה בסופו של דבר במכרז – שאגב, בוטל בתקופת ביידן.
באשר למאסק, התגמול שהוא מצפה לו שווה הרבה יותר כסף. על פי דיווחים, לפחות חלק מהתגמול הזה כבר הובטח לו, בדמות ראשות ועדה ממשלתית שתעסוק ברגולציה, מתוך כוונה להקטין אותה, ואפילו מאוד. זה אולי לא יועיל לאזרחים, אבל בטוח יחסוך למאסק מיליארדים של דולרים בשלל החברות שלו. לא ברור מה מאסק ידרוש עוד מטראמפ, מה גם שאף הוא לא תמיד איש צפוי.
ככלל, טראמפ מאשים כבר לא מעט שנים את חברות הביג טק בהטיה נגדו – כמו שהוא מאשים בכך את אמצעי התקשורת. הוא תומך במאבקים משפטיים נגד מונופולים, ובעולם הטק היו לא מעט כאלה בשנים האחרונות, ולא תומך במאבקים כאלה נגד חברות שמיישמות שוק חופשי. כמו כן, המנהיג הרפובליקני דורש יותר שקיפות ברשתות החברתיות – אמנם מטעמיו שלו, אבל אם הוא ייבחר ויחייב אותן לעשות זאת, זה יהיה צעד מבורך.
טראמפ ימשיך במלחמת הסחר שאותה הוא התחיל
כאיש עסקים, טראמפ לא אוהב רגולציה. לכן, ובשם שמירה על החדשנות האמריקנית, הוא מציע רגולציה מינימלית בלבד על תחום ה-AI, למרות הסיכונים הרבים שעלולים להתפתח ממנו, ומציע התערבות מוגבלת, ולא יותר, להגנת הפרטיות של אזרחי ארצות הברית. הוא גם מתנגד לחקיקה רחבה בתחום וטוען שיש להשתמש בטכנולוגיות שקיימות בשוק, כדי שיגנו על הפרטיות בפיתוחים טכנולוגיים אחרים.
באופן מעניין, טראמפ לא שש לתמוך ברגולציה גם במלחמת הסחר של ארצות הברית מול סין – מלחמה שבה הוא עצמו החל ב-2018, ושגברה בממשל ביידן. אין ספק שטראמפ ימשיך בה אם ייבחר, אבל הוא רוצה לעשות זאת על ידי הגדלת המכסים על יבוא סחורות מהמדינה. כלומר, שחברות טכנולוגיה סיניות כמו וואווי ו-ZTE ישלמו יותר. כמו כן, הוא מתכוון להגביל את היצוא של חברות אמריקניות שמייצרות טכנולוגיות רגישות כגון AI וסמיקונדקטורים למפעלים סיניים. הוא אף תומך באיסור על טיקטוק לפעול בארצות הברית, בטענה (בכלל לא מופרכת) שהיא מהווה סיכון לביטחון הלאומי. עם זאת, הוא הביע בעבר התנגדות לחוק הטיקטוק, שעבר מוקדם יותר השנה וביידן חתם עליו.
כן לבינה המלאכותית ולסייבר
טראמפ לא מתעלם (ולא יכול להתעלם) גם משני הנושאים החמים הללו. כבר הזכרנו את עמדותיו באשר לרגולציה על תחום ה-AI. בנוסף, הוא מתמקד בחיוניות של פיתוחי בינה מלאכותית לצבא האמריקני, תומך בפיתוחי AI בקוד פתוח ורואה את התחום כמנוע צמיחה.
באשר לסייבר, טראמפ מדגיש את הצורך בהגנה על תשתיות קריטיות ומעודד שיתופי פעולה של הממשל האמריקני עם חברות סייבר במחקר ופיתוח. הוא אף מתכוון להגדיל את ההשקעות הממשלתיות בתחום, בנימוק של ביטחון לאומי.
עוד דבר שתופס כותרות מסוימות במערכת הבחירות הזאת הוא חוק השבבים, שממשל ביידן חוקק, ושהפשיר 53 מיליארד דולר לתעשיית השבבים האמריקנית. למרות זאת, ועל אף העובדה שהחוק הביא ליצירת יותר משרות, טראמפ טוען שזה חוק רע, ויו"ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון הרפובליקני, אמר שאם מפלגתו תזכה ברוב בקונגרס, ייתכן שהיא תנסה לבטל אותו. על אף זאת, הוא תומך בהרחבת הייצור של שבבים בארצות הברית וגם כאן, במיסוי של חברות חיצוניות. מעניין איך הוא יעשה את זה, אם בכלל, ללא התערבות רגולטורית, או עם התערבות מינימלית.
עולמות התקשורת והקריפטו
עוד תחום שבו מטיף הנשיא לשעבר לדה-רגולציה הוא התקשורת. טראמפ תומך בהתפתחות מהירה יותר של תחומי הטלקום, הדור החמישי ורוחב הפס באינטרנט, אבל טוען שלא צריך את הרגולציה בשביל זה. הוא גם תומך בתוכנית של SpaceX של מאסק להבאת אינטרנט לווייני לאזורים מרוחקים.
ענף היי-טק שמחבב בזמן האחרון את טראמפ הוא זה של המטבעות הווירטואליים, ובראשם חסידי הביטקוין. המועמד הרפובליקני חיבק את הענף הזה כבר בשלב מוקדם יחסית במערכת הבחירות, ובעיקר בכנס השנתי שלו, שאליו הוא הגיע. גם שם הוא השתמש בהתנגדותו לאובר רגולציה – דבר שהיה ערב מאוד לאוזני שומעיו. זאת, לאחר שבעבר הוא התבטא נגד הביטקוין. לא ברור האם הוא שינה את דעתו, או שחובבי הביטקוין ובכירי תעשיית המטבעות הווירטואליים הם עוד ציבור בוחרים פוטנציאלי שטראמפ אימץ אל חיקו כדי לגרום להם להצביע לו בקלפי, ואחר כך ישכח מהם. זה מה שהוא עושה כעת עם המצביעים המוסלמים. אלא שבמקרה זה, גם אם הם יביאו אותו לבית הלבן, נראה שהוא יעדיף לא להקשיב להם אלא לבסיס בוחריו, שלפחות רובו לא מסמפט אותם במיוחד.
למאמר שפרסמנו אתמול (א') על קמלה האריס והטכנולוגיה לחצו כאן.
תגובות
(0)