86 שנים אחרי ליל הבדולח: פרויקט XR ממחיש מה קרה שם

ועידת התביעות, בשיתוף מטא, אונסק"ו ו-USC Shoa, השיקו פרויקט מציאות מדומה להמחשת רגעי האימה באירועי ליל הבדולח עבור תלמידי בתי ספר בארה"ב ובאירופה

בית כנסת עולה באש בליל הבדולח.

במלאת 86 שנים לליל הבדולח, שהתרחש בלילה שבין 9 ל-10 בנובמבר 1938, משיקה ועידת התביעות, בשיתוף מטא, אונסק"ו ו-USC Shoa את פרויקט התוכן "בתוך ליל הבדולח", שיונגש בטכנולוגיית מציאות מדומה (XR) אינטארקטיבית. מדובר בפרויקט שנועד להמחיש למשתמשים בו אותם רגעים קריטיים, שבהם מילות שנאה הפכו לאלימות ממשית. כחלק מההשקה, התנסו השבוע כמה כיתות י"א בארה"ב (ניו ג'רזי וברוקלין) וגרמניה (ברלין ומינכן) בחוויית הלימוד החדשה וניהלו שיחה וירטואלית עם ניצולת השואה ד"ר שרלוטה קנובלך, ילידת מינכן 1932, באמצעות משקפי VR.

תלמידים במינכן מתנסים בפרויקט "בתוך ליל הבדולח".

תלמידים במינכן מתנסים בפרויקט "בתוך ליל הבדולח". צילום: יח"צ

פרויקט ה-XR מאפשר למשתמשים לחוות את סיפורה של שורדת השואה ד"ר קנובלך, היום פעילה מובילה בקהילה היהודית בגרמניה, בפרט בתחום זיכרון השואה, ומי שעברה את ליל הבדולח בעיר מינכן בגרמניה. חוויותיה של ד"ר קנובלוך מועברות באמצעות ויזואליה היסטורית, המעניקה תחושה אמיתית של מה שהתרחש לפני, במהלך ואחרי ליל הבדולח. סיפורה של ד"ר קנובלך מוביל את התוכן של הפרויקט החדש ומציג איך שוטטה עם אביה ברחובות מינכן כילדה בת 6 באותו ערב היסטורי, שבו השנאה הגיעה לשיא חדש והביאה אנשים רגילים לנהוג באלימות אכזרית כלפי שכניהם היהודים.

התוכנית נועדה לחזק את ההבנה של הדור הצעיר בהשלכות החמורות ביותר שניתן לדמיין של אנטישמיות ושנאת זרים באופן שמדבר לדור הצעיר – טכנולוגיה ותוכן. התוכנית הושקה השבוע בבתי ספר ציבוריים, המכילים את מגוון התפיסות והמגזרים בערים הגדולות בארה"ב ואירופה.

בפרויקט ה-VR משולבים קטעי וידיאו, תצלומים, ואודיו מקוריים מליל הבדולח, תוך חיבור היסטורי שנחקר בקפידה רבה. הצפייה מלווה בקריינות של ד"ר קנובלך, המספרת את סיפורה האישי, בליווי תוכני אנימציה שנוצרו על ידי חברת המציאות המדומה makemepukse. בנקודות שבהן יש למשתמשים שאלות הם יכולים לשתף אותן ולקבל תשובות מד"ר קנובלך באמצעות טכנולוגיות לעיבוד שפה טבעית, המבוססות על תשובות שהוקלטו מראש ועוברות התאמה לשאלות המשתתפים. תשובותיה של ד"ר קנובלך מתייחסות למגוון נושאים, הנוגעים למה שהיא ומשפחתה עברו במהלך ליל הבדולח והשואה בכלל. הפרויקט יוצג במוזיאונים ובפסטיבלי קולנוע, וכן בחומרים חינוכיים הנמצאים כעת בפיתוח.

נשיא ועידת התביעות, גדעון טיילר, יחד עם שני ניצולי שואה, שורדי ליל הבדולח – קורט גולדשמיט ואלן בוטנר, הגיעו לבית ספר ציבורי בניו ג'רזי ודיברו עם כ-70 תלמידי כיתות י"א שהתנסו בחוויית ה-VR החדשה. לבית הספר בעיר מינכן הגיעו לכיתת י"א נציגי ועידת התביעות יחד עם נציג הממשל לשמירה על חיי היהודים ונגד אנטישמיות, ד"ר לודוויג שפאנל.

"מעבר לחוויה עוצמתית שמועברת באמצעות הטכנולוגיה, הרמה הטכנולוגית הגבוהה היא הזדמנות לחוויית למידה אישית ויצירת התחושה שהצופים עצמם נוכחים ברחובות מינכן במהלך ליל הבדולח" אמר טיילר. "עתה, ניתנת ההזדמנות לקבל הרגשה וידע לא רק על מה שהתרחש ערב מלחמת העולם השנייה, אלא, גם להצליח לחוש את האירועים עצמם. פרויקט זה הוא אחד מהכלים החינוכיים שאנחנו צריכים להטמיע כדי להצליח להגיע לדורות שכבר לא יזכו לשמוע עדויות של שורדי שואה ממקור ראשון".

ד"ר קנובלך, שורדת השואה שסיפורה מוצג בפרויקט, אמרה, כי "להיות חלק מחוויית ההיי-טק הזו נותן לי גאווה גדולה. מדי שנה הולך ופוחת מספר השורדים שיכולים לחלוק את זיכרונותיהם מהשואה. עתה אנו יכולים לדעת שהשיעור שאנו רוצים לחלוק עם הדורות הבאים אכן יועבר אליהם, וזה נותן לי תקווה רבה באשר לעתיד, ולהבנה שאותם שיעורים חשובים כל כך לא ייעלמו".

ג'ורדנה קוטלר, דירקטורית המדיניות הציבורית, ישראל והתפוצות היהודיות במטא, אמרה: "חברת מטא גאה לשתף פעולה עם ועידת התביעות בפרויקט הכה הייחודי ומדהים עם ד"ר שרלוטה קנובלך. מחקרים מצאו, שלחוויית VR יש השפעה חיובית על תוצאות הלמידה, ופרויקט זה מהווה צעד משמעותי בשינוי החינוך לשואה. בעוד שטכנולוגיות המטאוורס יכולות לשנות את המודלים החינוכיים המסורתיים, ועידת התביעות נכנסת באומץ רב לתוך תחום חדש עם הבאת קולה של ד"ר קנובלך ושורדים אחרים לתוך פלטפורמה, שתחבר את הדורות הבאים לנושא השואה ותקנה להם חינוך וידע על השואה".

פרויקט "בתוך ליל הבדולח" נעשה בהזמנה ובסיוע של ארגון ועידת התביעות וממומן על ידי משרד האוצר של גרמניה, והקרן לזיכרון, אחריות ועתיד.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים