FTX תובעת מבינאנס ומנכ"לה לשעבר ז'או 1.8 מיליארד ד' כפיצוי
ענקיות הקריפטו ממשיכות להתקוטט זו עם זו, וזאת על רקע פשיטת הרגל של FTX והאשמות בהונאה, של שתי הבורסות שהיו בשיאן אבל נוהלו באופן שערורייתי ופושע, לכאורה ● מה טוענת התביעה?
עולם הקריפטו סוער שוב, והפעם בעקבות תביעה שהגישה FTX, בורסת הקריפטו שקרסה, נגד בינאנס (Binance) – שהיא עדיין בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, וגם נגד מנכ"לה לשעבר, צ'אנגפנג ז'או (המכונה CZ). בתביעתה, שהוגשה בארה"ב בבית משפט בדלאוור ביום א', דורשת FTX מ-בינאנס לפצות אותה בסכום עתק של 1.8 מיליארד דולר, בטענה כי בינאנס קיבלה כספים במרמה במסגרת הסכם רכישה חוזרת של מניות בשנת 2021.
התביעה מתייחסת לעסקה מאותה שנה, במסגרתה בינאנס, ז'או ואחרים מכרו את אחזקותיהם ב-FTX. בינאנס, לטענתה, מכרה 20% ממניות FTX הבינלאומית ו-18.4% ממניות West Realm Shires, החברה האמריקנית שהפעילה את FTX US, בחזרה ל-FTX.
טענת FTX היא שהעסקה הזו מהווה העברה במרמה (Fraudulent transfer), מכיוון שחברת הבת שלה, אלמידה (Alameda Research) הייתה חדלת פירעון באותה עת, ולא יכלה לממן את העסקה.
FTX גורסת כי העסקה מומנה באמצעות שילוב של המטבעות הקריפטוגרפיים של FTX ובינאנס, בנוסף למטבע היציב BUSD של בינאנס, שהיו שווים יחד 1.76 מיליארד דולר בזמן ההעברה. לפיכך, FTX קובעת כי הסכום הזה הועבר במרמה לבינאנס. בנוסף, לטענת התובעת, העסקה, שאושרה על ידי מייסד FTX לשעבר, סם בנקמן-פריד (סב"פ), הייתה הונאה מכוונת שנועדה להונות את נושי החברה.
Liquidating our FTT is just post-exit risk management, learning from LUNA. We gave support before, but we won't pretend to make love after divorce. We are not against anyone. But we won't support people who lobby against other industry players behind their backs. Onwards.
— CZ 🔶 BNB (@cz_binance) November 6, 2022
טענות נוספות של FTX: ציוצים מטעים שהובילו לקריסה
בנוסף לדרישתה להשבת כספים, תביעת FTX טוענת כי ז'או, כשהיה מנכ"ל בינאנס, פרסם "סדרת ציוצים שקריים, מטעים ומוליכי שולל", אשר לטענתה "עוררו מפולת צפויה של משיכות" מ-FTX, ובסופו של דבר הובילו לקריסת הבורסה.
התביעה מצטטת פוסט שפרסם CZ בפלטפורמת X/טוויטר ב-6 בנובמבר 2022, בו התייחס למטבע הקריפטוגרפי של המתחרה, FTT שמו, וכתב: "פירוק אחזקות ה-FTT שלנו הוא רק ניהול סיכונים לאחר יציאה. למדתי מ-LUNA". ז'או התייחס בדבריו אל Terra Luna, מטבע קריפטו שקרס במאי 2022. הקריסה של Terra Luna הייתה אחת מהקריסות הגדולות ביותר בתולדות שוק הקריפטו, והיא הובילה להפסדים של מיליארדי דולרים למשקיעים.
ז'או הוסיף וכתב בציוץ: "תמכנו בעבר (ב-FTX – ג"פ), אבל לא נעמיד פנים שאנחנו עושים אהבה אחרי גירושין".
בפוסט נוסף שצוטט, כתב ז'או: "כחלק מיציאתה של בינאנס מהון המניות של FTX בשנה שעברה, בינאנס קיבלה כ-2.1 מיליארד דולר במזומן (BUSD ו-FTT). נוכח גילויים חדשים שנחשפו לאחרונה, החלטנו לממש את כל ה-FTT שנותר בספרינו".
לטענת FTX, ציוצים אלו, יחד עם פרסומים אחרים של ז'או בפלטפורמה, יצרו פאניקה בקרב משקיעי FTX והובילו אותם למשוך את כספם מהבורסה בהמוניהם, מה שהאיץ את קריסתה.
דובר בינאנס הכחיש לחלוטין את ההאשמותיה של FTX כולן, וטען כי "הטענות חסרות בסיס, ואנו נגן על עצמנו במלוא העוצמה".
ענקיות הקריפטו שמנהיגיהן הסתבכו ונשלחו לכלא
התביעה היא פרק נוסף במאבק בין שתי ענקיות הקריפטו, שהחל עם קריסתה של FTX בנובמבר 2022. FTX, שהייתה בעבר אימפריה בשווי 32 מיליארד דולר, נקלעה למצב של פשיטת רגל לאחר שגל משיכות מצד לקוחותיה הוביל אותה לחוסר נזילות. קריסתה של FTX זעזעה את שוק הקריפטו והובילה לירידות שערים חדות של נכסים דיגיטליים רבים.
נזכיר כי סב"פ, מי שהיה מייסד FTX ומנכ"לה לשעבר, הורשע בשבע עבירות מרמה הקשורות לפשיטת הרגל של הבורסה וגניבת כספי לקוחות. הוא נידון ל-25 שנות מאסר במרץ 2023.
גם CZ, מייסד בינאנס ומנכ"לה בעבר, הסתבך בערך באותה תקופה והואשם בהפרת חוקי איסור הלבנת ההון של ארה"ב. CZ הודה באשמה בנובמבר 2023, ושוחרר ממעצר בספטמבר 2024, לאחר שריצה עונש מאסר של ארבעה חודשים.
בנוסף, עקב הפרשה נדרשו בינאנס וז'או לשלם 4.3 מיליארד דולר, כדי ליישב האשמות קשורות מצד ממשלת ארה"ב. קנס העתק הוא הגבוה ביותר שהוטל אי פעם על ידי משרד המשפטים האמריקני בגין הפרות הלבנת הון. בנוסף, ז'או אולץ גם לפרוש מתפקידו כמנכ"ל ולשלם למדינה קנס של 50 מיליון דולר שסוכם מולו. הסדר זה אפשר ל-בינאנס להמשיך ולפעול למרות כל שקרה. אך התביעה, כך לטענת מומחים, עלולה לפגוע במוניטין שלה ובמעמדה בתעשייה.
FTX עדיין נמצאת בהליכי פשיטת רגל, ונושיה עדיין מנסים להשיב לעצמם את כספם האבוד.
תגובות
(0)