מנפט לאנרגיה ירוקה: מנכ"ל BP לשעבר – יו"ר פרומתאוס הייפרסקייל

ברנרד לוני מונה לתפקיד בכיר בחברת הדאטה סנטרים, על אף פרשה לא מחמיאה שנקשרה בשמו וגרמה לעזיבתו את BP ● פרומתאוס קשורה לסם אלטמן, ופועלת כדי לענות לדרישה הגואה לאנרגיה ירוקה, בעידן ה-AI

ברנרד לוני, לשעבר מנכ"ל ענקית הנפט והגז BP וכעת יו"ר דירקטוריון פרומתאוס הייפרסקייל.

ברנרד לוני, לשעבר מנכ"ל ענקית הנפט והגז BP, מונה ליו"ר דירקטוריון פרומתאוס הייפרסקייל (Prometheus Hyperscale) – חברת הזנק המתמקדת בפיתוח דאטה סנטרים בני-קיימא שיתאימו לדרישות ה-AI החדשות.

BP היא אחת מחברות האנרגיה הגדולות בעולם, הפועלת בתחום חיפוש והפקת נפט וגז טבעי. לוני עמד בראשה במשך כארבע שנים, אך התפטר מתפקידו בה אשתקד, בעקבות חקירה על יחסיו, לכאורה, עם עמיתות לעבודה.

לאחר חקירה פנימית ב-BP, שהתמקדה בחשדות להתנהגות בלתי הולמת מצד המנכ"ל כלפי עובדות, BP קבעה כי לוני לא גילה במלואו מידע בנוגע למערכות יחסים אישיות שהיו לו עם קולגות, וכי הדבר מהווה "התנהגות בלתי הולמת חמורה". למרות החשדות וההתפטרות המתוקשרת, לא פורסמו פרטים נוספים על טיבן של מערכות היחסים המדוברות, או על אופי ההתנהגות של לוני, וכן נראה כי הפרשה לא הובילה לחקירה פלילית או לתביעות משפטיות נגדו. עם זאת בעבר דווח כי קיבל "מצנח זהב" של כ-40 מיליון דולר בעת עזיבתו, אך לוני הכחיש זאת. כעת, כאמור, הוא ממשיך בקריירה שלו, ונכנס לנעלי יו"ר פרומתאוס.

מעורב בפועלה של פרומתאוס. מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן.

מעורב בפועלה של פרומתאוס. מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן. צילום: ShutterStock

לבנות את הדאטה סנטרים הירוקים של המחר

פרומתאוס הייפרסקייל מתכננת לבנות מתקני מרכזי נתונים בני-קיימא בארצות הברית, תוך שימוש בטכנולוגיות קירור נוזלי מתקדמות. פרויקט הדגל של החברה הוא הקמת מתקן בעלות של 10 מיליארד דולר בעיר אוונסטון שב-ויומינג, ארה"ב. עם השלמתו, המתקן עתיד להיות אחד הגדולים מסוגו בעולם.

לוני, כך לפי המדיה העולמית, יעניק לחברה הכוונה אסטרטגית ויבטיח את הצלחת הפרויקט היומרני, כשהצטרפותו ל-פרומתאוס מעידה, כך לפי הדיווחים השונים, על המחויבות של החברה לפיתוח פתרונות אנרגיה חדשניים וידידותיים לסביבה. לוני הביע התלהבות מתפקידו החדש וצוטט כאומר: "יש צורך נואש בפיתוח פתרונות אנרגיה חדשניים, כדי להבטיח שהבינה המלאכותית תוכל להתמודד עם האתגרים הגלובליים הגדולים ביותר, כולל בתחומי הבריאות, הצמיחה הכלכלית, ובמעבר אנרגיה". הוא הוסיף ש-"עלינו לעבוד יחד כדי למצוא פתרונות שיובילו לבינה מלאכותית נטו-חיובית – כזו שהיתרונות שלה לעולם שלנו יהיו גדולים מהעלויות".

טרנטון ת'ורנוק, מייסד פרומתאוס, אמר על מינויו של לוני: "התובנות שלו, כמו גם הניסיון הרב שלו בניהול פרויקטים, יהיו בעלי ערך רב ככל שנביא את הפרויקט הדגל שלנו באוונסטון ויומינג לחיים, ונקבע סטנדרטים חדשים לתשתיות דיגיטליות בנות-קיימא".

האתר שמקימה פרומתאוס באוונסטון – שגודלו עתיד להיות 640 דונמים – צפוי להתחיל לפעול בשנים 2025-26, ויעשה בו שימוש במגוון מקורות אנרגיה: כולל באנרגיית רוח, באנרגיה סולארית, בגז טבעי, ובאנרגיה גרעינית מבוססת ביקוע גרעיני. אנרגיה זו מקורה ב-Oklo – חברת סטארט-אפ בתחום האנרגיה הגרעינית, הנתמכת על ידי סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI. השותפות עם Oklo – שנחשבת כחברה פורצת דרך בתחום האנרגיה הגרעינית – מדגישה את שאיפתה של פרומתאוס לחולל מהפכה בתשתיות הנתונים באמצעות אנרגיה נקייה.

יצוין כי מלבד ויומינג, פרומתאוס כבר הזכירה ארבעה אתרים פוטנציאליים נוספים להקמת דאטה סנטרים חדשניים וירוקים יותר, באריזונה ובקולורדו.

משנה את העולם ומצריכה מעבר לאנרגיה ירוקה. הבינה המלאכותית היוצרת.

משנה את העולם ומצריכה מעבר לאנרגיה ירוקה. הבינה המלאכותית היוצרת. צילום: Shutterstock

למה אנרגיה גרעינית הופכת לנדרשת כיום?

חברות ענק רבות פונות כיום לאנרגיה ירוקה, ובמיוחד לאנרגיה גרעינית, בניסיון לענות על צורכי החשמל הגדלים של הדאטה סנטרים שלהן, והדבר תקף שבעתיים כעת, עקב הנסיקה בשימושים בטכנולוגיית הבינה המלאכותית היוצרת (GenAI).

כך למשל דיווחנו באחרונה על כך ש-גוגל חתמה על הסכם לרכישת אנרגיה גרעינית מ-Kairos Power – חברת כורים גרעיניים מודולריים קטנה – במיוחד לצורך אספקת צרכי הבינה המלאכותית שלה. עוד דיווחנו כי גם הענקית אמזון השקיעה ב-X-energy, שאף היא חברה המתמחות בכורים גרעיניים מודולריים קטנים (SMR). ענקיות טק אלו מאמינות כי אנרגיה גרעינית היא מקור אנרגיה אמין, בטוח ונקי, שיכול לספק את צורכי החשמל הגדלים של מרכזי הנתונים שלהן – ומתקדמות, בהתאם, להשגת יכולות בתחום.

הצורך במקורות אנרגיה נקיים עבור דאטה סנטרים מודגש ביתר שאת בעידן הבינה המלאכותית הנוכחי, וזאת משום שמודלי הבינה המלאכותית היוצרת, כמו ChatGPT, דורשים משאבי חישוב אדירים, וכתוצאה מכך – צורכים כמויות אדירות של אנרגיה. בהתחשב כך, חברות טכנולוגיה מובילות מראות כעת מחויבות לפיתוח פתרונות אנרגיה בני-קיימא, על מנת לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית שלהן ולתרום למאבק בשינויי האקלים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים