"אחרי המלחמה, ההשקעות בסטארט-אפים יפרחו יותר מלפניה"
ייתכן שלא נתקלתם במועדון המאה פלוס, כי שם מעדיפים להשקיע בלי יח"צ ● אלא שהמנכ"ל, יעקב נויברט (נוי), מספר שהוא נותן מענה שחסר בשוק: לאנשים שרוצים להשקיע, אבל לא יכולים או לא רוצים לשים סכומים משמעותיים
"באופן טבעי, המלחמה הביאה לירידה בהיקף ההשקעות בסטארט-אפים ישראליים. זה נכון גם במועדון שלנו, אם כי לא באופן משמעותי. אני מעריך שעם סיום המלחמה וייצוב המצב במדינה, ההשקעות בסטארט-אפים יחזרו לפרוח כבעבר, ואף יותר", כך אמר יעקב נויברט (נוי), המייסד והמנכ"ל של מועדון המשקיעים הפרטיים המאה פלוס, בראיון לאנשים ומחשבים.
מועדון המאה פלוס הוא מסגרת שמאפשרת למשקיעים פרטיים לבצע השקעות ריאליות בתחומים שונים – מיזמי נדל"ן, חברות סטארט-אפ וקרנות אלטרנטיביות – בסכומים קטנים, של החל מ-10,000 דולר. ההשקעות השונות מאושרות על ידי ועדה שמונה כ-40 חברים. השקעה מאושרת אך ורק אם יש לפחות שישה חברים מהוועדה שמוכנים להשתתף בה באופן אישי. המועדון הוא לא קרן, ולא מנהל את כספי החברים. כל אחד בוחר את ההשקעות שבהן הוא רוצה להשתתף בהתאם לרמת הסיכון ולהעדפותיו.
נויברט (נוי) הקים את המועדון ב-2012 והוא מונה כ-1,000 חברים, שרובם השתתפו בהשקעות. עד כה הוא השקיע בכ-80 חברות ומיזמים בתחומים שונים.
מה הסיבות שהביאו אותך להקים את המועדון?
נויברט (נוי): "המועדון הוקם משום שהגעתי למסקנה שחסרות בארץ מסגרות שיכולות לאפשר למשקיעים שלא רוצים או לא יכולים להשקיע סכומים משמעותיים בהשקעות ריאליות, ואנחנו מאפשרים להם ליצור פורטפוליו של השקעות כאלה בסכומים קטנים יחסית. לכל השקעה אנחנו יוצרים קבוצה של עשרות חברים שמשתתפים בה, וזה עשוי להגיע למאות אלפי דולרים בהשקעות בסטארט-אפים, ולמיליוני דולרים בהשקעות במיזמי נדל"ן ובקרנות אלטרנטיביות.
סיבה נוספת להקמת המועדון הייתה לקבץ בוועדת ההשקעות מנהלים בכירים ומובילים במשק הישראלי, עם ניסיון רב בתחומים השונים, חלקם לקראת פרישה – וכך נוצרה קבוצת איכותית, עם הון אנושי חריג בידע ובניסיון שלו".
מאז הקמת המועדון עברו 12 שנים. האם הצלחתם ליישם את המטרות שעבורם הקמת אותו?
"אני חושב שכן, אחרת לא היינו מצליחים להמשיך ולהשקיע, ולקלוט חברים חדשים מדי שנה.
אנחנו מתמקדים כיום בשלושה תחומים עיקריים: מיזמי נדל"ן בארצות הברית – בעיקר בתחום מקבצי הבתים (Multi Family) ולא בתחומי המסחר; קרנות של השקעות אלטרנטיביות, בעיקר בתשתיות1 וחברות סטארט-אפ, בעיקר בתחומי הביומד והטכנולוגיה.
הניסיון שצברנו ב-12 השנים שבהן אנחנו קיימים הוא בסך הכול ניסיון טוב. בהשקעות במיזמי נדל"ן ובתשתיות השגנו תשואה דו ספרתית יפה, ולא הייתה אפילו השקעה אחת שנכשלה. בחברות סטארט-אפ המצב תנודתי יותר – יש חברות שכשלו ויש כאלה שהצליחו מאוד, אבל בסך הכול, התמונה היא טובה".
אמרת לי בשיחה המקדימה שאתם משקיעים רק בהשקעות ריאליות. האם תוכל להסביר למה הכוונה?
"בדרך כלל, יש למשקיע תיק השקעות פיננסיות – מניות, אגרות חוב וכדומה. אנחנו לא משקיעים בהשקעות פיננסיות אלא רק בהשקעות ריאליות – כאמור, מיזמי נדל"ן, קרנות אלטרנטיביות וחברות סטארט-אפ. כל חבר במועדון יכול, בסכום קטן יחסית, לבנות תיק השקעות ריאליות מהתחומים השונים, במקביל לאחזקתו בתיק ההשקעות הפיננסיות".
תסביר לי בבקשה כיצד התהליך מתבצע.
"ראשית, אני רוצה לציין שאנחנו שומרים על פרופיל נמוך – לא מבצעים יחסי ציבור, לא מעסיקים אנשי שיווק ומכירות, והחברות במועדון מבוססת על היכרות ומה שנקרא מפה לאוזן.
מגיעות למועדון מאות פניות להשקעה בשנה. את רובן אנחנו מסננים דרך בדיקות באמצעות המייל וחלק מהפונים אלינו מגיעים לפגישות מקדימות מעמיקות יותר. אם זו השקעה בתחום הביומד, צוות ייעודי של חמישה פרופסורים ומנכ"לים מהתחום בודקים את ההשקעה, אם ההשקעה היא במיזמי נדל"ן, צוות ייעודי שמתמחה בתחום מבצע את הבדיקה הראשונית, וכן הלאה. אם בתום הפגישות המקדימות, חלק מחברי הצוות ממליצים להשקיע במיזם הנדון, ההצעה מעוברת לוועדת ההשקעות, שמתכנסת פעם בחודש. כאמור, השקעה מאושרת אם יש לפחות שישה חברים מוועדת ההשקעות שמוכנים להשתתף בה, ואז היא מופצת לכלל חברי המועדון".
האם יש לכם קריטריונים כלשהם שעל בסיסם אתם מאשרים השקעות?
"בוודאי. יש גם קריטריונים וגם תנאי סף. בסטארט-אפים, אנחנו בדרך כלל משקיעים בחברות בשלב מתקדם, ולא בשלב הסיד. לדוגמה, אחד מתנאי הסף שלנו הוא שסבב הגיוס יהיה בהיקף של שלושה מיליון דולר לפחות ויש משקיע מוביל, שמשתתף בהיקף של לפחות מיליון דולר".
אמרת בתשובה קודמת שאתם לא מפרסמים את המועדון. כיצד ההצעות לפרויקטים מגיעים אליכם?
"בתחילת הדרך, ההצעות הגיעו רק מחברי ועדת ההשקעות שלנו, אך לאחר שנים, שבהן צבר המועדון מוניטין טוב גם ללא פרסום, הן מגיעות גם מחברי המועדון הנוספים ומגופים אחרים שכבר מכירים אותו".
מה התוכניות שלכם לעתיד?
"להמשיך את מה שעשינו עד עכשיו. יש לנו ארגון שפועל בצורה טובה ואפקטיבית. אנחנו מסגרת מוצלחת, ונוסיף לעשות את מה שעשינו בהצלחה ב 12 השנים האחרונות".
לפרטים נוספים אודות מועדון המאה פלוס והשקעותיו ניתן לפנות לדליה פלד, מנכ"לית אנשים ומחשבים וחברה בוועדת ההשקעות של המועדון.
תגובות
(0)