פעילות לדוגמה: כך חברות טק ישראליות משלבות עובדים עם מוגבלות
סקירה מיוחדת לרגל היום הבינלאומי לאנשים עם מוגבלות, שחל היום (ג'), על הפעילות בישראל של כמה ענקיות טק לקידום אוכלוסייה זו
היום (ג') מצוין היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. יום זה מוקדש לקידום ההבנה כלפי אנשים עם מוגבלות ועידוד התמיכה בכבודם, שלומם וזכויותיהם. כמו כן, הוא נועד לחגוג את התרומה, הכישורים וההישגים של בנות ובני אוכלוסייה זו, ולהעלות את המודעות לתועלת הקיימת בהכללתם בכל היבטי החיים: חברתית, כלכלית, תרבותית ועוד.
נושא הגיוון וההכללה נמצא בשנים האחרונות על סדר היום של חברות רבות בהיי-טק הישראלי – רב לאומיות ומקומיות. גם אם המימוש לא מושלם, בלשון המעטה, הן עושות מאמצים על מנת לשלב עובדים ומנהלים ממגוון אוכלוסיות שלא מיוצגות כראוי בענף, לרבות אנשים עם מוגבלות. חברות אלה ואחרות אף מקיימות פעילויות, תוכניות ויוזמות שונות שקשורות לאוכלוסייה זו. ליקטנו עבורכם בכתבה זו כמה דוגמאות איך זה בא לידי ביטוי.
HP אינדיגו
החברה הקימה את ברוש – קהילת "הורות מיוחדת", לתמיכה וחיבור בשנה מאתגרת זו. לימור בן אבי, מנהלת תחום מחוברות ארגונית ופיתוח עובדים ב-HP אינדיגו, אמרה כי "התוכנית מהווה מרחב לעובדים שהם הורים או אחים לילדים עם צרכים מיוחדים. הקהילה נועדה להעניק תמיכה וכלים מקצועיים, ולערוך סדנאות ייעודיות, תוך חיזוק תחושת השייכות והחיבור בארגון".
מפגשי הקהילה כוללים הרצאות, מעגלי שיח וכלים להתמודדות, בפרט עם המצב שנוצר בעקבות המלחמה. חלק מהפעילויות מתקיימות בצורה פרונטלית וחלקן אונליין, מתוך גמישות לצרכי המשתתפים.
"הקהילה מובלת בגאווה על ידי עובדי החברה, בליווי חטיבת משאבי אנוש, ומהווה מקור כוח וחיבור לעובדים ולעולם שסביבם", אמרה בן אבי.
אי-ביי
מרכז הפיתוח של אי-ביי ישראל פועל למען שילוב אנשים עם חסמים תעסוקתיים בתעשיית ההיי-טק הישראלית, באמצעות תוכנית High-Enter, שהושקה ב-2019 בשיתוף קבוצת שכולו טוב ומציעה מודל שמאפשר לאנשים עם מוגבלות להשתלב בתפקידי תוכן משמעותיים בחברה.
התוכנית החלה עם ארבעה עובדים וכיום משתתפים בה שבעה עובדים. הם מקבלים הזדמנות לבצע משימות חיוניות באי-ביי, כמו אימות תוכן, בדיקות איכות, וכן איסוף ותיוג מידע. כל משתתף מקבל ליווי צמוד ממאמן תעסוקתי ומנהל צוות. בעקבות הצלחת התוכנית, המודל שלה אומץ על ידי חברות הייטק נוספות בישראל ובעולם. התוכנית זכתה בקטגוריית Employment & Wellbeing בתחרות Global Good Awards בלונדון.
"אנחנו גאים להיות חלק מיוזמה שמקדמת תעסוקה מכילה בתעשיית ההיי-טק בישראל", ציין אמיר די-נור, מנכ"ל אי-ביי ישראל. "העובדים שמשתתפים בתוכנית מביאים כישורים מקצועיים מרשימים, כמו גם נקודת מבט ייחודית. אנחנו שואפים לסייע לכל עובד להצליח בהתאם לכישרונותיו ולשאיפותיו הייחודיות".
אינטל ישראל
החברה בולטת בתעשיית ההיי-טק בהכללה ובהעצמה של עובדים עם מוגבלות, עם שיעור העסקה של כ-3.5% מכלל עובדיה. היעד הגלובלי של אינטל הוא שעד 2030, כ-10% מכלל העובדים שלה יהיו אנשים עם מוגבלות.
אינטל פתחה את קבוצת עידן (IDAN – Intel Disability and Accessibility Network) – קהילה שמטרתה יצירת תרבות ארגונית מכילה. הקהילה פועלת להעלאת מודעות לנושא, שיפור הנגישות, קידום גיוס עובדים עם מוגבלות ומתן מנגנוני תמיכה לעובדים שתומכים בבן משפחה עם מוגבלות. בין היוזמות הבולטות שלה: אירועי התנדבות כמו "תחפושות מתגלגלות" לילדים בכיסאות גלגלים ושיתוף פעולה עם בתי ספר לחינוך מיוחד, לטובת הכנת תלמידים עם מוגבלות לעולם התעסוקה.
במהלך המלחמה יזמה אינטל את ההאקתון XSability, בשיתוף עמותת נגישות ישראל, שנועד להתמודד עם אתגרי נגישות במצבי חירום. בהאקתון פותחו 60 רעיונות טכנולוגיים, כמענה לצרכים שעלו בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר.
אלטשר
החברה, שפיתחה פלטפורמה לניהול אקוויטי לחברות, משקיעים ויזמים, "פועלת על בסיס מדיניות שמקבלת בזרועות פתוחות עובדים ועובדות בעלי מוגבלות, כאשר מה שמנחה אותנו בתהליך הגיוס הוא מידת הכישורים וההתאמה של העובד.ת לתפקיד. השיקול שלנו לגייס את העובד.ת הוא תמיד ענייני ומקצועי, ואנחנו מעמידים לרשות העובדים.ות עם מוגבלות את מיטב משאבינו, כדי לאפשר להם.ן לעשות את התפקיד על הצד הטוב ביותר", אמרה אביה טליאס, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברה. "במרוצת השנים עבדו אצלנו אנשים עם מוגבלות, לרבות בכירים, כולל סמנכ"ל, וכיום אנחנו מעסיקים מנהל בעל לקות שמיעה, שבזכות כישוריו המקצועיים הצליח להתקדם ולטפס בסולם הדרגות באלטשר".
אותו מנהל הוא אביב חיגשי, שמועסק במטה החברה בתל אביב מעל שש שנים. חיגשי החל את דרכו המקצועית באלטשר כמנהל תיק לקוחות, ואחרי שעבר כמה תפקידים נוספים הוא משמש כיום כמנהל מסחר ושירות לקוחות בחברה, ומנהל 10 עובדים.
"הלקות שלי התגלתה אי שם בצבא, בהיותי לוחם. אף פעם לא ידעתי אם מדובר בלקות מולדת או כזאת שנגרמה בעקבות ההיתקלויות שהיו לי בצבא עם מחבלים. אני שומע נמוך וקשה לי לשמוע צלילים מסוימים, ולכן אני מרכיב מכשירי שמיעה, ובשילוב עם יכולתי לקרוא שפתיים, מתמודד בהצלחה עם אינטראקציה בין אנשים. תמיד אעדיף אינטראקציה פרונטלית, בזום אני יכול לפעמים לאבד מילים", שיתף חיגשי.
"התחושה שלי באלשטייר היא שאני שווה בין שווים. אף אחד לא באמת מתייחס ללקות שלי או חושב שזה אישיו. זה בזכות המדיניות המכילה של החברה והרבה בזכות השינוי הפנימי שעברתי, וזה שהסביבה עברה", ציין.
"במהלך השנים החלטתי לשים את הלקות שלי על השולחן, שאני לא מתבייש בזה יותר. זה שם, זה חלק ממני, וזה לא הולך להגביל אותי, אם כבר להיפך. באופי שלי אני ווינר, ואני רוצה לעורר השראה אצל אנשים כמוני, שסובלים מלקות שמיעה או כל לקות אחרת", הוסיף חיגשי.
יבמ
בענק הכחול אומרים שהגיוון וההכללה מסייעים רבות להצלחתה העסקית. כמו כן, החברה מגייסת ומעסיקה עובדים עם מוגבלות כבר מעל 100 שנים. רק באחרונה, היא קיבלה את הציון הגבוה ביותר בדירוג העולמי לחברות רב לאומיות Disability Equality Index, והוכרה כמקום העבודה הטוב ביותר להכלת מוגבלות. סמנכ"לים בכירים בחברה ברחבי העולם מובילים צוותי עובדים בעלי יכולות מגוונות – לקויי ראייה, כבדי שמיעה, בעלי שונות נוירולוגית ועוד. כמו כן, יש בחברה קהילות אונליין, שחבריהן מתייעצים, מקבלים מידע ומקיימים דיאלוג. בנוסף לכך, הבניינים של יבמ בעולם, לרבות בישראל, מונגשים, וזה כולל גם את החניות, הממ"דים וחללי העבודה.
אחת הסדנאות שמנהלים ביבמ מחויבים לעבור היא Be Equal – סדנה שבה המשתתפים מעמיקים הבנתם בנושא זהות ושייכות, והתנהגויות שמקדמות תרבות של הכללה. צוות משאבי האנוש של יבמ בישראל עבר סדנה לקיום ראיונות לעובדים על הרצף האוטיסטי, וקורס מגוון נוירולוגי נכנס באחרונה למערך ההדרכה המקוונת של החברה. כמו כן, באחד האתרים של יבמ בישראל נפתחה קבוצת תמיכה להורים לילדים שנמצאים על הרצף.
סיילספורס
החברה שמה את השוויון כאחד מערכי הליבה שלה. היא ממנפת את הכוח שלה לעשיית שינוי וליצירת שוויון מגדרי וגיוון תעסוקתי, ומאפשרת לעובדים להביא את עצמם לידי ביטוי.
סיילספורס הקימה קבוצות שוויון, שמטרתן קידום זכויות של אוכלוסיות שונות או קידום מטרה משותפת אחרת. אחת מהן היא אביליטי פורס, שאותה מובילים גלעד כהן ונדב בן נון. מטרתה היא לעורר ולקדם מודעות לנושאי זכויות ושוויון לאנשים עם מוגבלות באמצעות פרויקטים, מיזמים, האקתונים והרצאות. בנוסף, אביליטי פורס פועלת לפיתוח וקידום פתרונות נגישות לאנשים עם מוגבלות. כמו כן, אנשיה משתתפים בתוכניות מנטורים שתומכות בסטודנטים או עובדים (כולל עובדי החברה) שיש להם מוגבלות וזקוקים לתמיכה, מארחת הרצאות ומיט-אפים על שילוב אוכלוסייה זו בשיתוף עמותת שיקום אחר, ומקיימת מיזם שבמסגרתו עובדים בחברה מיפו נגישות של עסקים ומקומות באזורים שונים בארץ באתר ייעודי בשם wheelmap.
בן נון, מדען נתונים בסיילספורס ומנהל משותף של אביליטי פורס, אמר כי "אני מתמודד עם ליקוי שמיעה מילדות. במהלך השנים שאני עובד בסיילספורס, היא סיפקה לי עזרים וכלים שסייעו לי להתנהל בצורה נוחה יותר בפגישות, הרצאות ובחיי היום יום בחברה. בנוסף, כלים שהייתי שותף בפיתוחם, לטובת סיוע ללקויי שמיעה בתמלול וניתוח שיחות קוליות, נכנסו לשימוש בחברה".
תגובות
(0)