ביהמ"ש דחה את הערעור – גורל טיקטוק בארה"ב תלוי כעת בטראמפ

הדחייה משאירה על כנו את החוק שמחייב את החברה האם - בייטדאנס, הסינית - למכור את פעילותה של טיקטוק בארה"ב לגורם מקומי, בגין חששות לביטחון המולדת ולריגול אחרי 170 מיליון המשתמשים האמריקנים לטובת סין

אמורה להיחסם בארה"ב בגין פגיעה אפשרית בביטחון הלאומי. טיקטוק.

בית המשפט לערעורים של ארצות הברית דחה בסוף השבוע (ו') את ערעורה של טיקטוק (TikTok) – הרשת החברתית הפופולרית שבבעלות חברת בייטדאנס (ByteDance) הסינית – על החוק האמריקני אשר מחייב אותה למכור את פעילותה בארה"ב לגורם מקומי. משמעות הדבר היא שאם בייטדאנס לא תמכור את טיקטוק עד ה-19 בינואר 2025, או שתזכה להארכה או ל"חנינה" מהנשיא הנכנס דונלד טראמפ – היא תיחסם בפועל בארצות הברית.

ההפסד המשפטי האחרון הוא על תקן מכה קשה לטיקטוק וציבור אמריקני נרחב. הפלטפורמה משרתת כ-170 מיליון משתמשים בארצות הברית והכנסותיה במדינה – בהתאם. גורלה של הרשת החברתית תלוי כעת במידה רבה ב-טראמפ וממשלו, שיחליפו את ג'ו ביידן וממשלו בבית הלבן בעוד פחות מחודשיים.

היסטוריה של מאבקים משפטיים

המאבק בין טיקטוק לממשל האמריקני נמשך כבר שנים. ההתמקדות בטיקטוק כפלטפורמה "בעייתית" בלשון המעטה, בגין קשריה עם סין, החלה בימי הקדנציה הראשונה של טראמפ, כשגורמים בממשל האמריקני, יחד עם מומחי אבטחה, טענו בתוקף כי טיקטוק מרגלת אחרי משתמשיה ואוספת מידע אישי עליהם, אותו היא מעבירה למדינה הקומוניסטית ולתועלתה. טראמפ ניסה להביא לחסימתה של טיקטוק בארצות הברית לאורך רוב שנות כהונתו אז וכמעט שגרם לה להימכר לאורקל – אך לא הצליח בכך לבסוף. גם אחרי שעזב את הבית הלבן, ממשל ביידן שנכנס במקומו המשיך לפעול להגבלת פעילותה של טיקטוק במדינה, בטענה שהיא מהווה איום על הביטחון הלאומי.

לאחר אינספור תהפוכות בפרשה – במרץ 2024, אישר בית הנבחרים האמריקני חקיקה המחייבת את בייטדאנס למכור את טיקטוק לגורם אמריקני בתוך שנה, אחרת תיחסם מפעילות במדינה. החקיקה אושרה בסנאט בסוף אפריל, ועתידה להיכנס לתוקפה בינואר 2025.

בניסיון למנוע את חסימתה בארה"ב, במאי האחרון הציעה בייטדאנס – במסגרת תוכנית שכונתה 'פרויקט טקסס' – לאפשר לפקידים פדרליים אמריקנים לבחור חברי דירקטוריון לחברה הבת המקומית שלה, לסקור את קוד המקור של אפליקציית טיקטוק, ואף לשלוט ב'מתג סגירה', שיכול לשמש את השלטונות האמריקנים לחסימת הפלטפורמה. הצעה פשרה זו נדחתה על ידי ממשל ביידן במאי 2024, בטענה שאינה מספיקה כדי לטפל בסיכוני הביטחון הלאומי המגולמים בניהול הפלטפורמה.

לא ברור אם ישמור על טיקטוק בארצו כשיכנס לבית הלבן. דונלד טראמפ.

לא ברור אם ישמור על טיקטוק בארצו כשיכנס לבית הלבן. דונלד טראמפ. צילום: ShutterStock

טיקטוק טוענת לפגיעה בחופש הביטוי

טיקטוק ובייטדאנס, כאמור, ערערו על החוק, בטענה שהוא מפר סעיף ראשי בחוקה האמריקנית, המבטיח חופש ביטוי. "הוראת המכירה הכפויה היא הפרה חסרת תקדים של התיקון הראשון… היא משביתה פלטפורמה המשמשת מיליוני אמריקנים ליצירה, לחיבור ולשיתוף של תוכן על סמך 'חששות ספקולטיביים ופגומים מבחינה אנליטית לגבי נתונים אבטחה ומניפולציה של תוכן'", נכתב בערעור.

אלא שבית המשפט לערעורים לא קיבל את טיעוניה של טיקטוק. השופט דאגלס גינסבורג כתב בפסק הדין כי "התיקון הראשון קיים כדי להגן על חופש הביטוי בארצות הברית. במקרה זה, הממשלה פעלה אך ורק כדי להגן על חופש זה מפני מדינה זרה עוינת, ולהגביל את יכולתה של אותה מדינה לאסוף נתונים על אנשים בארצות הברית".

טיקטוק הודיעה כי בכוונתה לערער על פסק הדין. דובר החברה אמר: "לבית המשפט העליון יש היסטוריה מבוססת של הגנה על זכותם של אמריקנים לחופש ביטוי, ואנו מצפים שהם יעשו זאת גם בנושא חוקתי חשוב זה".

טיקטוק תלויה בטראמפ

עתידו של הערעור בבית המשפט העליון, עם זאת, לוט בערפל. מומחים משפטיים מעריכים כי יידרשו שנים עד להכרעה בערעור, ובזמן הזה גורלה של טיקטוק תלוי במידה רבה במי שממש רצה לסלק את הפלטפורמה מארצו הברית בעבר הלא ממש רחוק – טראמפ. אבל האם הנשיא שחוזר לכהונה נוספת עדיין מעוניין במהלך שכזה?

עמדתו של טראמפ בנושא טיקטוק השתנתה בשנים האחרונות, כך לפחות מסתמן מהשטח ומהדיווחים במדיה. בזמן כהונתו הראשונה כנשיא, הוא תמך בחסימתה בכל פה, אך במהלך קמפיין הבחירות האחרון, הוא אמר שהוא "ישמור" על טיקטוק ולא יאפשר את חסימתה. במהלך החודשים האחרונים טראמפ אף הפך פעיל בטיקטוק בעצמו ומעלה אל הפלטורמה לא מעט סרטונים שחלקם הופכים ויראליים. דיווחים לא מבוססים העלו אפשרות שלנשיא הנכנס או למי ממקורביו, יש אינטרסים כלכליים בטיקטוק. בינתיים לא ברור מהי עמדתו הנוכחית של טראמפ בנושא חסימת הפלטפורמה בארה"ב, או מה יהיו פעולותיו בנדון לכשיחזור לבית הלבן.

לטראמפ יש כעת כמה אופציות לפעולה: הראשונה היא לא לעשות כלום ולתת לחרם פשוט להיכנס לתוקף; אפשרות נוספת היא שטראמפ יבקש מהקונגרס להסמיך אותו לנהל משא ומתן עם בייטדאנס, במטרה להגיע להסדר אחר; יש גם אופציה שטראמפ יורה למשרד המסחר האמריקני שלא לאכוף את החוק.


מה שברור הוא שלכל החלטה שיקבל טראמפ יהיו השלכות מרחיקות לכת. לטיקטוק יש מיליונים רבים של משתמשים בארצות הברית, וחסימתה תשפיע רבות עליהם. בנוסף, בייטדאנס קשורה לממשל הסיני, וסביר להניח שהוא לא יראה בעין יפה את חסימתה של טיקטוק בארצות הברית – אם זו תצא אל הפועל. הממשל הסיני יכול למשל "לנקום" באמצעות החרמת חברות אמריקניות מלפעול בארצו. מה שבטוח הוא ש/הפרשה כולה היא חלק ממלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין ולפיכך – גדולה אפילו יותר משנראה על פניו.

הוול סטריט ג'ורנל דיווח כי מנכ"ל בייטדאנס, שו זי, פנה באחרונה אל יזם הטק אילון מאסק, מי שהפך באחרונה ליועצו של טראמפ, במטרה להבין את מדיניותו הצפויה של הנשיא הבא בנושא. אך לעת עתה לא ברור אם השיחה בין זי למאסק סייעה באופן כלשהו לטיקטוק להימנע מחסימה בארצות הברית.

נזכיר כי מעבר לחששות לביטחון לאומי, טיקטוק הסתבכה בארצות הברית גם בפרשיות אחרות – באוקטובר, 14 מדינות בארצות הברית הגישו תביעה משותפת נגד טיקטוק, בטענה שהיא גורמת נזק לבריאות הנפשית של משתמשים צעירים. באוגוסט, משרד המשפטים האמריקני הגיש תביעה נגד טיקטוק, בטענה שהיא מפרה את חוקי פרטיות הילדים במדינה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים