מיהו הבכיר הטכנולוגי שקורא להתנתק לפעמים מהמכשירים?
בניגוד לעמיתיו מהתעשייה, כוכב הרוק של ה-IT הזכיר רק שלוש פעמים במשך שעתיים את המילים בינה מלאכותית ובינה מלאכותית יוצרת
היה זה יום לא שגרתי בחייו של הדוקטור ההולנדי, אבל יום שקורה כל שנה, פעם בשנה. כשהוא לבוש חולצת טריקו ועליה לוגו של אחת הלהקות האהובות עליו, לינקין פארק (Linkin Park), להקת רוק-פופ-מטאל, עלה הדוקטור לבמה, ולקול תשואות הקהל – בן עשרות האלפים – שציפה בשקיקה לדבריו, השמיע את שירי הלהקה, High Voltage ו-Powerless.
האיש הוא ד"ר וורנר ווגלס, סמנכ"ל הטכנולוגיות של אמזון (Amazon) וסגן נשיא בחברת הענק. הוא סגר, כבכל שנה, את כנס re:Invent, שנערך החודש בלאס וגאס, בהשתתפות 60 אלף נציגי לקוחות AWS ושותפיה.
ד"ר ווגלס הפתיע פעמיים את הקהל: האחת, בניגוד לכלל עמיתיו בתעשייה, הוא הזכיר רק שלוש פעמים במשך שעתיים את המילים AI ו-GenAI. השנייה, תחזיתו הטכנולוגית ל-2025: ווגלס העדיף לדבר על האופן שבו הטכנולוגיה מעצבת את העולם כרגע, להתריע מפני התמכרות למכשירים ולהציע להתנתק מהם לפעמים.
"שינוי עדין מתרחש", אמר, "והוא מגדיר מחדש את מערכת היחסים שלנו עם הטכנולוגיה הצרכנית. ככל שיותר ויותר אנשים מחפשים מפלט מהסחות דעת בלתי פוסקות, צצים מכשירים שמעדיפים תשומת לב, כוונה וחשיבה עמוקה על פני מטח של גירויים חולפים. ב-2025 ואילך, הטכנולוגיה תעצים אותנו במקום להסיח את דעתנו – ואנחנו נהיה טובים יותר עבורה".
"בעולם שבו המכשירים שלנו הם שלוחות של עצמנו, לכידת תשומת הלב הפכה לתעשייה של מיליארד דולרים", המשיך ווגלס, "כל דפדוף במסך, כותרת והודעה מתוכננים בקפידה כדי לחבר אותנו. המרדף הבלתי פוסק הזה אחר תשומת הלב שלנו הוביל לעלייה ברמות של חרדה, דיכאון ותחושה רחבה של הסחת דעת. בין 2009 ל-2022, השימוש היומיומי ברשתות החברתיות בקרב בני נוער זינק מ-50% ל-95% – והבריאות הנפשית של רבים מהם החמירה. 72% מהמורים בבתי הספר התיכוניים בארה"ב רואים בהסחת הדעת הטלפונית של התלמידים בעיה רצינית. סקר מצא, כי מי שבודקים את הטלפון שלהם בקביעות חווים רמות מתח גבוהות יותר. מסמכים פנימיים של טיק-טוק חושפים כי משתמשים יכולים להתמכר לאחר 35 דקות שימוש בלבד. מגמות מדאיגות אלה מדגישות את הצורך הדחוף להעריך מחדש את מערכת היחסים שלנו עם הטכנולוגיה ולתעדף שימוש מכוון ומודע".
"בתגובה", אמר, "צומחת תנועה הולכת וגדלה, המתמקדת בניתוק מכוון ובבחירות טכנולוגיות מודעות. בתי ספר ברחבי העולם מיישמים איסורים על טלפונים סלולריים ויש להם תוצאות מרשימות: בארוחות הצהריים התלמידים מנהלים שיחות פנים אל פנים. מורים מדווחים על מיקוד מוגבר בכיתה ועל ירידה במקרי בריונות. הנתק הכפוי הזה צובר פופולריות גם בקרב מבוגרים. מסתמן שינוי רחב יותר באופן שבו אנו חושבים על טכנולוגיה ומשתמשים בה".
"גל חדש של מכשירים מונחי-מטרה מופיע", הסביר ד"ר ווגלס, "הם נועדו לעודד שימוש מכוון בהם, במקום להסיט את תשומת הלב שלנו. ספרים אלקטרוניים, כגון קינדל, מעודדים קריאה סוחפת בלא הפרעות. כעת, אנו עדים למגמה זו בקנה מידה גדול הרבה יותר, עם הופעתם של טלפונים 'טיפשים', המציעים מעט יותר מפונקציות שיחה וטקסט, מצלמות המדגישות את מלאכת הצילום ולא מתמקדות בשיתוף, ונגני מוזיקה עצמאיים, המאפשרים לנו ליהנות ממוזיקה בלא מטח בלתי פוסק של הודעות והתראות".
"אל תבינו אותי לא נכון", סיכם הטכנולוג הבכיר, "השינוי הזה לא אומר לנטוש את הקישוריות הדיגיטלית, אלא להיות מודעים לאופן שבו מכשירים יכולים להגביר את הכוונות שלנו, במקום פשוט לתפוס את תשומת הלב שלנו. מדובר במציאת איזון עדין. אני מקדיש אחר צהריים אחד בשבוע ללמידה, מכבה את הטלפון ואת הדוא"ל שלי – כדי להתמקד בקריאת מאמרים אקדמיים או לחקור את השירותים החדשים של AWS. מנכ"לים בעלי כישורי ניהול טובים – לא עונים לטלפון בשעת העבודה הראשונה שלהם. זו פרקטיקה הנתמכת על ידי מומחים לרפואת סגנון חיים בסטנפורד. היא דומה למושג ההולנדי 'ניקסן' – בטלה תכליתית, 'אמנות הלא לעשות דבר', ודומה למושג 'חלימה בהקיץ מדיטטיבית' בארה"ב. בעולמנו המורכב יותר ויותר, אימוץ פשטות יכול להתאים מחדש את הטכנולוגיה לערכי הליבה שלנו ולבריאות הנפש שלנו. עם חזרה להתכוונות, אנו יכולים לרומם את מערכת היחסים שלנו עם הטכנולוגיה, להבטיח שהיא מעצימה אותנו ולא מסיחה את דעתנו".
תגובות
(0)