נשים ומחשבים: אורלי בן חמו-להב, נובה
מדור מיוחד על נשים בתפקידים שונים בתעשייה: מיהן? מה הביא אותן לעולם הטכנולוגיה? והאם הן חושבות שיש בענף אפליה? ● והפעם: אורלי בן חמו-להב, סמנכ"לית יישום גלובלי בחברת נובה
שם ותפקיד: אורלי בן חמו-להב, סמנכ"לית יישום גלובלי בחברת נובה (Nova), המספקת פתרונות חדשניים לתהליכי בקרת ייצור בתעשיית השבבים הגלובלית.
ותק ותפקידים קודמים: לפני שהגעתי ל-נובה, עבדתי למעלה מ-20 שנה בחברת אינטל במגוון תפקידים, כאשר בתפקידי האחרון הייתי מנהלת בכירה גלובלית להנדסה ואסטרטגיה. דריסת הרגל הראשונה שלי ב-אינטל היתה כמהנדסת תהליך, תפקיד אליו הגחתי ישר מהאוניברסיטה במהלך כתיבת התיזה שלי בתואר השני, ובמרוצת השנים גם זכיתי לנהל את המפעל של אינטל בקרית גת. בשיא, ניהלתי כ-3,000 עובדים ועובדות.
היום, אני כשנה וחצי בתפקיד ב-נובה. מדובר בתפקיד גלובלי מרתק, בו אני זוכה לעבוד על פיתוחים חדשים לטכנולוגיות הקצה עבור חברות ענק בתחום הסמיקונדקטור. השילוב של טכנולוגיה עם ביזנס הוא אחד הדברים המעניינים ביותר. היכולת להשפיע על מכירות המוצרים שלנו תודות לפתרונות ייחודיים שפיתחנו היא מרגשת ומתגמלת פעמיים, לחברה שלנו וכן ללקוח מרוצה שפתרנו לו בעיה טכנולוגית סבוכה.
השכלה: יש לי תואר ראשון ושני בהנדסה כימית מאונ' בן גוריון, ותואר ראשון במנהל עסקים וכלכלה. בשנת 2019, אונ' בן גוריון העניקה לי את אות הבוגר, בגין עשייה יוצאת דופן ותרומה משמעותית בתחום הטכנולוגיה. נבחרתי מבין חמישה בוגרים, ונאמתי בגאווה בשם כלל הבוגרים שזכו. זה היה עבורי מעמד מרגש, ונקודת ציון חשובה בחיים עם תחושת גאווה ורצון לתרום עוד ועוד.
מה הביא אותך לתחום הטכנולוגיה? מגיל צעיר אהבתי טכנולוגיה, ונמשכתי בעיקר לעולם המדע. החלטתי לפנות ללימודי הנדסה כימית, ולצד זאת למדתי כלכלה ומנהל עסקים. אני זוכרת את עצמי מתרגשת מכל ממצא הנדסי שגיליתי במהלך התואר. אחד הזיכרונות שלי הוא שבתואר השני פיתחנו קטליזטור הטרוגני לתעשיית הנפט. באחד הבקרים, היה תגמול לעבודה ולמחקר במעבדה, כאשר התחיל לזרום נוזל באיסוף מהראקטור המעבדתי, ואני זוכרת את אדי ההתרגשות ופרץ האדרנלין ברגע שראיתי את הנוזל הכימי פורץ החוצה. התרוצצתי במסדרונות האונ' צוהלת משמחה. עד היום, אני מתרגשת מכל דבר שאנחנו מפתחים ב-נובה.
המוטו שלי בחיים, ולא רק בטכנולוגיה, הוא לשים את הלב, הראש והנשמה בכל דבר שאני עושה. זה מבחינתי המתכון להצלחה. ואני ממליצה בחום לכל מנהלת לשבת ולכתוב במשפט אחד את תפישת העולם הניהולית שלה, ולפעול בהתאם. כך אני עושה, ומותירה חותם, זאת אורלי.
האם את חושבת שיש אפליה נגד נשים בתעשייה? כאישה עם לא מעט שנות ניסיון, אני יכולה להגיד שאני בהחלט רואה שינוי משמעותי ביחס לנשים בתעשייה. אבל, עדיין אנו רואים בשוק ההנדסה, שנשים נוכחות בתפקידים של מהנדסים או חוקרים, וכן מכהנות בדרג ניהולי ראשון, ופחות בתפקידים בכירים. כך, שיש עוד הרבה מקום לשיפור, אבל הכיוון מבשר טובות.
לראייתי, מעבר לחסם הסביבתי, נשים חוות גם חסם פנימי שמונע מהן לעיתים להתקדם. האתגר של שילוב בין עבודה תובענית עם נסיעות, לצד ניהול בית ומשפחה, מעורר חששות ותהיות, שלעיתים צפות גם אצלי כרעיה ואמא לשלושה. אבל אני בוחרת לתת מקום לקול הפנימי שלי, שרוצה לכבוש הזדמנויות, כי האלטרנטיבה היא לדחות סיפוקים, ולהמתין להזדמנות הבאה, שלא בטוח שתגיע.
האם נתקלת באפליה אישית נגדך על רקע היותך אישה? אענה על השאלה הזאת בסיפור אמיתי שקרה לי – כאשר התמניתי בעבר למנהלת קבוצת הנדסה, הייתי בחורה צעירה בתחילת דרכה מוקפת במהנדסים, גברים ברובם, ובוגרים יותר ממני. שמעתי את אחד מהם אומר "מה הילדה הזאת תוכל ללמד אותנו? יש לי אישה בבית וזה מספיק". יכולתי לבחור להפגע ולהעלב, אך במקום זאת בחרתי לקחת את זה למקום מעצים, והחלטתי שאני פשוט אראה את היכולות והכישורים שלי, ואגרום לצוות להעריך אותי מקצועית. הבחנתי שאותו צוות מיומן בתחום החומרה, ואני הגעתי עם כישורים בתחום ניתוח דאטה, ופשוט עשיתי להם מדי שבוע סאשן של עיבוד נתונים. היום, אותו מהנדס אומר לי שאני המנהלת שהוא הכי מעריך.
בחברת נובה אנו מקיימים פעילות להעצמת נשים. יש לנו שיח קפה, בו אנחנו הנשים מדברות אחת עם השנייה, משתפות באתגרים ועושות "קואצ'ינג" זו לזו. לאחרונה, היה לנו פאנל עם דוקטורנטיות ממכון ויצמן, שבו השבנו לשאלות מאתגרות שנשים אחרות מעלות. נובה מובילה גם פרויקטי העצמה, כגון 'פרויקט סודקות' – סודקות את תקרת הזכוכית – שמסייע לבנות בתיכון להחליט על המשך דרכן המקצועית ולהפיג חששות מללמוד טכנולוגיה. לאחרונה, גייסנו למשרות של מומחי אפליקציה שלוש נשים שהתמודדו מול גברים לתפקידים וזכו בתפקיד בזכות היותן מקצועיות ועם יכולות בינאישיות חזקות.
תגובות
(0)