חדש בישראל: תוקם מעבדה לאומית לביו-שבבים וביו-התקנים
רשות החדשנות הודיעה היום (ג') כי תשקיע 75 מיליון שקל בהקמת מעבדת מחקר ופיתוח לביו-התקנים וביו-שבבים ● המהלך הוא תוצר של שיתוף פעולה בין הרשות לתעשייה האווירית וחברת בקרמוס טכנולוגיות
רשות החדשנות הכריזה היום (ג') על הקמת מעבדה לאומית ראשונה מסוגה בישראל לביו-שבבים וביו-התקנים. המהלך הוא תוצר של שיתוף פעולה בין התעשייה האווירית וחברת בקרמוס טכנולוגיות.
המעבדה החדשה – בהשקעה כוללת של 113 מיליון שקל, מתוכם 75 מיליון מרשות החדשנות עצמה – צפויה למצב את ישראל כמובילה עולמית בתחום המחקר, התכנון והפיתוח של חיישנים חכמים לאבחון רפואי, שתלים חכמים לניטור מצב רפואי, שיקום הסביבה והפקת אנרגיה ממקורות ביולוגיים.
לפי הרשות, המעבדה תאפשר שילוב ייחודי בין ביולוגיה, הנדסה ובינה מלאכותית, ותספק שירותי מחקר ופיתוח ייחודיים למגוון סקטורים.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל, ציינה כי המעבדה היא ביטוי למחויבות ממשלת ישראל ליצירת תשתית לאומית שתאפשר לחברות ישראליות להוביל את הקדמה המדעית-טכנולוגית העולמית. המעבדה תאפשר לחוקרים ולחברות ישראליות להתחרות בשוק הבינלאומי ותשמש כמנוע צמיחה משמעותי לתעשיית הביוטכנולוגיה המקומית.
לדברי ד"ר אלון סטופל, יו"ר רשות החדשנות, השילוב בין ביולוגיה, הנדסה ו-AI יאפשר לישראל להוביל בפיתוח פתרונות יצירתיים לאתגרים גלובליים.
המעבדה החדשה היא חלק מהחזון הרחב של התוכנית הלאומית לביו-קונברג'נס, ועתידה לתרום לביסוס מעמדה של ישראל כמובילה עולמית בתחום.
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, הסביר כי השותפות תספק לחברות ישראליות את הכלים הטכנולוגיים והתשתיות הדרושות, כדי להוביל פרויקטים בתחום הביו-שבבים וההתקנים. המעבדה צפויה לשמש כמרכז ידע, מחקר ופיתוח שימשוך לישראל השקעות זרות ושיתופי פעולה בינלאומיים.
יישומים מגוונים של ביו-שבבים וביו-התקנים
המעבדה תשקוד על טכנולוגיות חדשות, שיאפשרו פיתוח מואץ של פתרונות בתחומים שונים. ביו-שבבים וביו-התקנים הם כלים מרכזיים המאפשרים איתור, זיהוי וניטור באנשים, חי, צומח, מים, אוויר וקרקע. למעשה, ניתן יהיה לבצע תהליכים ביולוגיים מורכבים בתוך שבב קטן, תוך שימוש בנפחים מיקרוסקופיים ובטכנולוגיות ננו.
כך לדוגמה, יהיה ניתן לפתח התקנים לטיהור מים מזוהמים באמצעות חיידקים מתקדמים שיפיקו אנרגיה חשמלית, תוך כדי התהליך. בנוסף, יהיה ניתן לפתח ביו-שבבים לניטור זיהום אוויר ולשיקום סביבה ימית. המעבדה תאפשר גם אבחון מהיר של מחלות מדבקות ופיתוח מערכות ביולוגיות אוטונומיות לביטחון, משמע, התקנים שיזהו חומרי נפץ או חומרים מסוכנים במעברי גבול ויתאימו תגובות מנטרלות.
התעשייה האווירית מביאה עימה למהלך ניסיון רב בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות בתחומים כמו הדפסת תלת-ממד וחומרים מתקדמים. בקרמוס טכנולוגיות מתמחה באריזה מתקדמת של שבבים ורכיבים אופטיים. השותפות בין התעשייה האווירית ובקרמוס טכנולוגיות תאפשר, כך לפי הודעת הרשות, שילוב בין היכולות הטכנולוגיות וההנדסיות של שתי החברות. לשותפות זו מצטרפים גם עמיתים וקבלני משנה מישראל ומהעולם בתחומי הביולוגיה, החישוביות, הבינה המלאכותית וייצור השבבים.
מעבדה שתשנה את כללי המשחק
לדברי רשות החדשנות, המעבדה החדשה תספק לחברות ישראליות גישה לתשתיות טכנולוגיות מהמובילות בעולם ותאפשר להן לפתח ולייצר אבות טיפוס לתועלתן. הטכנולוגיות שיפותחו במעבדה צפויות להאיץ תהליכי פיתוח תרופות, דיאגנוסטיקה וניטור, ולהוזיל את תהליכי הייצור הביולוגיים. המעבדה היא השקעה בעתיד, ומסמלת את מחויבות רשות החדשנות לצמיחה ולגיוון של ההיי-טק הישראלי.
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "מדובר במהלך שיחזק את מעמדה של ישראל בעולם! כחלק מהחזון הרחב שבתוכנית הלאומית לביו-קונברג'נס תתרום המעבדה החדשה לביסוס מעמדה של ישראל כמובילה עולמית בתחום. שותפות זו תספק לחברות ישראליות את הכלים הטכנולוגיים והתשתיות הדרושות כדי להוביל כאן בארץ פרויקטים של ביו-שבבים/התקנים – לרפואה, אנרגיה וחקלאות – מרעיון למציאות וללא תלות בשירותים יקרים בחו"ל. המעבדה צפויה לשמש כמרכז ידע, מחקר ופיתוח שימשוך לישראל השקעות זרות, שיתופי פעולה בינלאומיים וכישרונות חדשים. המעבדה החדשה אינה רק השקעה בתשתית – היא השקעה בעתיד ומסמלת את מחויבות רשות החדשנות להמשך צמיחת וגיוון ההיי-טק הישראלי, גם מול תחרות הולכת וגוברת בזירה הבינלאומית".
תגובות
(0)