בניגוד לתדמיתו: עמק הסיליקון תורם ובענק לקרן ההשבעה של טראמפ
חברות טק ותאגידי ענק - למשל מטא, אמזון, ו-OpenAI - תורמים בהתלהבות לטקס ההשבעה של הנשיא הנבחר, שישוב בינואר לבית הלבן אחרי היעדרות של 4 שנים ● מדוע הן עושות זאת אחרי שחלקן הארי הפנו לו גב כשהפסיד?
תאגידי טכנולוגיה ומובילי תעשיית ההיי-טק בארה"ב תורמים מיליונים לטקס ההשבעה של דונלד טראמפ, וזאת לאחר שהתנערו מהתנהלותו כשהפסיד בבחירות 2020 לג'ו ביידן ולדמוקרטים.
הוול סטריט ג'ורנל (WSJ) היה הראשון לדווח על כך שחברות רבות, שבעבר התנערו מהתנהלותו של הנשיא שנבחר מחדש, תורמות כעת לקרן ההשבעה שלו. הג'ורנל ציין לפחות 11 חברות כאלו בכתבתו. לפי הדיווח – ובשל ההצטרפות הנלבבת של ענקיות טק רבות לתורמים, על אף תדמיתו של עמק הסיליקון כדמוקרטי בנטייתו – קרן ההשבעה של טראמפ צפויה להיות הרווחית ביותר עד כה, ולעבור את סכום השיא של 107 מיליון דולר שגויס לטקס ההשבעה של טראמפ בתחילת 2017, עת פתח את כהונתו הראשונה כנשיא. למעשה, יתכן שהסכום שיצטבר בקרן יהיה הגדול שצברה קרן השבעה אי פעם.
JUST IN: 🇺🇸 Mark Zuckerberg donates $1 MILLION to Trump's inaugural fund. pic.twitter.com/MwenrrFxiH
— Radar🚨 (@RadarHits) December 12, 2024
בין התורמות הבולטות להשבעת טראמפ, שמומחיותן היא בתחום הטכנולוגיה, ניתן למנות את אמזון, מטא ו-OpenAI, למשל, שכל אחת מהן תרמה מיליון דולר לקרן. כמו כן, בורסות המסחר במטבעות קריפטוגרפיים קוינבייס וקראקן תרמו גם הן מיליון דולר כל אחת. חברת התחבורה השיתופית אובר תרמה סכום כולל של 2 מיליון דולר להשבעה, כאשר מיליון אחד הגיע מהחברה עצמה ומיליון נוסף תרם מנכ"לה, דרה קוסרשאהי. בנוסף, אחרי שבכלל לא השתתפה בתרומות לשני טקסי ההשבעה הקודמים, חברת תוכנות המס אינטואיט תרמה גם היא מיליון דולר לטראמפ כעת.
יצוין כי בנוסף לתורמות הטכנולוגיות, מספר תאגידים גדולים מתחומים אחרים תרמו להשבעה גם הם מיליון דולר כל אחד, וביניהם יצרניות הרכב פורד (שתרמה גם צי של כלי רכב בנוסף לתרומתה הכספית), ג'נרל מוטורס וטויוטה, וכן גם גולדמן סקס, בנק אוף אמריקה ואחרים.
מדוע חברות ההיי-טק תורמות כעת לטקס ההשבעה?
על פי המקורות, הסיבות העיקריות לתרומות אלו הן רצון החברות להתקרב לממשל החדש וליצור קשרים מחודשים וטובים עם הנשיא הנבחר. חברות רבות רואות בכך הזדמנות להשפיע על מדיניות הממשל, במיוחד בתחומים שבהם הן מעוניינות להישרד מבלי להיפגע. כך למשל, חברות קריפטו מעוניינות להשפיע לטובה ולתועלתן על הרגולציה בתחום, ענקיות הטק מנסו לרכך את הפיקוח עליהן בארה"ב, וחברות טק שונות מבקשות להיות בעלות אמירה גם בנושא תעריפי המכס החדשים שהנשיא כבר דיווח כי הוא מתכונן להשית בכהונתו.
פרשנים מציינים כי התרומות מסמלות "שינוי כיוון" של התאגידים האמריקנים בכלל לקראת חזרתו של טראמפ לבית הלבן. חברות רבות שהצהירו בעבר על הפסקת תרומות פוליטיות לאחר אירועי ה-6 בינואר – כשאוהדי טראמפ התפרעו בגבעת הקפיטול עקב הפסדו בבחירות – משנות כעת את עמדתן.
בנוסף, על פי הדיווחים התורמים בנדיבות להשבעה מקבלים בתמורה כרטיסים לסדרת אירועים שיתקיימו בימים שלפני הטקס, ושבהם הן צפויות לזכות להיפגש עם חברי ממשל וקבינט ואף להשתתף בסעודת ערב חגיגית "לאור נרות" עם הנשיא הנבחר החדש-ישן ורעייתו.
אחד מעוזריו של טראמפ אמר כי גיוס התרומות הוא בעצם אמצעי "לקבל מחילה" עבור החברות שביקרו את טראמפ בעבר. ואכן, שינוי היחס כלפי טראמפ מאז היבחרו ניכר ומובהק – חברות רבות, שבעבר התרחקו ממנו, כעת פועלות באופן אקטיבי כדי להתקרב אליו ולהדק את יחסיהן עימו.
עוזריו של הנשיא לעתיד אף תיארו כיצד בכירים רבים עושים "עלייה לרגל" לאחוזה שבמאר-א-לאגו בפלורידה, כדי להיפגש עם הנשיא הנבחר ולנסות ליצור עימו קשרים חיוביים. לפי הדיווחים, מנכ"לי מטא, אמזון וגוגל נפגשו גם הם עם הנשיא הנבחר במאר-א-לאגו, כחלק מההתקרבות אל טראמפ, שצוטט כאומר: "כולם רוצים להיות חברים שלי".
הגירוש מהרשתות החברתיות
נזכיר כי לאחר אירועי ה-6 בינואר 2021, טראמפ סולק מרשתות חברתיות רבות, ולצמיתות, כפי שהוגדר אז.
בין המחרימים נכללה טוויטר שהייתה זירת הבית של טראמפ – כיום היא X, שבבעלות אילון מאסק, אשר הפך באחרונה לשותף פוליטי וניהולי של הנשיא הנבחר במובנים רבים – וכן מ-פייסבוק. הגירוש התרחש בטענה כי טראמפ השתמש בפלטפורמות החברתיות כדי להסית את תומכיו לאלימות ולמרידה בממשל ולהפיץ פייק ניוז ותודעת כזב דרכן. עם זאת, בשנה האחרונה הוחזר טראמפ לכל פלטפורמות אלו, וניכר כי הקשר הרעוע שהיה לו משך יותר משלוש שנים עם תעשיית הטכנולוגיה – משתקם פלאים לקראת כניסתו לבית הלבן.
אז כך למעשה קורה שטקס ההשבעה של טראמפ מושך אליו תרומות חסרות תקדים, גם מחברות שבעבר התנכרו אליו, וזאת משום שהתרומות הללו הן אמצעי של התאגידים לנסות ולבנות שוב קשרים עם הממשל החדש ועם הנשיא הנבחר, ולנסות להשפיע על המדיניות שלהם לטובת האינטרסים העסקיים שלהם.
תגובות
(0)