מה בכירים בהיי-טק מאחלים לענף ולמדינה ב-2025?
מנכ"לים, סמנכ"לים ומנהלים בכירים נוספים מסכמים את השנה בארגון שלהם ובמדינה בכלל, וחוזים מה צפוי לענף בשנה הבאה ● וגם: מיהו.י איש.אשת השנה שלהם? ● חלק ד'
2024 הייתה שנה רבת אתגרים והתפתחויות – המשך המלחמה בגזרות השונות ולחימה בכמה חדשות, על התוצאות הקשות שלהן, אך גם ההישגים וההצלחות, ו-100 חטופים שעדיין נמצאים בשבי החמאס בעזה, וכולנו מייחלים לשחרורם המהיר.
ההיי-טק הישראלי, שמוביל את הכלכלה הישראלית, לא היה מנותק מהמצב והמשיך לפעול, גם בתקופה של אי ודאות. עם זאת, בעקבות המשבר במדינה התעוררו כמה אתגרים שהשפיעו עליו, והביאו גם אותו למשבר מסוים: ירידה בהשקעות, גיוס מסיבי של עובדים ומנהלים למילואים, עזיבה את הארץ של עובדים ומנהלים אחרים, ועוינות כלפי ישראל. זאת, לצד האתגרים הטכנולוגיים – מתקפות הסייבר הרבות, בעיקר על ידי אויבינו, הבינה המלאכותית ועוד.
ביקשנו מבכירות ובכירים בהיי-טק הישראלי לסכם את השנה בענף, כפי שהם.ן רואים זאת. רבים נענו לבקשה, עד כדי כך שנאלצנו לחלק את הפרויקט למספר חלקים. התוצאות לפניכם:
ליאור חנוכה, מנכ"ל מרכז היי סנטר ליזמות וחדשנות בחיפה
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה הייתה מורכבת במיוחד עבור ההיי-טק הישראלי. מצד אחד, הענף חווה האטה משמעותית בהשקעות, בעיקר בתחילת השנה, בשל המלחמה והיעדרות של לא מעט יזמים ועובדים. מהצד השני, בחצי השני של השנה ניכרה התקדמות בתחומים כמו בינה מלאכותית, מדיקל ואנרגיה, שממשיכים להציב את ישראל על מפת החדשנות העולמית. עם זאת, יש תחושה של זהירות בשוק – גם מבחינת גיוסי כוח אדם וגם בהשקעות במיזמים חדשים".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"הארגון התמודד עם אתגרים רבים במהלך המלחמה, אבל גילה עמידות וגמישות. עם תחילת נפילת הטילים על חיפה עברנו מהר לעבודה מרחוק במידת הצורך, והדגש היה על שמירה על קשר עם העובדים והיזמים, מתן תמיכה נפשית ושמירה על קצב עבודה סביר. לצד האתגרים נוצרו הזדמנויות לחיזוק הסולידריות והחוסן הארגוני".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"איש השנה שלי הוא יזהר שי, שהקים את מיזם נקסט אוקטובר, שמחבר בין סטארט-אפים למשפחות נופלים. המיזם מראה כיצד ניתן לרקום סיפורי גבורה ואובדן לתוך מארג החדשנות והיצירה של תעשיית ההיי-טק הישראלית, ונועד להנציח את בנו, ירון ז"ל, באופן שבני המשפחה מגדירים כהכי חי ויצרני שאפשר. מעל לכל, המיזם מספר את הסיפור של המדינה מה-7 באוקטובר 2023 ועד היום – מעבר מחורבן לתקומה וגבורה של אלפי חיילים גיבורים, שבזכותם אנחנו יכולים להמשיך ליצור ולייצר חדשנות וחברות פורצות דרך".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"יש מקום לאופטימיות זהירה. עם סיום המלחמה בצפון, התאוששות גלובלית אפשרית ב-2025 וצמיחה מתמשכת בתחומי הבינה המלאכותית והאנרגיה הירוקה, ישראל תוכל לחזור להוביל בתחומים חדשניים. עם זאת, הענף זקוק ליציבות כלכלית, משפטית ומדינית כדי לחזור לשיעורי הצמיחה שהיינו רגילים להם בשנים קודמות".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"שיחזרו החטופים במהרה, שנסיים את המלחמה ושנחזור לשפיות בכל התחומים".
שחר טביב, מנכ"ל Slice Knowledge
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"זו הייתה שנה של אתגרים גדולים, אבל גם של חדשנות בלתי נלאית. מלחמות לא רק בשדה הקרב, אלא גם ברמה העסקית, המקומית והעולמית, הכריחו את ההיי-טק הישראלי לחשוב טוב ולהיות חדשני. זה הדגיש את הצורך בטכנולוגיות פורצות דרך כמו בינה מלאכותית שממוקדת ביצירת ערך".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"חלק ניכר מהעובדים והמנהלים שלנו נקראו לשירות מילואים לתקופות ממושכות – דבר שהציב אותנו בפני אתגר משמעותי. עם זאת, הרגשנו שהחובה שלנו היא להמשיך לתפקד במלוא הכוח ולהעניק ערך לא רק ללקוחותינו, אלא גם לחברה הישראלית. נעזרנו רבות בכלי הבינה המלאכותית שלנו לא רק כדי לשמור על תפקוד, אלא גם על מנת לשפר ולחדש. המצב המורכב הוביל אותנו לזהות מקומות שבהם נוכל לסייע באופן מהותי – בעיקר בתחום הלמידה מרחוק ושיפור יכולות קריטיות, שהשפיעו באופן חיובי הן על לקוחותינו והן על הדרך שבה אנחנו פועלים כארגון".
מיהו.י איש.אשת השנה שלך בהיי-טק הישראלי?:
"אין לי איש או אישה אחד.ת בלבד. אני מצדיע לכל המנהלים והמנהלות בהיי-טק הישראלי, שנלחמו וממשיכים להילחם – גם על המדינה וגם על כך שהחברות שלהם.ן ימשיכו לתפקד בזמנים כל כך מאתגרים.
אלה שהיו יכולים מצאו גם את הדרך לתרום משאבים וטכנולוגיה לטובת המדינה, ולהראות בכך דוגמה מעוררת השראה לחוסן, אחריות ואהבת הארץ. אנשים כאלה מגלמים את הערכים שעושים את ההיי-טק הישראלי למה שהוא – לא רק תעשייה מתקדמת, אלא גם קהילה שתורמת בכל מצב".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני מאמין שכן, אבל אני לא יכול להתעלם מהחשש שלי מהשסע החברתי ומהקיטוב הגובר, שמחלק את העם למחנות. הכוח האמיתי של ישראל – גם בהיי-טק וגם בכלל – טמון באחדות שלנו. האחדות הזו היא שמאפשרת חדשנות, צמיחה וכושר התמודדות עם אתגרים.
יש לנו עבודה רבה בשיקום האמון בין חלקי החברה ובבניית גשרים שמחברים ולא מפרידים. אני מאמין שההיי-טק הישראלי, עם הגישה היצירתית שלו והיכולת להוביל שינוי, יכול לשמש כמודל גם בשדה החברתי ולעזור לקדם את האחדות הזו. בלי אחדות, גם ההישגים הכלכליים והטכנולוגיים שלנו עלולים להיפגע".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל לנו שנה של חיבורים, שבה ההיי-טק הישראלי לא רק יצמיח פתרונות, אלא יהפוך לגורם מוביל בשינוי חברתי וגלובלי. שאנחנו, כמדינה וכתעשייה, נמצא את הדרך לאחד כוחות בין מגזרים וקהלים שונים, תוך העצמת הדור הבא של המוחות היצירתיים שלנו. היכולת שלנו, כישראלים, לקחת אתגרים וליצור מהם הזדמנויות היא נכס שלא יסולא בפז, ואני מקווה שנמשיך להוביל בגאווה".
איציק טאיב, מנהל פיתוח עסקי באברא
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"2024 הייתה אחת השנים המאתגרות ביותר בתולדות הענף. לצד האתגרים הכלכליים, תעשיית ההיי-טק המקומית נאלצה להתמודד גם עם ההשלכות של מצב ביטחוני מורכב בעקבות המלחמה. מצב זה השפיע על עובדים, על השגרה הארגונית ועל פרויקטים, אך במקביל חשף את עמידות התעשייה ואת יכולתה לתפקד בתנאים יוצאי דופן. ראינו חברות שהמשיכו לתמוך בעובדיהן גם בתקופות קשות, התגייסו למען הקהילה וחיזקו את ההיערכות התפעולית שלהן למצבי חירום.
לצד כל המורכבות, גם בשנה זו הצליחו חברות ישראליות לבלוט, במיוחד בתחומים כמו בינה מלאכותית, סייבר ופינטק.
השנה הזו הייתה תזכורת ברורה לכך שההיי-טק הישראלי הוא לא רק תעשייה, אלא גם סמל לעוצמה ולחוסן".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"אברא התמקדה השנה בשני היבטים חשובים – רווחת העובד והמשכיות עסקית.
בכל הקשור לרווחת העובדים שלנו ובני משפחותיהם, יצרנו מערך תמיכה מקיף למשרתים במילואים וסיוע לעובדים באזורי סיכון. יש לאברא פעילות רבה בצפון, וכאשר רוב עובדינו פונו, דאגנו לספק עבורם מענה רגשי באמצעות ייעוץ פרטני והסדרת עבודה מרחוק לכל מי שנזקק לכך.
בתוך כך, הבטחנו את המשכיות השירותים ללקוחותינו בארץ ובחו"ל. הפעילות שלנו הותאמה למציאות המשתנה באמצעות תוכניות המשכיות עסקית, תגבור מערך התמיכה הטכנית וזמינות גבוהה של צוותי הניהול, במטרה לתת מענה מהיר לכל צורך.
בנוסף, כבר בימים הראשונים למלחמה אברא השיקה פלטפורמה בשם בית ישראלי, שמאפשרת חיבור והתאמה בין משפחות שמחפשות פתרונות אירוח לתקופת המלחמה לכאלה שמארחות או לבתים שפנויים לאירוח".
מיהו.י איש.אשת השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"קשה להצביע על איש.ה אחד.ת כאיש.אשת השנה. מבחינתי, אנשי השנה הם כל אנשי המילואים, ובתוכם עובדי ה-IT, שבזמן המלחמה התגייסו לשירות מילואים, עזבו את המשפחות ואת השגרה המקצועית שלהם והתמסרו להגנה על המדינה – גם בשדה הקרב וגם במערכות הדיגיטליות".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"תעשיית ההיי-טק הישראלית ידועה ביכולת שלה להתאושש ולצמוח גם לאחר תקופות מאתגרות. היסודות של התעשייה איתנים: יש כאן מאגר טאלנטים יוצא דופן, יכולות חדשנות ברמה עולמית ותשתית של אקו-סיסטם שכולל סטארט-אפים, משקיעים וחברות בינלאומיות. בנוסף, אנחנו רואים תחומים כמו AI, סייבר ובריאות דיגיטלית, שממשיכים לצמוח ויוצרים הזדמנויות חדשות.
אני מאמין שנראה חזרה לצמיחה, במיוחד אם נמשיך להשקיע בחינוך טכנולוגי, להרחיב את התמיכה בסטארט-אפים בשלבים מוקדמים ולפעול לחיזוק קשרי המסחר הבינלאומיים. השיפור יגיע, אבל הוא ידרוש שיתוף פעולה בין הממשלה, התעשייה והקהילה העסקית".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"ראשית, אני מאחל לסיום מהיר ומוצלח של המלחמה, להחזרת החטופים לחיק משפחותיהם ולרפואת הפצועים בגוף ובנפש.
לתעשיית ה-IT אני מאחל שתמשיך להוביל בתחומים כמו בינה מלאכותית, סייבר ותשתיות דיגיטליות חכמות, ותמצב את ישראל בחזית העולמית של הטכנולוגיה. שתהיה שנה שבה נשלב בין הצלחות עסקיות להשפעה חברתית ונזכור להשתמש ביכולות הטכנולוגיות שלנו גם לטובת בנייה של עתיד טוב יותר לכולנו.
זו השנה שבה נרצה לראות לא רק חדשנות טכנולוגית, אלא גם חידוש של תקווה, שותפות וחוסן – בתעשייה, במדינה ובחברה הישראלית כולה".
רקפת יעקבי, סמנכ"לית מערכות מידע בלאומית שירותי בריאות
איך את מסכמת את השנה בהיי-טק הישראלי?
"אם נמדוד את זה לפי הנושאים שפורסמו באנשים ומחשבים, מדובר בשנה של הרבה סייבר ו-AI בכל צורה שהיא, כולל שילוב של השניים".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"הארגון שלנו רפואי ולא צעיר, ועדיין, רבים מההון האנושי שלו, עובדים ועובדות, נהיו מילואימניקים במשך חודשים ארוכים והסתובבו עם מדים בעבודה. הם נרתמו למאמץ המלחמתי, ובימי ההפוגה הגיעו לעבודה וסייעו לקדם את העשייה הרבה. לאומית עשתה הכול כדי שכל מבוטח שפונה מביתו יוכל לקבל שירות מעולה בדרך שבה הוא בוחר – במרפאה, בדיגיטל או בביתו הזמני, פתחה סניפים בים המלח ובמלונות המפונים, ותגברה שירותים במקומות אחרים, עם רגישות רבה והתאמה לצרכים המיוחדים".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"המנהל של איש המכירות או מנהל המוצר. המנהל של אותו עובד שיצא למילואים, הצליח להכיל את העומס ואפשר לו לחזור לעבודה בהדרגה, תוך הבנה מלאה והתחשבות בקושי האמיתי של החזרה למציאות אחרת, רחוקה משאון התותחים. יש כאלה שעשו מעל ומעבר להחזיק את העסקים, וכל הכבוד להם על כך".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"המלחמה הביאה אתגרים, והיא מחייבת התייעלות וחשיבה אחרת. זה בפני עצמו ייחשב כשיפור".
מה את מאחלת להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"שהחיילים יחזרו בשלום, שנצליח להחזיר את החטופים ושנצליח ליצור ולקדם, לטובת אזרחי ישראל ולטובת ההסברה הישראלית".
אורן ירדני, דירקטור ומוביל קבוצת אונטולוגיה ב-eBay
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"זו הייתה שנה שהוכיחה לנו שתעשיית ההיי-טק בישראל היא בעלת חוסן גבוה ויכולת להסתגל גם למצבי קיצון. לצד חוסר הוודאות שהביאה איתה המלחמה, גם אל מול המשקיעים והחברות הגלובליות, הוכיחה התעשייה את יכולתה להמשיך לתפקד ואף לחדש. חשוב לציין את ההתגייסות של חברות רבות לתמיכה במאמץ המלחמתי – בגיבוי אנשי המילואים, שנעדרו במשך חודשים ארוכים, בתמיכה במשפחותיהם, בסיוע במתן פתרונות טכנולוגיים, ובהסטה של תרומות ושעות התנדבות של עובדים לתמיכה בקהילות שנפגעו, ובעסקים של מילואימניקים ומפונים".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"מרכז המחקר והפיתוח של eBay בישראל זכה לתמיכה יוצאת דופן מההנהלה העולמית של החברה לאורך כל חודשי המלחמה. מטה החברה עשה התאמות מרחיקות לכת והעמיד משאבים משמעותיים לרווחת העובדים, שכללו, בין היתר, הגמשה של חובת ההגעה למשרדים, מתן תמיכה נפשית, וסיוע ייחודי ומורחב למשרתי המילואים ובני משפחותיהם.
לצד זאת, ניכר שהעובדים הבינו די מהר ש-2024 לא תהיה שנה פשוטה ושיש חשיבות שהמשק הישראלי ימשיך לפעול. לשמחתנו, ההירתמות של העובדים והתמיכה ההדדית של הצוותים בישראל הביאו לסיום השנה באופן מוצלח, עם עמידה ביעדים העסקיים והמשך חדשנות טכנולוגית".
מיהו.י איש.אשת השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"זאת לא שנה של גיבור אחד כי אם של גיבורים רבים – אנשי מילואים ובנות משפחותיהם, וכן משפחות שנאלצו לעקור מבתיהן לתקופות ממושכות, שעל אף הקשיים, המשיכו לעשות את המירב על מנת להמשיך ולתרום גם בעבודה".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"על אף האתגרים המורכבים שעומדים בפנינו, אני מביט באופטימיות זהירה על עתיד ההיי-טק הישראלי. ניסיוני בענף לימד אותי שהביקוש העולמי לחדשנות טכנולוגית גובר תמיד, ולא פשוט לוותר על הטאלנט הישראלי. אני מאמין שעם התייצבות המצב הביטחוני נראה גם התחזקות של הענף וחזרה לצמיחה".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"בראש ובראשונה, אני מאחל לכל משפחות החטופים שיזכו לראות את יקיריהן שבים הביתה במהרה. זה נושא שחייב לעמוד בראש סדר העדיפויות הלאומי, והוא תנאי הכרחי לתהליכי הריפוי החברתי. לצד זאת, אני מייחל שנמשיך לראות את רוח החדשנות והיזמות הישראלית פורחת ומובילה פתרונות טכנולוגיים פורצי דרך, תוך יצירת שיתופי פעולה גלובליים וצמיחה כלכלית. אני מאמין שההיי-טק הישראלי ימשיך להיות מקור לגאווה לאומית ומודל לחיקוי עולמי בעולמות החדשנות והיזמות, ושנראה מדיניות לאומית שתמשיך לחזק את מעמדה של ישראל כמעצמת טכנולוגיה עולמית".
אדם כהן, מנהל צמיחה ראשי בפיוניר
כיצד אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"חווינו שנה בהחלט מאתגרת – הן עבור ההיי-טק הישראלי והן עבור החברה הישראלית כולה. חוסר היציבות השפיע על ההשקעות בסטארט-אפים חדשים, והביא לירידה בביקוש של משקיעים להשקיע בקרנות הון-סיכון ישראליות ולירידה בהשקעות של קרנות הון-סיכון זרות בחברות ישראליות. כמו כן, חלק מהחברות שהבסיס האופרטיבי שלהן נמצא בישראל הפנו חלק מהמשאבים שלהן למרכזים בחו"ל, כדי להבטיח המשכיותם העסקית".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"לאורך השנה האחרונה, העובדים שלנו בישראל הפגינו חוסן יוצא דופן. חלק מהם נקראו למילואים, ואנחנו ממשיכים לספק להם וליתר העובדים תמיכה ככל הנדרש. תוצאות הרבעון השלישי של השנה מראות על שבעה רבעונים רצופים של צמיחה בנפח הפעילות. כמו כן, אנחנו ממשיכים לגייס טאלנטים בישראל לתחומים שונים. זאת, במקביל למאמצים שלנו ליצור קהילה תומכת ומגובשת עבור יותר מ-2,150 העובדים והעובדות שלנו ברחבי העולם".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"יהודה זיסאפל ז"ל, מייסד שותף של רד בינת ואחד מאבות תעשיית ההיי-טק הישראלית, שנפטר השנה בגיל 82. תרומתו של זיסאפל לענף היא אדירה. יהודה ואחיו, זהר, שנפטר גם הוא, קידמו חברות טכנולוגיות רבות בישראל, ואף תרמו לשילוב של צעירים מרחבי המדינה בתעשיית ההיי-טק, וזה מעורר השראה בעיניי".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"תעשיית הפינטק כל הזמן מתקדמת, ומחפשת דרכים להשתפר ולתת ללקוחות שירות טוב יותר. במהלך השנה פרסמנו מחקר שנערך בקרב כ-3,800 עסקים מ-15 מדינות, כולל מישראל, והראה שההזדמנות עבור עסקים קטנים ובינוניים לצמוח כתוצאה מהביקוש הגלובלי היא עצומה. מבין המשיבים בישראל, 59% אמרו כי רשת ספקים מגוונת וגלובלית מסייעת להם להיות ערוכים במצבים של חוסר יציבות".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"המשק הישראלי יודע להתגבר על קשיים, ואני מאמין שנראה זאת גם כעת. אני מקווה שההיי-טק הישראלי ימשיך לשגשג עוד שנים רבות, ולהוביל בחדשנות וביצירתיות. כמו כן, אני מייחל לשובם הביתה בשלום של כל החטופים והחיילים".
בן כפולר, מנהל פעילות סנטינל וואן בישראל וביוון
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"אי אפשר לנתק את מה שעברנו כחברה, כמדינה וכעם מההשפעה שהייתה על התעשייה שלנו. זו הייתה שנה לא פשוטה לאנשים שהם הבסיס לתעשייה המופלאה הזו, שהיא הקטר של המשק".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"סנטינל וואן עסקה לפני המלחמה, עוסקת כיום ותמשיך בעתיד להגן על הנכסים של הלקוחות שלה. זו המטרה.
מאחר שיש לנו צוות גדול מאוד בישראל, הייתה הבנה למצב הרגיש ולדרישות המיוחדות של הלקוחות, והייתה הירתמות מלאה – הן של ההנהלה והן של הצוותים – כדי שנוכל לסייע ללקוחות שהיו זקוקים לסיוע נוסף שלנו".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"יזהר שי, יזם היי-טק, משקיע הון-סיכון ותיק ולא פחות חשוב, פעיל במספר רב של יוזמות חברתיות. שי, שאיבד את בנו, ירון ז"ל, ב-7 באוקטובר, הקים יחד עם משפחתו את פרויקט נקסט אוקטובר – מיזם שמחבר בין חברות סטארט-אפ למשפחות נופלים. מיזם מדהים זה מנציח את הנופלים ויוצק משמעות נוספת עבור חברות הסטארט-אפ. בעיניי זוהי ציונות אמיתית".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני מאמין שכן. אין לנו ברירה – זה הקטר של המשק, וחובתנו להחזיר אותו למסילה ולהיות ראש החץ בשיקום המדינה"
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי?
"לפני הכול, חזרה של החטופים והחטופות הביתה. זה חייב להיות הדבר הראשון בתהליך הריפוי שלנו -כמדינה, כחברה וכתעשייה. ברגע שזה יקרה, נוכל לנסות לחזור לשגרה.
תעשיית ההיי-טק היא חזקה ועוצמתית, ואין לי ספק שהיא תחזור לשגשג, אבל זו תעשייה שמי שמובילים אותה הם אנשים צעירים, שבשנה פלוס האחרונה היו מושקעים גם במקומות אחרים – חלקם ביוזמות אזרחיות מגוונות, חלקם בסיוע בעמותות, בתחומים שונים, וחלקם במילואים. אני מאחל לנו לחזור לשגרה ה-'משעממת' שלנו".
אריאל כץ, מנכ"ל סייסנס
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"תעשיית ההיי-טק הישראלית התמודדה בשנה החולפת עם אתגרים חסרי תקדים, כולל תנאים גלובליים של אי ודאות כלכלית, שיעורי ריבית עולים, חוסר יציבות גיאו-פוליטית ומשברים מקומיים, כמו גיוסי מילואים במהלך מלחמה ממושכת ואי ודאות פוליטית. למרות המכשולים הללו, האקו-סיסטם המקומי הדגים חוסן יוצא דופן וכושר הסתגלות. וויז גייסה השנה מיליארד דולר לפי הערכת שווי של 12 מיליארד דולר – מה ששיקף את אמון המשקיעים בחדשנות הישראלית. בנוסף, ראינו השנה לא מעט אקזיטים, כחלק מתהליכי קונסולידציה וצמיחה בתוך התעשייה. התפתחויות אלה מצביעות על כוחו של הסקטור ביצירת ערך ובחדשנות גם בימים של קושי ולחץ".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"סייסנס התמודדה עם אתגרי המלחמה הנמשכת בעזרת חוסן והיערכות, בין היתר הודות ללקחים שהפקנו מהתמיכה בסניף המשמעותי שלנו באוקראינה, במהלך המלחמה שם. הניסיון שצברנו אפשר לנו ליישם תוכניות של המשכיות עסקית ולהבטיח יציבות תפעולית, תוך שמירה על הביטחון והרווחה של עובדינו כעדיפות עליונה.
לעובדים שלנו בעולם היה תפקיד קריטי בשימור ההמשכיות העסקית בישראל. הם השתלבו באופן חלק כדי לגבות עובדים ישראלים שגויסו לשירות מילואים או חוו אתגרים אחרים שקשורים למלחמה. הם גם תמכו בעובדות החברה – נשות מילואימניקים. אפשרנו לעובדים שלנו הרבה גמישות וסיפקנו משאבים נוספים כדי לתמוך במשפחותיהם".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"הסיפור של אייל וולדמן השנה הוא תזכורת עוצמתית לא רק לחוסן האישי שלו, אלא גם לחוסן של תעשיית ההיי-טק הישראלית כולה. למרות הטרגדיה הקשה, שבה הוא איבד את בתו, דניאל ז"ל, במתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, וולדמן בחר להמשיך קדימה. הוא לא רק שרד את הכאב, אלא הפך אותו לכוח מניע – לפעול, לתרום ולהנהיג בתעשייה שהוא עזר לבנות. על כך הוא גם זכה השנה בפרס ישראל.
וולדמן היה אחד הראשונים שהבינו שההיי-טק הישראלי יכול להיות הרבה יותר מעסק טכנולוגי. הוא יצר חיבורים אמיצים בין מגזרים שונים והקים בעבר, במסגרת מלאנוקס, מרכזי פיתוח בשטחים ובעזה, מתוך אמונה אמיתית שהטכנולוגיה יכולה לשמש כגשר כלכלי וחברתי, גם במקומות שבהם יש חוסר אמון וחוסר ודאות.
דווקא השנה, כאשר נראה שהאתגרים רק הולכים וגדלים, הסיפור של וולדמן הוא עדות למה שהופך את ההיי-טק הישראלי לייחודי: היכולת לראות מעבר לאתגר המיידי, לא לוותר ולמצוא דרך להפוך כל משבר להזדמנות. הסיפור שלו מזכיר לכולנו שאפילו ברגעים הקשים ביותר, יש מקום לתקווה, לעשייה ולבנייה של עתיד טוב יותר. זו המורשת של ההיי-טק הישראלי וזו ההבטחה שלנו לשנים הבאות".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני מאמין שהשנה הקרובה תהיה שנה של התחדשות וצמיחה. לא כי יהיה קל יותר, אלא כי נמשיך לעשות את מה שאנחנו יודעים לעשות הכי טוב – להעז, לחדש ולפרוץ גבולות. ההיי-טק הישראלי הוא לא רק מנוע כלכלי, אלא גם ההוכחה לכך שגם בזמנים מאתגרים, אפשר ליצור עתיד טוב יותר לכולנו.
ישראל תמיד ידעה להתמודד עם אתגרים – כלכליים, ביטחוניים וחברתיים – ולהפוך אותם ליתרון תחרותי. ההיי-טק הישראלי נבנה על בסיס של חוסן, יצירתיו, ויכולת יוצאת דופן לראות הזדמנות דווקא כשיש אי ודאות. התקופה האחרונה לימדה אותנו להסתכל אחרת על מה שנדמה כבלתי אפשרי. במקום להיתקע, למדנו להתייעל. במקום לחשוש, חיפשנו פתרונות. במקום להאט, התחלנו מחדש. הקשיים האלה לא רק חיזקו אותנו, הם גרמו לנו לחזור ליסודות – לחדשנות אמיתית, ליצירת ערך מובהק ולחיבור משמעותי עם האנשים שסביבנו.
דווקא מכאן, מהמורכבות ומהאתגרים, יש להיי-טק הישראלי הזדמנות לנסח מחדש את המנהיגות שלו. לא רק להוביל טכנולוגית, אלא להיות דוגמה לעולם: איך מתמודדים עם משבר, איך בונים שיתופי פעולה חדשים ואיך מייצרים צמיחה שמבוססת על משמעות".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל להיי-טק שלנו להעז, ללכת אל מעבר לגבולות המוכר. לא רק להוביל בחדשנות טכנולוגית, אלא גם להוביל דרך מחשבה חדשה – כזו שמחברת בין מגזרים, מרחיבה את מעגלי ההשפעה, ומייצרת פתרונות אמיתיים לאתגרים המקומיים והעולמיים. שהחברות הישראליות ייקחו על עצמן לא רק לגדול ולהצליח, אלא גם לתרום יותר לקהילות שסביבן ולהיות חלק מהתיקון החברתי שאנחנו כל כך זקוקים לו.
למדינת ישראל אני מאחל שנה שבה נלמד לחבר מחדש בין הקצוות. שהכוח של ההיי-טק הישראלי – החוצפה, היצירתיות והנחישות – יהיה גם הכוח שמחבר אותנו, כעם. שהשנה הקרובה תביא איתה את היכולת להקשיב, להבין ולהאמין שלכל חלק יש מקום במדינה שלנו. שזו תהיה שנה שבה החדשנות לא תיעצר בטכנולוגיה, אלא תגיע גם למנהיגות, לחינוך ולחברה. שנה שבה נחזור להאמין שאפשר לבנות יחד עתיד טוב, שוויוני וחזק יותר לכולנו".
בני כץ, מנכ"ל ומייסד קומפלייס (Compleyes)
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה החולפת התאפיינה במבחן עמידות עבור ההיי-טק הישראלי. המלחמה הובילה לגיוס עובדים חיוניים לשירות מילואים ממושך ולירידה בקצב ההשקעות. למרות זאת, המגזר שמר על תפקידו המרכזי. ראוי לציין שיש התאוששות בגיוסי הון. כמו כן, השפעת המלחמה יצרה אי ודאות, וחברות נדרשות לתכנון אסטרטגי וחדשנות לשימור הצמיחה".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"למרות גיוס שליש מכוח האדם שלנו לשירות מילואים ממושך, נותרנו נחושים במשימתנו. מספר הלקוחות שלנו הורחב משמעותית וחברות רבות עושות כיום שימוש בפלטפורמה שלנו. דווקא בגלל המחסור בעובדים, שיצאו למילואים, הרגשנו יתר מחויבות לחדשנות ולהצלחת החברה והלקוחות על ידי הצוות הקיים".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"חמי פרס, שותף-מייסד ומנכ"ל בקרן הון-הסיכון פיטנגו. עם תחילת המלחמה הקמנו ביחד פרויקט רחפנים אזרחי, שבמסגרתו יצרנו קשר עם יבואנים, שתרמו רחפנים ואנחנו העברנו אותם לשטח. פרס המשיך את הדרך שלי, אפילו מבלי שידעתי. הוא לקח את הפרויקט שאני התחלתי והמשיך אותו יחד עם אחרים, ובכך הציל הרבה חיים. אני מניח שהיו לו הרבה משימות על הראש, אבל הוא הפגין מנהיגות רבה ואמיתית – וזה מה שאנחנו מצפים מאנשים שנמצאים בעמדות מפתח".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"כן. מגזר ההיי-טק הישראלי עומד, לדעתי, בפני תנופה מהירה. הצורך הגלובלי בפיתוחים ישראליים רק מתגבר עם השנים, והחברות כחול לבן יודעות לתת לזה מענה. חברות ישראליות גדולות עוטפות חברות קטנות יותר, וזה משהו שמחמם את הלב. גם ההשקעות יחזרו להיקפן בעבר, ואף יורחבו".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"ראשית, אני רוצה לפרגן לעובדי ההיי-טק בשירות קרבי – מקצוענים רבים שעזבו את תפקידיהם כדי להגן על ארצנו, ובהתנהגותם הציגו מסירות, הקרבה, אומץ וערכיות שאין שני להן.
להיי-טק הישראלי אני מאחל המשך עמידות וחדשנות, והמשך טיפוח צמיחה כלכלית ומנהיגות טכנולוגית. למדינת ישראל אני מאחל שנה שקטה, השבת החטופים ותחילתה של שנת החלמה, יציבות ושגשוג".
טל לאופר, סמנכ"לית פיתוח ומוצר בקלארוטי
איך את מסכמת את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה האחרונה הייתה קשה מאוד – לכל אחד במדינת ישראל, בכל תעשייה. קשה להתנתק מהמציאות הטראגית ומהאתגרים האישיים והעסקיים שהמלחמה מביאה. לכל אחד יש מישהו לדאוג לו, בין אם זה חייל סדיר, מילואים או הילדים שלבד בבית בשעת אזעקה. למרות כל האתגרים האלה והמצב המקרו-אקונומי הלא פשוט, ישראל המשיכה להצליח מאוד בייצור מוצרים פורצי דרך, במיוחד בתחום הסייבר, ולראייה מספר הרכישות המרשים על ידי חברות מובילות בתחום והגיוס הענק של וויז – של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד.
ההצלחות האלה מפגינות את עמידות ההיי-טק הישראלי בפני משברים ואת היכולת ליצור מוצרים חדשניים תוך חשיבה יצירתית, כאשר כל זה מלווה ביכולת ביצוע גבוהה.
השנה גם עמדה בסימן מהפכת ה-AI, שעומדת לשנות את חיינו בהרבה מובנים. בעולם הסייבר, כניסת ה-AI מביאה הרבה חידושים, אך גם הרבה אתגרים חדשים, וראינו כמות גדולה של סטארט-אפים שנולדו כדי להתמודד עם האיומים החדשים האלה".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"ישנם אתגרים. לדוגמה, בתקופות מסוימות, כחצי מאנשי הארגון הטכנולוגי היו במילואים. קלארוטי תמכה בהם ובמשפחותיהם עד כמה שניתן, במישורים החומרי והנפשי. שאר עובדות ועובדי הארגון, שלא נקראו למילואים, נאלצו להתגייס כדי לגבות את אלה שכן, ולשמור על המשכיות עסקית למען הלקוחות הרבים שלנו".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"איש השנה שלי הוא נדב צפריר, ממייסדי ולשעבר מנכ"ל Team8, שהשנה התמנה למנכ"ל צ'ק פוינט.
צפריר הוא מחלוצי הסייבר בישראל ואחד מקטרי הצמיחה של תעשיית ההיי-טק ב-20 השנים האחרונות, עם השקעות וייעוץ לעשרות סטארט-אפים וחברות בכל התחומים, למשל סולאראדג', טאלון, דיג – וגם לנו, קלארוטי.
השנה, הוא קיבל על עצמו את תפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט במקום גיל שויד, שהקים וניהל את החברה מזה יותר משלושה עשורים. שויד הוא ממייסדיי ענף הסייבר בארץ, והאחראי להצלחתה ויציבותה של צ'ק פוינט בעשורים האחרונים. צפריר הוא איש השנה בעיניי כיוון שהוא לקח על עצמו אתגר גדול, בניהולה של חברה גדולה, שמהווה גאווה ישראלית. עליו להכניס חדשנות ויצירתיות לחברה הוותיקה ולשפר את הצלחתה בשוק הסייבר העולמי, שבו מתחרות רבות עקפו אותה מבחינת ביצועים והכנסות. זאת, תוך שמירה על האופי הייחודי של צ'ק פוינט ומחויבותה לקהילה בישראל. יהיה מרתק לצפות בהצלחה שצפריר יביא אתו".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"קשה להפריז בחשיבותה של כניסת טכנולוגיית הבינה המלאכותית לעולמנו, ואנחנו עוד לא מסוגלים לדמיין את השפעותיה ואיך היא תשנה, וכבר משנה, את חיינו. אני צופה שהטכנולוגיה הזו תייצר תנופה פיתוחית של פתרונות שיטמיעו אותה במגוון יישומים, שישפיעו על כל פן בחיינו.
כיוון שישראל היא בחוד החנית של החדשנות הטכנולוגית, אני צופה שבשנים הקרובות נראה פריחה בענף ההיי-טק, עם יותר חברות ויותר צורך במפתחים ואנשי מוצר".
מה את מאחלת להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחלת שהחטופים והחיילים שלנו יחזרו במהירה ובשלום לביתם. יותר מזה אנחנו לא צריכים".
אלי לוין, מייסד ומנכ"ל סייברוט
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"זו הייתה שנה של תנודתיות ואתגרים לצד הזדמנויות. המגמות הגלובליות, כמו ההאטה בשווקי ההשקעות והצורך בהתייעלות, הורגשו בעוצמה גם בישראל. הירידה המשמעותית בהשקעות בקרנות הון-סיכון ובאקוויטי השפיעה על חברות סטארט-אפ, וכתוצאה מכך, רבות מהן נאלצו לצמצם פעילות או לשנות אסטרטגיה. עם זאת, התחומים שבהם ישראל מובילה, כמו סייבר, AI, פינטק וטכנולוגיות בריאות, המשיכו למשוך עניין בינלאומי ולהציג צמיחה, בעיקר בזכות החדשנות הבלתי נגמרת של היזמים המקומיים. ההשפעה הגוברת של רגולציות בתחום הפרטיות ואבטחת המידע יצרה אתגר משמעותי, אך גם אפשרות לחברות רבות לחדש ולהתאים את הפתרונות שלהן לדרישות משתנות.
השנה הזו גם הביאה עמה עלייה דרמטית באיומי סייבר, שחייבו את התעשייה לשדרג טכנולוגיות ולהשקיע יותר בהגנות – מה שתרם למיקוד מחדש בתחום הסייבר כיתרון אסטרטגי של ישראל.
בסיכומו של דבר, ההיי-טק הישראלי הוכיח פעם נוספת את עמידותו, על אף כל האתגרים החיצוניים והפנימיים, ואת היכולת שלו להסתגל במהירות. זו הייתה שנה של למידה והתבגרות, שהכינה את הענף להזדמנויות חדשות בעידן שאחרי המשבר".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"השנה הזו הייתה יוצאת דופן גם בסייברוט, עם קצב אירועים 'על סטרואידים', שחייב אותנו להסתגל במהירות לשינויים דרמטיים שנבעו מאיומים חדשים. בין אם מדובר במעבר לעבודה מהבית או בצורך של חברות שעבדו בעבר רק מהמשרד לאמץ טכנולוגיות חדשות – הכול דרש התמודדות עם סיכונים שטרם נראו כמותם. נוסף על כך, התמודדנו עם עלייה משמעותית במתקפות הסייבר, שכללו מתקפות מתוחכמות מצד איראן והפרוקסיז שלה. מתקפות אלה ניסו לערער את היציבות של ארגונים רבים, ונאלצנו לפעול בנחישות ובמהירות כדי להגן על לקוחותינו. פעלנו ב-250%, עם עבודה מסביב לשעון עבור לקוחותינו. עבדנו בנחישות כדי לספק יציבות, להתמודד עם דרישות רגולציה מורכבות ולנהל סיכוני סייבר מתקדמים".
מיהו.י איש.אשת השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"איש ואשת השנה שלי הם כל מי שלקחו ולוקחים חלק באקו-סיסטם ההיי-טק הישראלי, תוך שהם מציבים את המדינה ואת ערכיה בחזית העשייה שלהם. הם והן המנוע שמניע את החדשנות, ההתמודדות עם אתגרים והתרומה לשגשוג של ישראל בזירה הגלובלית".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני צופה שיפור במצב הענף, בזכות דחיפה משמעותית להגברת המודעות גם בקרב ארגונים רגולטוריים. השינוי הזה יוצר הזדמנויות למי שיבין את הערך העסקי והכלכלי שבאימוץ הפתרונות המתקדמים, וידע להפיק מהם את הפירות לטובת הארגון".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל להיי-טק ולמדינה שנה של יציבות וצמיחה, שבה, מתוך הכאוס הנוכחי, ייוולדו הזדמנויות חדשות וחיוביות, שיביאו לעידן חזק וחדש. חיזוק שיתופי פעולה בין גופים טכנולוגיים ורגולטוריים, לצד צמצום איומי הסייבר וקידום הכלכלה הדיגיטלית של ישראל, יהפכו את התקופה הזאת לנקודת מפנה משמעותית לעתיד טוב יותר".
נעמה לוקר הראלי, סמנכ"לית משאבי אנוש בסוני סמיקונדקטור ישראל
איך את מסכמת את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה האחרונה הייתה מאתגרת ומורכבת במיוחד. המציאות בארץ השתנתה באופן דרמטי. חברות רבות נאלצו לבצע התאמות משמעותיות למצב החדש, שהן נקלעו אליו בעל כורחן. מאורעות השנה האחרונה השפיעו על העובדים והמנהלים, וניתן היה לראות חיזוק של ערכי הסולידריות והערבות ההדדית. זאת, כאשר חלק מהחברות נאלצו לנהל מחדש את סדרי העדיפויות העסקיים שלהן. ללא ספק, המילה 'חוסן' הפכה בשנה החולפת לנושא ליבה בכל הנוגע לניהול משאבי אנוש בהיי-טק הישראלי, כשהמציאות המאתגרת מבחינה ביטחונית, רגשית וחברתית דרשה מחברות לפעול במהירות ובאופן יצירתי כדי להתמודד עם מצבים חסרי תקדים".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"במציאות שבה עובדים רבים נקראו לשירות מילואים, מערך כוח העבודה בחברה עמד בפני אתגרים משמעותיים. שילוב בין מתן גמישות לעובדים לשמירה על יעילות תפקודית הוא קריטי בתקופה כמו זו, של עלייה ברמות הלחץ ודרישות גבוהות – וכך עשינו. שמנו דגש מיוחד על תמיכה וחיזוק של המילואימניקים שלנו ובני משפחותיהם, תוך יצירת סביבה מכילה ומבינה. בקרב כלל העובדים שמנו דגש על שקיפות וניהול ערוצי תקשורת פתוחים, שאפשרו לנו להקשיב לצרכים הייחודיים של כל עובד.
גמישות הייתה מילת מפתח בהתנהלות הארגונית שלנו – בלוחות הזמנים, בהתאמות פרויקטים ובמענה למציאות המשתנה.
בנוסף, מתוך רצון להעניק תחושת משמעות לעשייה, בחרנו להיות מעורבים בתרומה לקהילה, בעיקר בעזרה ליישובי העוטף, באמצעות יוזמות מגוונות, שיצרו תחושת ערך ושייכות גם מחוץ לארגון".
מיהי אשת השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"אני בוחרת בישראלית לשעבר, שהיא אחת המנכ"לים.ות המובילים.ות בהיי-טק העולמי – צפרא כץ, מנכ"לית אורקל. זאת, הן בזכות התמיכה שהפגינה בישראל מאז ה-7 באוקטובר, כולל ביקור בעוטף ההרוס, והן בזכות תרומתה המשמעותית לעולם הטכנולוגיה ולחיזוק הקשרים בין ישראל לתעשיית ההיי-טק הגלובלית, בייחוד בשנה המאתגרת שעברה על כולנו. האופטימיות שהובילה אותה לאורך השנים, שבאה לידי ביטוי ביתר שאת בשנה האחרונה, היוותה מודל והשראה עבורי. לא רק ענף ההיי-טק עומד לנגד עיניה, אלא מדינת ישראל כולה, והיא ראויה למלוא ההערכה והכבוד על כך".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"השנה האחרונה הייתה ללא ספק אחת המאתגרות שידענו, ואנחנו עומדים בפני אתגרים נוספים. עם זאת, אני מלאת אופטימיות, בזכות החוסן יוצא הדופן שחברות ההיי-טק הפגינו במלחמה עד כה. חלק מהעובדים בענף מתמודדים עם שחיקה נפשית וההתאוששות המורלית תדרוש זמן. יחד עם זאת, חזרת המילואימניקים לשגרה ולמסלול עבודה תקין צפויה לתרום רבות להחזרת הענף למסלול של צמיחה מחודשת".
מה את מאחלת להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחלת להיי-טק הישראלי שיתמקד באתגרים המקצועיים ולא יצטרך עוד להתמודד עם המלחמה ותוצריה. אני מאחלת שהארגונים ימשיכו להשקיע בטיפוח החוסן האישי והמקצועי וביצירת סביבת עבודה שמבינה ומכילה את האתגרים האישיים והמקצועיים של העובדים.
למדינת ישראל אני מאחלת, ומצפה, שכל החטופים ישובו במהרה לחיק משפחותיהם, שהפצועים בגוף ובנפש יחלימו ושהחיילים יחזרו הביתה בשלום. כמו כן, אני מאחלת למדינה שנה שבה אזרחיה יפעלו מתוך ערכים של סולידריות למען טובת הכלל, שתהיה שנה של חיבור וכוחות משותפים".
המשך הפרויקט – מחר.
תגובות
(0)