מי בכלל צריך לדבוק בעובדות? כולנו!

'צוקי' הודיע אתמול (ג') כי הוא מסיר את בדיקת העובדות מפלטפורמות מטא וככלל - קברניטי ענקיות עמק הסיליקון מתחנפים לטראמפ עד מאוד מאז שנבחר להיות נשיא שוב ● מי הקורבן השקוף של כל זה? המשתמשים והגולשים

אנחנו הקורבן של הניסיונות להפוך אותו לידיד ענקיות הטק. הנשיא הנבחר של ארצות הברית, דונלד טראמפ.

מארק צוקרברג, כפי דיווחנו היום (ד'), הסיר את הליך בדיקת העובדות מהפלטפורמות שבבעלות מטא, שהוא מנכ"לה. בנוסף הוא צירף את דנה ווייט, ידידו הקרוב של הנשיא הבא של ארה"ב, דונלד טראמפ, ושמרן מפורסם, לדירקטוריון ענקית הטק בהובלתו.

ג'ף בזוס, הבעלים של אמזון והיו"ר שלה, קנה ממלניה טראמפ, ב-40 מיליון דולר, את הזכויות לסרט התיעודי שלה על עצמה, שיעלה – איך לא? – באמזון.

יזם הטק רב הפעלים אילון מאסק כבר כל כך קרוב אל הנשיא הנבחר עד כדי שלפי השמועות הוא ישן לא אחת במאר-א-לאגו – אחוזתו של טראמפ. וזה בנוסף לכך שתרם לקמפיין של טראמפ מיליונים רבים, ושכבר החזיר לכיסיו את ההשקעה פי כמה וכמה, כי מניות החברות שלו זינקו אחרי שנודע שמונה ליועץ התייעלות בממשל החדש, ובעקבות הסברה שלכן הענקיות טסלה, SpaceX, X והחברות האחרות שבבעלות מאסק – יזכו בטיפול אוהד מהממשל הנכנס. 

טים קוק, המנכ"ל של ענקית הטכנולוגיה אפל, הודיע כי תרם באופן אישי סכום של מיליון דולר לטקס ההשבעה של הנשיא הנבחר. 

אפילו סונדר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל, חברה אשר לה יריבות ותיקה עם טראמפ, טילפן לברך אותו אחרי שנודע על ניצחונו בבחירות.

אלו רק חלק מהדוגמאות להתרפסות המובהקת של זירת הטכנולוגיה האמריקנית בפני מי שרק לפני ארבע שנים הפך לפרסונה נון גראטה בפלטפורמות המדיה החברתית של החברות הגדולות, אחרי הפסדו בבחירות 2020 לביידן. כזכור, אז עלו אוהדי טראמפ לגבעת הקפיטול למחות על מה שחשבו – וששמעו מנבחרם – שהוא תרמית בחירות וקיפוח קולוסאלי שחווה נציג המפלגה הרפובליקנית בבחירות. בתגובה למהומות ולשפיכות הדמים בקפיטול, סולק טראמפ מכל הרשתות החברתיות, משום שנחשד כמתסיס ומלבה את מעריציו דרכן למרד, ואף כמפיץ מידע שגוי ומוליך שולל במכוון.

במה תשרת הכחדת הליך בדיקת העובדות את הפיכת פייסבוק, אינסטגרם ות'רדס לכאלו שמאפשרות להמונים יותר אפשרות להתבטא? בבדיקת עובדות הפרוצדורה היא בחינת תוכן שלא בטוח שהוא אותנטי או מדויק מול מידעים רבים ממקורות אמינים. איך זה בדיוק מפריע לכלל האנשים להתבטא? זה בעיקר מפריע למי שאכן מפרסמים תוכן שמכיל מידע שגוי, וכנראה במכוון

ארבע שנים חלפו, טראמפ הקים לעצמו פלטפורמה שבה יוכל לפרסם ככל העולה על דעתו – את 'החברתית האמיתית' בעלת האוריינטציה הימנית/שמרנית – אבל כעת נראה שיותר ויותר מחסומים בהם נתקל בנוגע להפצת מה שהוגדר כפייק ניוז (למשל על מגיפת הקורונה), מוסרים בפניו ובפני מי שיהיה מעוניין לנהוג כך כיום. ומחסומים אלו אינם מוסרים סתם, אלא במיוחד על מנת לשבות את ליבו של הנשיא הנבחר, ולרכוש את חברותו מחדש – או לראשונה.

"רק שקרנים ורמאים לא אוהבים שבודקים עובדות"

אבל בואו נתמקד לרגע בפרשת בדיקת העובדות והפסקת הנהוג הזה עליו הכריזו צוקרברג ומטא. נתקלתי ב-X בציוץ שדיבר אליי. מגיש הפודקאסטים ריאן שיד כתב פוסט תגובה למהלך ובו תהא: "מארק צוקרברג מסיר את בדיקת העובדות מ-מטא. אני מקווה שרוב האנשים הרציונליים שואלים את עצמם מדוע הסרת בדיקת עובדות נחוצה לחופש הביטוי והביטוי", ואז ענה: "רק שקרנים ורמאים לא אוהבים שבודקים עובדות".

ואכן, במה תשרת הכחדת הליך בדיקת העובדות את הפיכת פייסבוק, אינסטגרם ות'רדס לכאלו שמאפשרות להמונים יותר אפשרות להתבטא? בבדיקת עובדות הפרוצדורה היא בחינת תוכן שלא בטוח שהוא אותנטי או מדויק מול מידעים רבים ממקורות אמינים. איך זה בדיוק מפריע לכלל האנשים להתבטא? זה בעיקר מפריע למי שאכן מפרסמים תוכן שמכיל מידע שגוי, וכנראה במכוון. כי מי שמשתף או אפילו כותב בעצמו תוכן שקרי/שגוי, אך בתמימות, אמור דווקא לשמוח אם אחרי בדיקה רשמית ידווח לו שהמידע שבידיו לא נכון ולכן הופסקה הפצתו דרך כלי המדיה החברתית.

חשוב לדעת כי במסגרת השינוי עליו הכריזה, מטא הודיעה כי תפסיק לפקח באופן יזום על דברי שטנה והפרות אחרות של כלליה, ובמקום זאת תסתמך על דיווחי משתמשים על מנת לזהות תוכן בעייתי, ותתמקד בהסרת תכנים רק בגין "הפרות חמורות" – למשל בנושאי טרור, ניצול ילדים, הונאות, סמים וכדומה. ענקית הטק גם אמרה כי תאפשר "יותר חופש ביטוי" על ידי הסרת מגבלות על נושאים שנויים במחלוקת, כגון הגירה וזהות מגדרית. בנוסף, החברה תאמץ גישה מותאמת אישית לתוכן פוליטי, כך שאנשים שירצו לראות יותר תוכן מסוים שכזה – גם אם הוא נחשב כ"קיצוני" עד כה – יוכלו לעשות זאת. הדרך להסיר תוכן פוליטי שתחליטו כי אינו רצוי משום שהוא, לסברתכם, שקרי ומוליך שולל תהיה מעתה רק לגייס אנשים שסבורים כמותכם ולדווח על התוכן יחד. וגם אז לא בטוח בכלל שזה יעזור, שהרי אין מי שיבחן אם התוכן אותנטי ודבק בעובדות או מהדהד שקרים.

אז עמק הסיליקון וקברניטיו רוצים להיות קרובים לטראמפ, כדי שהוא יסייע לתאגידים שלהם להמשיך לשגשג, לא יפעיל עליהם רגולציה חונקת ובכלל – יהיה חמודי כלפיהם. כתוצאה מכך אנחנו לא רק רואים באופן הגס ביותר כיצד מתהווים עוד ועוד קשרי הון-שלטון בארה"ב, עוד בטרם כניסת טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר, אלא שאנחנו מתחילים להבין היטב מי עומדים להיות קורבנות ההתקרבות הזו – אנחנו.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים