"צבא של בוטים נחת בכדור הארץ – והם טובים יותר מאיתנו"
כך אומר יוסי חיימוב, שהתראיין לפודקאסט אנשים ומחשבים לרגל הוצאת ספרו על בינה מלאכותית 2.0 ● בספר הוא מציע כיצד להפוך את האיום שטמון ב-AI למנוע צמיחה ומה החלק של הבוט בספר עצמו
"בוטים נחתו בכדור הארץ, והם עושים את הכול יותר טוב מאיתנו: הם רופאים יותר טובים מאיתנו, רואי חשבון יותר טובים מאיתנו, עורכי דין יותר טובים מאיתנו ותוכניתנים יותר טובים מאיתנו", כך אומר יוסי חיימוב, מחבר הספר אנושיות 2.0: בינה מלאכותית – אפקט הפרפר. הוא התארח בפודקאסט אנשים ומחשבים.
חיימוב הוא בעל ניסיון של שני עשורים ומשמש כמשנה למנכ"ל אברא. הוא חוקר את המנהיגות החדשה בעידן הבינה המלאכותית, ומיישם אותה בחברה ובחייו האישיים. הספר הנוכחי, שיצא בהוצאת פראג, הוא ספרו השני של חיימוב. הספר הקודם, מגדלור, יצא לאור ב-2021.
חיימוב עשה את שירותו הצבאי בחיל הים, לאחר שעשה קורס מתכנתים בממר"ם – יחידה שהוא הגיע אליה אחרי שסיים לימודי חמש יחידות במדעים בתיכון. במקביל לשירותו הצבאי, הוא עסק בהפקת מסיבות ואירועים, כולל במועדון המיתולוגי אלנבי 58. חיימוב השתמש בטכנולוגיה גם בתחום הזה: יחד עם חבר תוכניתן, השניים יצרו דאטה בייס של הבליינים והמסיבות בתל אביב. "בלי להרגיש, פיתחנו מערכת שלימים קראו לה CRM", אמר. "זה היה להיט שכולם עפו עליו. היינו חבורה של חנונים, רחוקים מהתדמית של בליינים. בלילה היינו במסיבות ובבוקר הלכנו לעבוד".
לאחר שירותו הצבאי, חיימוב נסע באופן עצמאי לכנס של מיקרוסופט ברדמונד, סיאטל, שם הוא שמע על החזון של החברה בעולמות ה-CRM, הדאטה בייסים ועוד. בין הדוברים היה סאטיה נאדלה, עוד לפני שהוא מונה למנכ"ל חברת הענק. הפעם הבאה שבה חיימוב ראה את נאדלה הייתה כשהוא כבר היה בעל חברה שהפיצה והטמיעה את הפתרונות של מיקרוסופט, וההצלחה שלה בישראל עשתה לה שמועות מעבר לים – מה שהביא את הענקית מרדמונד להכתיר את החברה שלו כ-"שותף מוביל" שלה.
בעקבות זאת, חיימוב הוזמן לכנס שותפים של החברה – שוב ברדמונד. שם הוא שמע מפי נאדלה את החזון שלו לגבי הבינה המלאכותית, שכבר אז הוא אמר שהיא תשנה את העולם. "הייתה ארוחת בוקר. פתאום נכנס נאדלה, אז המנכ"ל הטרי של מיקרוסופט, שסיפר על המהפכה הבאה, ואז הזכיר בפעם הראשונה את המילה AI, וציין שהיא תשנה את העולם. השנה הייתה 2015. מרבית האנשים הביטו בו בתדהמה. אני דווקא חשבתי שיש פה משהו בכל זאת, ומאז התחברתי לנושא הבינה המלאכותית והתחלתי לחקור, ללמוד ולהבין אותו", אמר חיימוב.
מה הביא אותך לכתוב את הספר?
חיימוב: "יש את הזמן של הביזנס ויש את הזמן של הטכנולוגיה, ולמדתי שהם לא תמיד מסונכרנים. למדתי גם שאני צריך לעקוב אחרי טכנולוגיה, כי בשנים האחרונות השינוי הוא בקצב של לוחות טקטוניים שזזים. כיום, אני רואה שהילדים שלי מתקשרים עם ChatGPT, וברור לי שהטכנולוגיה הזו תשבש או תשנה את המציאות שאנחנו מכירים".
מה המסר שאתה מנסה להעביר לקוראים?
"המסר הוא פשוט: שהבינה המלאכותית כבר כאן. שהעולם משתנה לנגד עינינו, כמו מכוניות אוטונומיות, ללא נהג, ושכמעט בכל תחום יש תהליכים שמחליפים אנשים. אפילו כדי להדפיס הזמנה לחתונה כבר לא צריך גרפיקאי.
אני שואל בספר הרבה שאלות. המטרה שלי היא לגרום לקוראים לצאת למסע ולהגיד: אוקיי, הבנתי, איך זה משפיע עליי, על החינוך של הילדים שלי? איך זה משפיע על העסקים שלי? ועוד".
אבל יש שיגידו שחלק מהדברים שאתה מתאר בספר, כמו האיום על התעסוקה, עדיין מוקדמים מדי. הבינה המלאכותית עדיין לא החליפה את הרופא או רואה החשבון, היא אולי שיפרה את עבודתו.
"קודם כל, שכל אחד יטפל בסביבה שלו. אי אפשר לטמון את הראש בחול. אנחנו צריכים לטפל בזה ברמה המקומית והלאומית. בוודאי שזה ישפיע על הרבה מקצועות.
הבינה המלאכותית תשחרר לא מעט עובדים, וכבר בעולם מדברים על סוגים של אבטלה. כרגע זה ברמה קטנה, אבל זה מתחיל לעלות ויש לזה המון השלכות מעבר לאבטלה – על מעגלים חברתיים, גידול בשעות הפנאי ואולי גם גידול בפשיעה. בכל מקום נראה השפעה של ה-AI. זה שבארץ לא מדברים על כך לא אומר שזה לא קיים".
בארגונים רבים הנושא נמצא עדיין בפיילוט. איך אתה מסביר את זה?
"השיח צריך להיות עם מנכ"לים, כי משם זה צריך להתחיל, ואז זה עובר למנהלי מערכות המידע. נכון שבארצות הברית, ארגונים אומרים שרק 6% מפרויקטי הבינה המלאכותית כבר נמצאים בשלב הפרודקשן, אבל בספר אני מדמה את מהפכת הבינה המלאכותית לגלים בים. זה חלק מהגל, שבסוף כולם יצטרכו ללמוד להתמודד איתו, כי אחרת הם יטבעו. המבחן הראשון שארגונים רואים הוא ההתייעלות בתהליכים פשוטים, שחוסכת המון זמן. המרכיב השני הוא הדאטה, שכבר אמרו עליה שהיא הנפט החדש. הכוונה היא לחברות ביטוח שמפעילות בוטים לאוטומציה של תהליכים שכבר קיימים, וזה רק ילך ויגדל. ברור שיש בעיות ואתגרים והטיות. ראה את כל מה שקורה בעולם עם המלחמה בעזה והפייק ניוז. צריך לדעת להתמודד עם זה".
זה הספר הראשון שיוצא עם בוט שמובנה בו. מעין מהפכה קטנה בעולם הפרינט.
"נכון. הכנסתי את הבוט, כי הוא מאפשר לדבר עם הספר. אם אתה רוצה להעמיק באיזה שהוא נושא שמופיע בספר, אתה יכול לשאול את הבוט שאלות, לדבר איתו, לפתוח מצלמה, לתקשר ולהסביר".
תגובות
(0)