מדור חדש: People & AI – כל מה שחם בעולם הבינה המלאכותית
מדור שבועי חדש, שאנחנו משיקים היום (ג'), עוסק בהתפתחויות החמות בתחום החם ביותר בעולם הטכנולוגיה - לארגונים ולצרכנים הפרטיים ● והפעם: כיצד ה-AI עומדת לעצב מחדש את הבית שלנו בשנים הקרובות
איך הייתם מרגישים אם ChatGPT או ג'מיני היו צופים בכם כל הזמן בבית ומנתחים כל תנועה שלכם? גם אם עניתם שלא הייתם מרגישים בנוח – תתחילו להתרגל, כי זה העתיד שמשרטטות לנו חברות הטכנולוגיה הגדולות, וראו את זה היטב בהכרזות שלהן בתערוכת CES, שהתקיימה בשבוע שעבר בלאס וגאס ושבה נכחתי. אחת המגמות המשמעותיות שעלו מתערוכת הטכנולוגיה הגדולה, שזה מכבר חצתה את שנתה ה-100, היא יציאה של הבינה המלאכותית היוצרת מגבולות המחשב או הסמארטפון שלנו, והשילוב שלה ישירות בביתנו. ואנחנו כבר לא מדברים על פעולות נקודתיות, אלא גישה אמביאנטית, מקיפה, כוללת ופולשנית. האם מדובר באוטופיה או בדיסטופיה? כנראה שתלוי את מי שואלים.
יונג הי האן, סגן נשיא בסמסונג ומנכ"ל חטיבת חוויית ההתקנים (DX) של החברה, פתח את מסיבת העיתונאים שלה בתערוכה בהציגו את מפת הדרכים לבינה המלאכותית הביתית – Home AI (גילוי נאות: הייתי אורח של החברה בתערוכה). זו תוכנית שבסמסונג מכנים כלא פחות מהגדרה מחדש של המשמעות של בית (ואני אומר הגדרה מחדש של הבית החכם), על ידי שירותים שהם באמת מותאמים אישית, לרוחב כל הקשת של ההתקנים החכמים והמחוברים – אם זה סמארטפונים, טלוויזיות ומכשירי חשמל ביתיים, שישנו את המחיה במבצר הפרטי שלנו – הבית.
"אני גאה באופן שבו הצגנו טכנולוגיות חדשות ובינה מלאכותית לבית, חיברנו בין מכשירים עיקריים וקבענו את הסטנדרט לבית העתיד", אמר האן. "ב-CES השנה, אנחנו מחזקים את המחויבות שלנו להגיש חוויות אישיות דרך הטמעה רחבה של בינה מלאכותית, ונמשיך את המסע ל-AI בבית ומעבר לו, לא רק אל תוך העשור הקרוב אלא גם אל תוך המאה הבאה", הוא התפייט. יש להניח שהמנהלים של רבות מענקיות הטכנולוגיה האחרות שנכנסו לתחום ה-AI – ומי מהן לא עשתה זאת? – היו מעידים את אותם הדברים גם על החברות שלהם.
החזון לתחום ה-AI הביתי
אז מהו החזון בתחום הבינה המלאכותית – זה של סמסונג ובכלל? חברות שונות מתמקדות בתחומים שונים בעולם ה-AI, ובהתאם שמות דגש עליהם בבואן להגדיר את החזון שלהן: אם זו אנבידיה עם שבבי הבינה המלאכותית, מיקרוסופט ו-OpenAI עם ה-ChatGPT, גוגל עם המוצרים השונים שלה בתחום ואפילו השם הנוצץ, שבחודשים האחרונים נוצץ עוד יותר – אילון מאסק, ש-xAI שלו הביאה לעולם את הצ'טבוט Grok.
אם נחזור לסמסונג ול-AI הביתי, הענקית הדרום קוריאנית בעצם מתכננת ליישם את גישת "בינה מלאכותית לכל" שלה באמצעות חיישנים בכל הבית – מה שהם מכנים "חישה כוללת". והחישה הזו מאוד כוללת: חיישני תנועה מבוססי גלים מילימטריים (זה למעשה לא חיישן, אלא רדאר), שימדדו בדיוק מתי ירדתם לשכיבת סמיכה ומתי עליתם כשתעשו אימון כושר בסלון, ומצלמה שמותקנת על המזגן, שתדע לזהות אם עזבתם את החדר או נרדמתם, לכבות את הטלוויזיה ולעמעם את האורות.
הבינה המלאכותית עומדת לשנות מקצה לקצה את המקום היחיד שחשבנו שאולי נוכל להסתתר בו ממנה: הבית הפרטי שלנו. האם זו התפתחות חיובית ומעודדת, או שזו מסירה של חיינו האישיים למעקב תמידי ופולשני של התאגידים הגדולים?
בנוסף, בינה מלאכותית יוצרת בתוך הטלוויזיה שלכם תצפה ביחד אתכם בתוכניות, תלמד את ההעדפות שלכם ותוכל לתת המלצות מדויקות, לפי מצב רוח או שאילתה לטלוויזיה בקול. בטלוויזיה גם ירוץ מודל זהה כמעט למה שאנחנו מכירים מ-ChatGPT (למעשה זה קופיילוט, ומי שעומדת מאחורי ההטמעה הזו היא מיקרוסופט), שיידע לתכנן לנו טיול, ולהמליץ על מסעדות שמתאימות לנו, כולל רגישויות מזון, ואתרי תיירות שהמודל סבור שנאהב מתוך כל מה שהוא למד עלינו. הקופיילוט הזה יוכל אפילו ליצור רקע חדש לטלוויזיה, בדומה לבינה המלאכותית היוצרת שאנחנו כבר מכירים בגרסת הדפדפן. הכול, הכול, הכול יהיה מבוסס על מידע עתק (ביג דאטה), שייאסף מהבתים שלנו דרך חיישנים, יועבר לשרתים של סמסונג וינותח שם – ויוזרם בחזרה אלינו, במה שהאן מכנה "חוויות אישיות".
האם החוויות האישיות האלה כוללות הגנה מספקת על הפרטיות שלנו? לא ברור. כששאלתי את אנשי החברה לגבי העניין, הם מיהרו לומר שאפשר להגיש בקשה למחיקת המידע, אבל לא הסבירו כיצד אפשר לעיין בו ולמחוק אותו באופן אישי.
הרובוטית התינוקית שמובילה את בית העתיד
סמסונג לא לבד בקלחת הזו: גם TCL הסינית הציגה חזון דומה לבית העתיד, שמובילה אותו רובוטית תינוקית למראה בעגלה בשם איימי (משחק מילים על AI ME). איימי מיועדת כעיקרון לילדים, אבל בהדגמה היא ניהלה שיחה דווקא עם אישה בוגרת – האימא של הילד חתן השמחה, שצריך לתכנן לו יומולדת והיא המפיקה הראשית של הפרטייה. איימי עושה זאת בעזרת בינה מלאכותית מחוללת, שיודעת הכול על הילד ועל העדפותיו, וכן יודעת לקרוא ולהבין ציורים שהוא צייר, ולהסיק מזה את הרצונות שלו.
רוב האנשים אולי יראו בכך נוחות חסרת תקדים, בעוד שפעילי הגנת הפרטיות כנראה יחשבו שמדובר בסיוט. כך או כך, הבינה המלאכותית עומדת לשנות מקצה לקצה את המקום היחיד שחשבנו שאולי נוכל להסתתר בו ממנה: הבית הפרטי שלנו. האם זו התפתחות חיובית ומעודדת כמו שסבור האן, או שזו מסירה של חיינו האישיים לחלוטין למעקב תמידי ופולשני של התאגידים הגדולים? ימים יגידו. ספרו לנו מה דעתכם בתגובות.
תגובות
(0)