צה"ל יצא מהדאטה סנטרים לענן הציבורי – תוך כדי המלחמה
אל''מ ר', מפקדת ממר''ם, בכנס בינת יערות הכרמל בירושלים: "כמות המשתמשים במלחמה גדלה פי שבעה לעומת מצבי שגרה" ● לדבריה, "לא חווינו נפילה מזה יותר מ-460 ימים"
"בחודשים הראשונים למלחמה ערכנו כמה פעולות כדי לענות לאתגרי הגידול בעומסי המחשוב, התעבורה ובהיקף המשתמשים. אלא שעל אף שביצענו איזוני עומסים, שינויי הקצאות והוספת שרתים, עדיין היינו בעומס קיבולת וביצועים של 120%. עד שהתייצבנו אחרי חצי שנה, האיראנים תקפו באפריל, וצה"ל פעל בדרום לבנון וביהודה ושומרון, לצד הפעילות בעזה. הבנו שאנחנו צריכים משהו אחר. הפנמנו שעלינו לצאת מחומות הדאטה סנטרים הפנימיים ולהרחיב את העשייה שלנו בעננים הציבוריים. כך התחלנו את המסע לענן", אמרה אל"מ ר', מפקדת ממר"ם, שהינה חלק מיחידת לוט"ם שבאגף התקשוב וההגנה בסייבר.
אל"מ ר' דיברה היום (ג'), בפתח יומה הראשון של ועידת יערות הכרמל, שעורכת בינת תקשורת מחשבים ושמיועד למגזר הביטחוני. את הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, מנחה אשת התקשורת עמליה דואק מחדשות 12, והוא נערך במלון אוריינט בירושלים, בהשתתפות מאות מהמגזר הביטחוני.
לדברי אל"מ ר', "בבוקר השבת הארורה, כששמעתי שיש אזעקות בכל רחבי הארץ, אמרתי לבן זוגי: 'יש תקלה במערכת הצופרים, לא ייתכן שהצופרים פועלים בכל הארץ'. כשראיתי את הג'יפים של המחבלים בטלוויזיה, אמרתי: 'זה דיפ פייק ובינה מלאכותית'. ישר נסעתי לחמ"ל, והפצנו פקודות לאנשי מילואים של היחידה".
ספקית העננים של צה"ל
"ממר"ם", אמרה אל"מ ר', "היא ספקית העננים של צה"ל – מהמטכ"ל עד לדרג הלוחם הטקטי שבקצה. היא מספקת תשתיות מחשוב בקרקע, און-פרם, וגם בשלושת העננים הציבוריים. היחידה פועלת בענן בארבעה רבדים: הענן המבצעי, הטקטי, הארגוני והציבורי. זאת, לצד הפעלה של כל הדאטה סנטרים בקרקע. עוד אנחנו פועלים בעולם ההגנה בסייבר. כך, אנחנו אחראים להעניק לצה"ל פלטפורמה של עננים, עם תשתיות רובסטיות, חסינות ומוגנות". היא הוסיפה כי "אנחנו פועלים גם בעולם התוכן של הנתונים, כי כמו כל העולם, בצה"ל מבינים שהטיפול בדאטה מגדיל את האפקטיביות המבצעית שלו".
"על הענן המבצעי", ציינה, "רוכבות כל המערכות המבצעיות, לרבות מערכות האש והפו"ש (ר"ת פיקוד ושליטה), והדגש שם הוא על רציפות תפקודית. מדובר בעבודה קשה ומאומצת שנעשית מאחורי הקלעים, והיא הניבה תוצאות: מזה יותר מ-460 ימים לא חווינו השבתה, או נפילה, של מערכות".
אל"מ ר' הסבירה ש-"הענן הטקטי, שמחובר לענן המבצעי, פרוס בכל הארץ. הוא מאפשר עבודה בנתק, עבודה בזמן אמת ואיזון עומסים – וחווינו עומסים במערכות המבצעיות שלנו. הם נבעו מהעלאה של מטרות רבות ממאגר המטרות ומהעלייה בהיקף החוזי הצה"לי שעובר ברשתות. ב-7 באוקטובר החל גיוס מילואים מסיבי, וגם הוא הביא לעומס על המערכות. תחילת התמרון הקרקעי, ב-27 באוקטובר, הוסיפה גם היא לעומס, בשל ריבוי כניסות משתמשים. כמות המשתמשים גדלה פי שבעה לעומת מצבי שגרה".
היבט השרידות, ואיך לא – AI
לדברי מפקדת ממר"ם, "בהיבט השרידות, נכנסנו למלחמה כשחלק מהמערכות לא היו מופרדות, ומיד התחלנו בהפרדה. עוד פעלנו להעלאה של רכיבים חדשים לאפליקציות קיימות, לצד פיתוח יישומים חדשים ותתי מערכות חדשות. בשל עומס הקצאות, התחלנו לאגם משאבים, לקחנו עומסי מחשוב מפרויקט אחד והעברנו אותם לאחר. גם זה לא הספיק. אז הוצאנו את כל המלאים מהמחסנים והוספנו שרתים בדאטה סנטרים, עד שהגענו למקסימום ניצול של שטח רצפה וצריכת חשמל. אז הבנו שעלינו להרחיב את מרכזי הנתונים שלנו. בתוך חודש וחצי העברנו, הרחבנו והוספנו – תוך כדי מלחמה – עוד חלקים לענן המבצעי. המהלך הוכתר בהצלחה, כי ביצענו הגירה שהייתה שקופה לגופי הפיתוח. סיבה נוספת להצלחה היא שיש לנו ניסיון רב שנים בעולם הדאטה סנטרים. המהלך לווה במודרניזציה של הארכיטקטורה והתאמה שלה לעולם הענן. ולבסוף, ההצלחה טמונה בהון האנושי, בחיילי הסדיר בשילוב אנשי המילואים, שנתנו את נשמתם יומם ולילה".
"היו כמה סיבות לכך שהתחלנו את המסע לענן הציבורי", ציינה אל"מ ר'. "הראשונה היא שבענן הציבורי כמעט שאין גבולות בהיבטי המחשוב, האחסון וה-GPU. עוד ראינו את עושר השירותים שיש בענן, לצד יכולות לטיפול בביג דאטה. גם השימוש ברכיבי AI בענן קל יותר מאשר בקרקע, באון-פרם. יש מודלי AI רבים ומורכבים שניתן להסתייע בהם בענן בקלות ובפשטות".
לדבריה, "השימוש שלנו ב-AI נועד לכמה מטרות, בהן זיהוי אנומליות והתראות מוקדמות, זיהוי תמונות וניתוח וידיאו. למול יתרונות אלה, כאשר ארגון יוצא לענן הציבורי, הוא חווה אינספור ניסיונות תקיפה. אנחנו מתמודדים עם מגוון ניסיונות שכאלה, בעזרת צוותי ההגנה בסייבר שלנו ושל ספקיות הענן".
לסיכום אמרה אל"מ ר' ש-"חלק מההצלחה שלנו נבע מהשותפות המלאה עם גופי ה-IT בזרועות צה"ל. זה חיבור חזק ועוצמתי, שמהווה מכפיל כוח. כספקית ענן צה"לית, חיילי וקציני ממר"ם עבדו ועובדים קשה על בסיס יומיומי, עם תפוקות מבצעיות רבות. כמו כן, ניצלנו את היכולות של התעשייה האזרחית בעולם הענן הציבורי ואימצנו אותן, על מנת שלא להמציא את הגלגל מחדש".
תגובות
(0)