ים גבה-גלי: "הדאטה הוא הסיפור ב-ICT החדש"
"אנו מכינים עצמנו ל'בום' של יישומי AI שנטמיע במערכות ה-IT המבצעיות שלנו", אמר אל''מ ש', מנמ''ר חיל ים, בכנס בינת יערות הכרמל בירושלים
"במהלך המלחמה הגדלנו את המאמצים שלנו בעולם התוכן של טיפול בנתונים – איסוף, ניתוח ומחקר שלהם, בין השאר לטובת המערכות המבצעיות שלנו. נמשיך בכך, כי אנו מבינים שהדאטה הוא הסיפור בעולם ה-ICT החדש. אנו מכינים עצמנו ל'בום' בעולם ישומי הבינה המלאכותית, ונטמיע אותם במערכות המבצעיות שלנו", כך אמר אלוף משנה ש', מפקד מפת"ח (ר"ת מרכז פיתוח תוכנה ומחשוב, משמע, מנמ"ר), חיל הים.
אל"מ ש' דיבר שלשום (ג'), ביומה הראשון של ועידת יערות הכרמל, שערכה בינת תקשורת מחשבים השבוע. את הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, הנחתה אשת התקשורת עמליה דואק, והוא נערך במלון אוריינט בירושלים, בהשתתפות מאות נוכחים מהמגזר הביטחוני.
"פתחנו את המלחמה בכישלון ההגנה, שאנו חלק ממנה בזירה הדרומית", אמר אל"מ ש', "ואחרי כמה שעות חיל הים עלה להתקפה, פגע במטרות והעביר את הלחימה לשטח האויב. ה-IT סייע לכוחות הים להיות בזמן ובמיקום הנכונים".
"עוד בטרם המלחמה", אמר ש', "זרוע הים השתנתה, כי המרחב הימי ומשימת ההגנה השתנו מהותית. מרחב המים הכלכליים הוא מהותי: 95% מהיקף המסחר הישראלי מגיע מהים, ישראל היא 'מדינת אי'. עיקר הסחר האנרגטי מגיע מהים. כלכלת ישראל מוטת סחר ימי. כל פגיעה בנכסים הללו היא בעלת משמעות, ולכן אנו נדרשים להגנה הרמטית". לדבריו, "בעבר שמרנו על מים ריבוניים בשטח של 4,000 קמ"ר. עידן המים הכלכליים השית עלינו להתמודד הרחק מעבר לשטח זה, אל מול 'לוויתן', 'תמר' ו'כריש' – וכיום מרחב השליטה הימית שלנו מתפרס על פני למעלה מ-40,000 קמ"ר – יותר מפי שניים משטח ישראל. אבטחת אסדות הגז שבלב ים היא באחריות חיל הים. מדובר באתגר לא פשוט, הדורש תיאום עם חיל האוויר, שיתופיות במידע ושילוביות".
"חיל הים היה שותף לשלושה מאמצים במלחמה"
השינוי הוא כפול", אמר ש', "- ספינות 'סער 6' החדשות כוללות אמצעי לחימה ייחודיים ומדוייקים, כחול-לבן, לצד מחשוב ודיגיטל מהמתקדמים בעולם. השינוי השני הוא שבנינו שליטה מרכזית, מתוקשרת, המאפשרת לכוחות להיות בתזמון הנכון להם, עם מידע עדכני למקבלי ההחלטות. כך, ספינת 'סער 6' מהווה אבן יסוד להגנת השטח הימי, עם יכולות גילוי וקישוריות מירביות. היא נושאת עליה מערכות לחימה, יירוט וסיכול, תקיפה והשמדה – ושרידות של מערכות. כבר טרם המלחמה השלמנו את המבצוע המחשובי שלהן, והספינות מתוקשבות ופועלות במרחב הדיגיטל. העברת נתונים ומידע מהחיישן לנשק, זו טרנספורמציה דיגיטלית הלכה למעשה".
לדברי אלמ ש', "חיל הים היה שותף לשלושה מאמצים במלחמה – הגנה על האסדות, השתתפות בתמרון והשתתפות בקרב היבשה. כך, ממד הדיגיטל התכתב ומתכתב עם הממד המבצעי, ותומך בו – תוך שיתופי פעולה בין זרועות הצבא, והופך למכפיל כוח משמעותי. הספינות תקפו בהצלחה כלי אויב בכל הזירות".
"לפני עשור", ציין ש', "פצחנו במיזם דאטה סנטר מושט ומימשנו את החזון לאגד את כלל יכולות המחשוב המשרתות את מערכות הלחימה השונות על גבי הספינה – תחת אותו דאטה סנטר אחוד, עם יתירות, והגדלת הביצועים והיכולות של ה-IT. הגיבוי לדאטה סנטר ממוקם מרוחק ממנו – לטובת שרידות במקרה פגיעה. הדאטה סנטר בספינה מהווה מעין ענן מחשוב פיזי, ומשרת כמה מערכות לחימה. הוא מקדם את הצורך לפעול כמה שיותר בזמן אמת, ומאפשר הקצאת משאבי מחשוב למערכות השונות, ויסות קיבולת המחשוב (CPU), טיפול במערכות זוללות משאבים, כגון וידיאו, יתירות – וגיבוי".
"כך", הסביר אל"מ ש', "כל ספינה היא 'מקום דיגיטלי', מתוקשר, מחובר, תומך ומאפשר את המשימות המבצעיות, עם יכולות פו"ש (ר"ת פיקוד ושליטה), יירוט מתקדם ותקשורת ישירה עם זרועות האוויר והיבשה".
"זו מלחמה רב-זירתית עצומה וארוכה", הסביר ש', "והיעד שלנו הוא לייצר קרב משולב ודיגיטלי התומך במאמצי הלחימה. השילוביות שהתקבלה אינה רק ברמת הספינה, אלא עם כלים מוטסים, אמצעים על האסדות, ואמצעי שו"ב (שליטה ובקרה) על החוף. כך, השילוביות מספקת תמונת מצב עם יכולת יירוט".
לדבריו, "מאחורי כלל התהליכים המבצעיים, הנערכים תחת שליטה מרכזית, יש עולם תוכן דיגיטלי מלא – עם בסיסי נתונים של הים, היבשה, המודיעין והאוויר, ואלה משולבים כדי והביא את הנתונים הרלוונטיים בזמן לקצה המבצעי".
"הקישוריות מול הזרועות הפכה לכורח"
"מרחב הדיגיטל המבצעי", ציין אל"מ ש', "מאפשר חיבוריות, ותומך בקישוריות מול הזרועות, שהפכה לכורח". הוא הוסיף כי "חווינו גידול מטורף בצריכת המערכות, והגבנו עם מענה ברמות התשתיות והחומרה, לצד התאמה אפליקטיבית ליישומים הנדרשים למלחמה. פיתחנו מערכות ויכולות תוך כדי לחימה, וזה היה מאתגר, אבל בסופו של יום, גם הפיתוח בזמן אמת היווה מכפיל כוח מבצעי".
"הצלחנו לבנות שיח אינטימי בין מג"ד היבשה בשטח ומפקד הספינה בים", סיכם אל"מ ש', "עם סינכרון בממד התקשורת ושינוע הנתונים, עם דיגיטציה מלאה בעולמות השו"ב והפו"ש. תוך כדי הלחימה בנינו מערך גיבוי לטובת ההמשכיות העסקית וההתאוששות.
במבט קדימה, אנו מבינים שהמלחמה תהא ארוכה, והשנים הבאות יהיו דינמיות ומאתגרות. נמשיך להתמקד בפיתוח וקטור הניידות, וננגיש עוד יישומים לקצה. נמשיך באיסוף ומחקר מבצעי – אנחנו מבינים שדאטה הוא הסיפור, וניערך לעבודה בעולם היברידי, בקרקע ובענן".
תגובות
(0)