למרות ביטול פרויקט ה-ERP הכלל-צה"לי: מז"י יוצאת לפרויקט סאפ בהיקף מאות מיליוני שקלים
בעקבות יישום המערכת, שתשרת מאות משתמשים, ייבחן צה"ל מחדש את ההחלטה על ביטול מערכת ה-ERP הכוללת ● המערכת צפויה לעלות לאוויר בסוף 2010, אולם בעיות התקציב בהן שרוי הצבא עלולות להביא לכך שהיא תעלה רק בעוד כשנתיים ● מקור המקורב למיחשוב הצה"לי: "זהו המשך מצעד האיוולת"
למרות ההחלטה על ביטול מערכת ERP כוללת לצה"ל, נמשכים הפרויקטים העצמאיים של יישום מערכות ERP. לאנשים ומחשבים נודע, כי מפקדת זרוע היבשה (מז"י) יוצאת בימים אלה לפרויקט ERP עצמאי ומבוסס סאפ, שיישרת מאות משתמשים. הפרויקט, שהיקפו הכספי נאמד במאות מיליוני שקלים, יצטרף לשישה פרויקטי ERP אחרים בצבא. המערכת צפויה לעלות לאוויר בסוף 2010, אולם בעיות התקציב בהן שרוי הצבא עלולות להביא לכך שהיא תעלה רק בעוד כשנתיים.
מערך ה-IT בזרוע היבשה החליט על הקמת מערכת ה-ERP לעצמו, לאחר ההחלטה על ביטול מערכת ERP מרכזית בצבא, בדצמבר 2007. הדיונים בדבר הנחיצות של מערכת ERP לזרוע היבשה נערכו במהלך 2008, אז גם התקבלה ההחלטה על מימוש הפרויקט.
מטה אגף התיקשוב מסייע למערך ה-IT בזרוע היבשה בהיבטים שונים של פיתוח והתאמת המערכת לצורכי הצבא. לאחר המודול הראשון שיעלה, הלוגיסטי, יעלו מודולים נוספים בתחומי הכספים, משאבי האנוש והתחזוקה. שליש מתקציב הפרויקט יוקצה לטובת פיתוח והתאמת המערכת לצרכי זרוע היבשה, והשאר – לטובת משכורות, תחזוקה, הטמעה והדרכה של המשתמשים.
מקור המקורב למערך המיחשוב הצה"לי אמר לאנשים ומחשבים, כי "המהלך הזה הוא המשכו של מצעד האיוולת. אין בהטמעת המערכת שום היגיון. שוב חזרנו לנקודה בה כל זרוע היא בעלת הזרוע במובן הכוחני של המילה, והיא יכולה לעשות מה שהיא רוצה". אותו גורם העריך, כי "בסופו של דבר, הכתובת שעל הקיר תנצח: הצבא ייאלץ לעשות פרויקט ERP מרכזי אחוד אחד, אלא שהוא רק יעלה פי כמה וכמה".
לדברי המקור, "כל הרעיון של ERP מרכזי – שבוטל לפני יותר משנה – הוא ביצירת אחידות: בתקנים, במתודולוגיה, בסדרי העבודה, בנהלים, ביצירת 'שפה לוגיסטית-מנהלתית' אחת. המהלך הזה של זרוע היבשה מביא לעיכוב אותה שפה אחידה עבור כלל הצבא. זוהי בפירוש החמצה, כי זרוע היבשה היא גוף צעיר, שניתן היה להשתית בו סדרי עבודה יעילים ונכונים עבור כלל הצבא. הם בחרו בפתרון הקל והנוח עבורם – אבל זוהי עוד פגיעה בכלל הצבא. לא משיגים את היעד של האחדת תהליכי העבודה ויצירתם באופן סטנדרטי".
קצין בכיר בצה"ל אמר לאנשים ומחשבים, כי פרויקט ה-ERP שיתבצע בזרוע היבשה הוא "הכרה, הלכה למעשה של הצבא בכך שהוא צריך – בסופו של דבר – מערכת ERP". הוא הוסיף, כי בצה"ל בוחנים מחדש את ההחלטה על ביטול פרויקט ה-ERP הכולל, ו-"בודקים את כלל ניהול פרויקטי ה-ERP".
בצה"ל אישרו את נכונות הידיעה.
גלעד גנס, מנכ"ל סאפ ישראל, מסר בתגובה: "זהו אחד מפרוייקטי הדגל של סאפ בישראל. צה"ל הוא ארגון בעל חשיבות אסטרטגית עבורנו. אנחנו משקיעים הרבה משאבים בצבא ובזרועותיו השונות. אנחנו מאמינים שיישום מערכות סאפ יאפשר לצבא לייעל תהליכים מרכזיים בזרועות השונות, לרבות שקיפות תהליכים ואמינות המידע. יעול התהליכים יספק למפקדים בשטח כלים לקבלת החלטות מהירות ואיכותיות".
פרשנות / יוסי הטוני
כל הכבוד לצה"ל
בצבא טרם החליטו מה הם רוצים: מצד אחד, יש להם כבר שש מערכות ERP. מצד שני, לפני פחות משלוש שנים הוקמה מנהלת ה-ERP הכלל-צה"לית, בראשה עמד אל"מ יוסי סופר. מצד שלישי, לפני שנה וחצי הורה הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, על פירוקה הרשמי של מנהלת הפרויקט. מצד רביעי, עוד מערכת ERP מוקמת בימים אלו בצבא, והפעם בזרוע היבשה.
המשמעות העיקרית של הידיעה היא בזבוז כספי, הנוצר מזיגזג בהחלטות. בתחילה היו מערכות ERP שונות: שתי מערכות של סאפ – בחיל הים ובאט"ל (אגף טכנולוגיות ולוגיסטיקה, האפסנאות לשעבר), שלוש מערכות נוספות הן מתוצרת אורקל – בלהק ציוד של חיל-האוויר, ביחידת מודיעין גדולה ועוד מערכת שלא ניתן לחשוף פרטים לגביה. מערכת ששית הוטמעה זה לא מכבר בפיקוד העורף, שמשתמש בה לחלוקת ערכות המגן. בנוסף, יש מערכת ERP ענקית, אף היא של סאפ, במשרד הביטחון.
לאחר הטמעת מערכות אלו, הוחלט על האחדה, לצורך ייעול ויצירת נהלי עבודה אחידים, באמצעות מערכת ERP כוללת וגדולה לכל הצבא. אלא שאז, בשל המצב הכספי, הוחלט על ביטול פרויקט ה-ERP הכולל. ואז, בחלוף תקופה לא ארוכה, יוצא הצבא לעוד פרויקט, והפעם בזרוע היבשה. בדצמבר 2007, לאחר ההחלטה על ביטול פרויקט ה-ERP הכולל, כתבנו, כי "לכן כל יחידה, גוף או זרוע, ירכשו מערכת ERP באופן פרטני, ולא ייווצרו תהליכי עבודה אחידים בין כלל הגופים בצבא. כך, עתיד הצבא לשלם הרבה יותר תמורת אותן מערכות, בין היתר בשל אי-השימוש של הצבא ביתרון הגודל שלו, ריבוי ופיצול ההדרכות, בעיות אינטגרציה שתעלנה ועוד".
ההחלטה על הקמת מנהלת ה-ERP הכלל-צה"לית התקבלה על ידי הרמטכ"ל הקודם, רא"ל דן חלוץ. בראייתו, מערכת ERP שכזו נועדה ליצור תשתית טכנולוגית ברמה הארגונית בזרועות והיחידות השונות של צה"ל, ו-"לעשות סדר" ברמת האו"ש (ארגון ושיטות) בצבא. אלא שבעקבות מלחמת לבנון השנייה, הורה חלוץ, עוד בטרם פרישתו, כי תחילת פעילות המנהלת תידחה ל-2008. זאת, בשל קביעת סדרי עדיפויות חדשים שהוחלט עליהם כחלק מלקחי המלחמה. במסגרת סדרי עדיפויות אלו, הוחלט לשים דגש תקציבי על אימונים והיערכות לקראת המלחמה הבאה, ולהפנות לשם תקציבים, על חשבון מפקדות מנהלות ופרויקטים ארוכי טווח.
עלויות יקרות יותר
אחד הגופים שנלקחו ממנו תקציבים למימוש מטרה זו, היה אגף התיקשוב. אחד הפרויקטים שהוחלט לבטלם הוא מערכת ה-ERP הצה"לית. כבר אז גורמים בענף ה-IT הביעו תמיהה על החלטת הרמטכ"ל אשכנזי, ומתחו עליה ביקורת. לדבריהם, המשמעות היא שמעתה כל יחידה תבחן את הצורך במערכת ERP בעצמה, היא תהיה זו אשר תתחר בין הספקים ובסופו של דבר – העלות של כלל המערכות שתיבחרנה – תהיה גדולה יותר. "אילו היה מדובר בעסק פרטי, מישהו היה נותן את הדין על כך", אמר גורם המקורב לפרויקט. לא עברה מעט יותר משנה, ואכן זה קרה.
כך, נוצרת לה (עוד) בכייה לדורות. ברמה הכספית נוצר בזבוז חסר תכלית של הקמת מערכות ERP רבות: הרי בסוף מישהו יצטרך לשלם על יצירת ממשקים בין המערכות כך שהן תוכלנה "לדבר" זו עם זו. בסוף, ההבדלים בתהליכים בין היחידות השונות יישארו כמו שהנם היום. "איי ה-ERP" הקיימים היום בצבא יימשכו, עלותם תהא גדולה יותר, לא ייווצר צבא אחד עם נהלים ותהליכים אחודים, בכל הקשור להיבטי הרכש, הלוגיסטיקה ועוד.
נדמה שהצבא, איך נאמר, לא סגור על עצמו. יש לו מערכות ERP, אבל לא אחת מרכזית. כך, צה"ל גם ישלם יותר בסופו של דבר, וגם לא יפיק מכך תועלות – לא ברמת האו"ש, לא ברמת התקציב, ובוודאי שלא ברמת ה-IT. את המחיר נשלם כולנו: ישראל ישראלי מתל אביב, וג'ון סמית' – משלם המיסים האמריקני מניו-יורק, שמשולחנו ניזונה תקציבית מדינת ישראל, לרבות תקציב הביטחון שלה.
תגובות
(0)