הפסיקו להוציא עבודות החוצה!
פורום מנהלי חברות תוכנה והיי-טק התכנס בשבוע שעבר במשרדי חברת i-rox, ודן במצבו המחמיר של ענף ה-IT ובדרכים לפעול להצלתו ● מעבר לפעילות בכנסת, נשמעה קריאה להפסיק את תופעת האוף-שור ולהחזיר את העבודות הביתה, לכחול לבן ● עניי עירך קודמים
20 מנכ"לים של בתי תוכנה וחברות IT מובילות במשק, התכנסו בשבוע שעבר במשרדי חברת i-rox בבני ברק ודנו בדרכים שיש לנקוט במהירות האפשרית על מנת לשמור על ההיי-טק המקומי ועל ענף ה-IT בפרט. היה זה המפגש הראשון של פורום אנשי היי-טק, אותו יזמה המארחת, יהודית סוויסה, מנכ"לית i-rox.
מטרת הפורום: לעבוד ביחד כדי לחזק את התעשיה בכללה וגם לעודד ארגונים לרכוש תוכנה ושירותי IT כחול לבן. בין משתתפי הפגישה: ברוך גינדין, גרטנר המזה"ת; משה אלון, כלנית; יוסי רודריק, יעל תוכנה; ערן אלראי, Software AG; איציק כהן, לשעבר משרד האוצר וכיום מנכ"ל חברה עצמאית; קמיל משעל, דטה סייף; יוסי שלוש, One1; ברוך אליהו, טלרד; זיו ריימן, סימאקס; אירה סובל, סירקל.
מהדברים שנאמרו במפגש עלתה תמונת המצב העגומה הבאה: אוכלוסיית ההיי-טק מונה כ-70 אלף עובדים, ומסביבה כמה עשרות אלפי עובדים נוספים. בכל שנה מסיימים את לימודיהם בתחום כ-8,000 בוגרים. מאז חודש ספטמבר 2008 פוטרו כ-7,500 עובדים. אם לא יחול שינוי במצב ולא יימצאו פתרונות לסייע לתעשיה – עוד כ-15% מכוח האדם בתעשיה צפוי למצוא עצמו ללא עבודה.
חברי הפורום התריעו כי המשך הוצאת עבודות פיתוח – אוף שור – למדינות שכנות, מחליש את התעשייה המקומית. הם מתכננים לפעול בכנסת ובממשלה, כדי להשיג כמה יעדים: להכליל את שירותי ה-IT בתוך תקציב המדען הראשי, ולדרוש שהתקציב שלו יכלול גם מענקים לחוליות נוספות בשרשרת הערך של הפיתוח. כלומר, לא רק לממן את שלב המו"פ הראשוני, אלא גם האדמיניסטרציה, השיווק והמכירות.
לדברי איציק כהן, לשעבר סגן בכיר לחשב הכללי, יש תקציבים מאושרים בממשלה, בהיקף של מאות מיליוני שקלים, אשר ניתן לתעל אותם לטובת ביצוע פרויקטי IT. חברי הפורום סבורים, כי על הממשלה לכלול את ענף ה-IT גם בתוכנית ההאצה. סוויסה אמרה כי "המספרים יוצרים תמונה די מפחידה". גינדין ציין כי אין צורך להיכנס כעת להליכי חקיקה, על מנת לחפש תקציבים לסיוע לענף.
בכוונת חברי הפורום לפעול כקבוצת לחץ על הממשלה ועל מקבלי ההחלטות במשק. לשם כך הם מעוניינים להרחיב את השורות, וליצור את האווירה הראויה לטעמם, לפיה מדובר בסכנה אמיתית וקיומית. גם בכנסת בכוונתם לפעול: הם מתכוונים ליצור דיאלוג מתמשך מול ח"כ מאיר שטרית, אופיר פינס, רונית תירוש ואחרים, וכן מול פרופסור עמנואל טרכטנברג, המסיים בימים אלה את תפקידו כראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה. פעילות נוספת תבוצע מול מקורבי ראש הממשלה, אורי יוגב ואחרים.
הפורום ישוב ויתכנס בחודש הבא. האווירה בקרב מרבית המשתתפים היא של שעת חירום. נראה כי אחת המשימות הראשונות שעומדות בפני הפורום, היא להתחיל בפעולות הסברה כדי להוכיח שהמצוקה היא אמיתית, וכי בניגוד למיתונים קודמים – ענף ה-IT עלול להיפגע באופן קשה אם הממשלה לא תמצא דרכים לטפל בו.
השאלה הגדולה היא עד כמה יצליחו חברי הפורום ליצור לחץ ציבורי על מקבלי ההחלטות. יהיה עליהם לעבור את המשוכות של פקידים באוצר, כמו גם של מובילי דעה שסבורים כי יש ענפים שמצבם גרוע יותר ולכן דחוף יותר לטפל בהם.
כפי שכבר כולם ראו בעבר, תעשיית ההיי-טק היא תעשיה בעלת פוטנציאל למשוך אחריה את כל המשק קדימה. הידע, הכלים וההון האנושי קיימים, כל מה שצריך כעת הוא דחיפה קדימה מהממשלה, בדיוק כמו שעושות ממשלות אחרות מעבר לים.
במישור הפנים ענפי, יהיה על חברי הפורום לשכנע את הארגונים ואת המנמ"רים, כי יש להכריז בגלוי על העדפה מתקנת כחול-לבן. חלום האוף שור מחוץ לגבולות ישראל צריך להיגנז. גם בישראל יש כוח אדם מתאים שיכול לעשות את אותה עבודה שעושים מתכנתים ומפתחים בבולגריה, פולין ובארצות אחרות במזרח אירופה. משימתו של הפורום היא לקעקע את ההסברים הנשמעים מדי פעם, לפיהם העבודות שיוצאות החוצה אינן פוגעות בתעשייה המקומית. כעת, הן פוגעות, ועוד איך.
ראשי התעשייה צריכים להרים קול, לפנות ישירות למנכ"לי הארגונים ולבעליהם ולומר להם: עניי עירך קודמים. נראה שפעולה נחרצת כזו תעבוד מהר יותר ותהיה יעילה יותר, מאשר לתלות תקוות שווא במחוקקים ובפוליטיקאים שעסוקים בדברים אחרים
תגובות
(0)