אירופה: הוגשה הצעת חוק בדרישה לחייב חברות להרחיב את האחריות על מוצרי תוכנה
לפי הצעת החוק, שהוגשה על ידי הרשות להגנת הצרכן באיחוד האירופי, תושווה האחריות הניתנת על מוצרי תוכנה לזו של מוצרים אחרים ● חברות התוכנה יחויבו לתת אחריות מלאה לאבטחה וליעילות של מוצריהן ● הרשות: "באינטרנט מוצעות שלל תוכנות, והצרכנים חייבים לדעת שהם יכולים לרכוש אותן ללא שום חשש" ● ארגון BSA בתגובה: "אין להחיל על תוכנה אחריות כמו על מצנם"
הרשות האירופית להגנת הצרכן הגישה לאחרונה לאיחוד האירופי הצעת חוק המבקשת להחיל על מוצרי תוכנה אחריות דומה לזו שחלה על מוצרים פיזיים. זאת במסגרת מהלך שנועד לסתום פרצות בחוקים להגנת הצרכן, ובעיקר "להחיל את עקרונות ההגנה על הצרכנים גם על מוצרי תוכנה שמוצעים להורדה, דוגמת כלי אנטי וירוס, משחקים ושאר מוצרים שמופצים לפי הסכמי רישוי", כפי שכתבו ויויאן רידינג ומלנה קונבה, הממונות על הגנת הצרכן באירופה, בהצעת החוק. הן הוסיפו, כי "הסכמי הרישוי צריכים להעניק לצרכנים זכויות דומות לאלו שמוקנות להם כשהם רוכשים מוצרים פיזיים – ובכלל זה זכות לקבל מוצר שפועל היטב בתנאים מסחריים הוגנים".
לדברי קונבה, הטלת אחריות רבה יותר על חברות התוכנה תיטיב עם הצרכנים ובסופו של דבר גם עם חברות התוכנה עצמן. "כדי שצרכנים יחושו ביטחון ויתנו אמון בתוכנות המוצעות להורדה באינטרנט, על הצרכנים לדעת שזכויותיהם מעוגנות בחוק – בדיוק כמו ברכישה של מוצרים פיזיים בחנות פיזית. ברשת האינטרנט מוצעות שלל תוכנות, והצרכנים חייבים לדעת שהם יכולים לרכוש אותן ללא שום חשש".
בארגון BSA, המייצג את אפל, יבמ, מיקרוסופט וחברות נוספות, מתחו ביקורת על ההצעה. "תכנים דיגיטליים שונים ממוצרים פיזיים ואין להחיל על תוכנה אחריות דומה לזו שחלה על מצנם", אמר פרנסיסקו מינגורנס, מנהל מדיניות ציבורית בארגון. "בניגוד למפתחים של מוצרים פיזיים, יוצרים של תכנים דיגיטליים אינם יכולים לחזות ברמה גבוהה של ודאות את השימושים שייעשו במוצר ואת הביצועים שלו בכל מצב", הוסיף.
על פי מינגורנס, ביצועי התוכנה תלויים בסביבת ההפעלה, בעדכונים של הקוד, באפשרות לאמץ את התוכנה ולשנות אותה ובמתקפות שונות על הקוד. לדבריו, הצעת החוק אמורה לחול על כל מוצרי התוכנה, ובכלל זה גרסאות בטה, קוד קנייני וקוד מקור פתוח.
כיום, מקלים מוצרים פיזיים באירופה אחריות לתקופה של שנתיים. לטענת מינגורנס, אחריות דומה למוצרי תוכנה תגביל את חופש הבחירה של הצרכנים, משום שתנאי הרישוי יותאמו לתקופה של שנתיים לפחות. "חברות ייאלצו להיות מנויות במשך שנתיים לפחות על שירות עדכונים והדבר יגביל את חופש הבחירה", אמר. "הדבר דומה למי שמבקש לשכור בית קיץ למשך חודש אחד בלבד אבל נאלץ, בסופו של דבר, לשכור אותו למשך 23 חודשים נוספים". לדבריו, הטלת אחריות כפי שמבקשת הרשות תפחית את האפשרויות לתמיכה הדדית בין מוצרים שונים, משום שחברות תוכנה יבקשו להגביל גישה של מפתחים מצד שלישי לקוד שלהן.
תגובות
(0)