מרצ ליו"ר הכנסת: יש להתיר התקנת תוכנות קוד פתוח במחשבי הכנסת ולהקים רשת WiFi במשכן
לדברי ח"כ אילן גילאון (מרצ), השימוש בתוכנה חופשית "יביא לחיסכון של מאות אלפי שקלים ולהגדלת הנגישות הטכנולוגית" ● גיורא פורדס, דובר הכנסת, בתגובה: "הפנייה של ח"כ גילאון תעבור לוועדת המיחשוב, ותיבחן בהתאם"
"יש לאפשר שימוש בתוכנה חופשית בכנסת ולהתקין בה רשת אלחוטית" – כך תבע אתמול (ד') ח"כ אילן גילאון, יו"ר סיעת מרצ, מרובי ריבלין, יו"ר הכנסת. לדברי ח"כ גילאון, "במחשבי הכנסת אין שום אפשרות להתקין תוכנה חופשית דוגמת הדפדפן הפופולרי פיירפוקס, נגן המדיה החופשי VLC או מערכת ההפעלה לינוקס". הוא הוסיף, כי "תוכנה חופשית היא לא רק חינמית. מודל הקוד הפתוח שלה מאפשר מודולוריזציה, וככזו היא נוטה להיות יעילה יותר, עומדת בסטנדרטים ולא נכנעת לתאגידים הגדולים".
לשכתו של ח"כ גילאון פנתה כמה פעמים בבקשה להתקנת דפדפן פיירפוקס, ולדברי דוברו של גילאון נמסר לה, כי "אין אפשרות להתקין תוכנה חופשית". גילאון ביקש מריבלין לשקול שינוי במדיניות זו, ודרש את התערבותו בסוגיה.
ח"כ גילאון קרא לריבלין גם להטמיע תוכנה חופשית במערכת המיחשוב של הכנסת: "הדבר יביא לירידה בעלויות עקב חוסר הצורך ברכישת רישיונות, ובנוסף – יגדיל את הנגישות של אנשים עם מוגבלויות למחשב".
עוד פנה ח"כ גילאון והעלה בפני ריבלין את נושא הרשת האלחוטית (WiFi) במשכן. לדבריו, נמסר לח"כים לפני שלושה חודשים על ידי אבי בלישניקוב, מנכ"ל הכנסת היוצא, כי התקנת הרשת האלחוטית הסתיימה למעשה ורק רכיב האבטחה לא הותקן עדיין. "העיכוב בהפעלת הרשת האלחוטית פוגע בעבודה הפרלמנטרית", כתב גילאון, "המצב הקיים מנטרל אותנו, חברי ועובדי הכנסת, משימוש במחשב נייד".
גילאון סיים בציינו, כי "יש להפוך את הכנסת למוסד הנמצא בחוד החזית הטכנולוגית. כנסת טכנולוגית וממוחשבת יותר, היא כנסת נגישה יותר לציבור, יעילה יותר, חוסכת במשאבים ובעלת טביעת רגל אקולוגית קטנה יותר".
בתגובה מסר גיורא פורדס, דובר הכנסת, כי "הפנייה של ח"כ גילאון היא חשובה, אולם כל היבטי המיחשוב בכנסת צריכים לעבור דרך ועדת המיחשוב בכנסת. הפניה תועבר לשם ותיבחן בהתאם, תוך התייחסות להיבטי אבטחת מידע הכרוכים בהתקנה של תוכנה חופשית".
לגבי הרשת האלחוטית, מסר פורדס, כי "התשתית לרשת אלחוטית כבר פרוסה ומוכנה, ובימים אלו אנו מוציאים את היבט ההתקנה וההטמעה למכרז, כמתחייב על פי חוק. ועדת המכרזים היא זו אשר תקבע את הזוכה".
ממשלת ישראל תומכת שנים אחדות במאמצי הפיתוח של תוכנות קוד פתוח ובכלל "משרד פתוח" ודפדפן פוקספייר ובעקבותיו דפדפן הקהילות SEA MONKEY (לא! זה לא קוף זו ציפור) מאידך אימצה הממשלה (קרי סגן חשכ"ל למחשוב) מדיניות אגרסיבית של רכש ומימוש ישומים מבוססים חלונות ו-OFFICE של מיקרוסופט. ממשלת ארה"ב (וככל הנראה רבות מהמדינות שבה) משתמשת כבר שנים רבות בתוכנות קוד פתוח ומבססת את רמבית יישומיה על מערכות הפעלה ממשפחת UNIX. מן הראוי שהכנסת עצמה תשמש כעמוד האש לפני המחנה ותשנה את מדיניותה ותפיץ בשעריה (לא התקנה אישית של ח"כ או עוזר פרלמנטרי) את המערכות המתקדמות על תוספותיהן החינמיות גם במחשבי החכ"ים וגם במחשבים המרכזיים שלה המשרתים את מערך הפרוטוקולים, עבודת הוועדות, היוהמ"ש. כמי שעמד ליד עריסת מערך המחשוב הראשון של הכנסת בשנות השמונים, הייתי מצפה שגם היום יוביל יו"ר הכנסת רובי ריבלין עצמו את המהלך... ולא נסתפק רק באופוזיציה צעירה ברוחה - אולי זה ישפיע על מדיניות הממשלה ונחסוך קצת מעות של רישיונות, מומחים ייחודיים לפיתוח, "ברזלים" ומומחים לתיקון יישומים שהסתבכו... בברכה, יוסי מרגלית תל-אביב