אפל נכנעה לדרישות מובארק: תחסום את יכולות ה-GPS של מכשירי ה-iPhone שיימכרו במצרים
השלטונות המצריים טענו, שהם מודאגים מכך שבעלי המכשירים יוכלו לאתר באמצעותם אתרים שהגישה אליהם לא רצויה, כמו בסיסים צבאיים, ועל כן הציבו הדרישה - כך על פי דיווח שהופיע בניו יורק טיימס ● אבל אפל לא לבד: גם יאהו!, מיקרוסופט וגוגל נכנעו בעבר לדרישות של משטרים חשוכים, וביצעו התאמות שונות במוצריהן
מי שירצו לרכוש את מכשיר ה-iPhone של אפל במצרים – יתאכזבו לגלות שאפשרויות האיכון הלווייניות, ה-GPS – נחסמו בו. הניו יורק טיימס מדווח, שכתנאי להתרת המכירה של מכשיר ה-iPhone במצרים, דרשו השלטונות המצריים מאפל לבטל את תכונת ה-GPS – מסיבות ביטחוניות. על פי הניו יורק טיימס, אפל נכנעה לדרישה ובמכשיריה המשווקים במצרים נחסם שירות ה-GPS.
השלטונות המצריים טענו, שהם מודאגים מכך שבעלי המכשירים יוכלו לאתר באמצעותם אתרים שהגישה אליהם לא רצויה, כמו בסיסים צבאיים. עוד טענו השלטונות, שטכנולוגיית ה-GPS צריכה להיות מוגבלות לשימושים צבאיים בלבד.
הידיעה בניו יורק טיימס מצטטת בלוגר מצרי בשם אחמד ג'באר, שכתב בבלוג שלו על השקת ה-iPhone במצרים, אך באי-מייל פרטי מספר, שאפל כנראה נכנעה לדרישות המצריות, קרוב לוודאי כמו חברות תקשורת אחרות המוכרות טלפונים במצרים. הוא מתאר את מה שהוא מכנה נימוק שגוי מבחינת המדיניות המצרית: "מזווית ראייה טכנית", הוא מצוטט, "מניעת ה-GPS היא חסרת טעם לחלוטין, מפני שתוכנת Google Maps עובדת מצוין במצרים. אתה יכול לראות תמונות מצוינות, עם קואורדינטות מדויקות, של מקומות שאתה לא אמור לראות".
עוד הוא מספר באי-מייל, שהוא עצמו רכש באמצעות איביי את מכשיר ה-iPhone 3G, הכולל את כל התכונות – לפני כולם, בזול יותר מהמחיר במצרים ובלי שום פשרות.
"אפל שינתה את הטלפון שלה ללא שום פרסום ציבורי", מציין כתב הניו יורק טיימס. עוד הוא מספר, כי בסדרה של אי-מיילים ושיחה קצה עם אחת מדוברות אפל, היא טרחה לספר על הצלחת ההפצה של המכשיר במדינות העולם – בסך הכל 13 מיליון מכשירים שנמכרו מאז הושק ביוני 2007, ויותר מ-200 מיליון יישומים שהורדו באתר – אך לא השיבה לשאלה בנוגע להגבלת התכונות במכשיר והאם לאפל יש מדיניות באשר לשינוי מוצריה בהתאם לדרישות של ממשלות ברחבי העולם.
הידיעה שפורסמה בניו יורק טיימס עוררה תגובות והדים רבים בנוגע לסוגיות חופש המידע ולמשטרים חשוכים, המתאמצים להשאיר את תושביהם באפלה על ידי מניעת גישה לטכנולוגיה מתקדמת ולמידע. בהקשר זה ראוי לציין, שאפל לא לבד. כזכור, לפני שלוש שנים נכנעה גוגל לדרישות המשטר הסיני וצנזרה את תוצאות מנוע החיפוש שלה בסין, כך שלא יכלול מונחים שעליהם מחליטה הממשלה, כדי להשיג חדירה לשוק הסיני הענק.
לפניה, גם מיקרוסופט ויאהו! נכנעו לתנאים שהציבה להן ממשלת סין. יאהו! אף סיפקה מידע אשר סייע לממשל הסיני לזהות ולהרשיע עיתונאי סיני שביקר את הפרת זכויות האדם בסין באתרים בינלאומיים. גם סיסקו הואשמה בכך שהנתבים שהיא מייצרת עבור סין מאפשרים לממשל לעקוב אחר מתנגדים מקוונים.
עניין "התאמת" ה-iPhone לשווקים ספציפיים רלוונטי בימים אלה גם לאור העובדה שאפל מנהלת מגעים כדי להפיץ את ה-iPhone בסין, ש-500 מיליון המנויים הסלולריים שלה הופכים אותה ל-"מלכת" השווקים הסלולריים ולמשאת לבן של היצרניות הסלולריות. לפי דיווחים באתרים רבים, נוסף על סוגיות כמו חלוקה הכנסות בין הממשל הסיני לאפל, המשא ומתן כולל גם דיבורים על שינויים גדולים עוד יותר של הטלפונים, כך שלא יוכלו להשתמש ברשתות דור-3 ולא יציעו את אפשרות הגלישה רחבת הפס ב-Wi-Fi.
מעניין יהיה לראות עד כמה תסכים אפל "להתאים" את ה-iPhone רק כדי להגיע למיליארד וחצי תושבי סין.
תגובות
(0)