אתגר למפתחים: iPad לשיפור התקשורת הבינאישית

כ-100 אלף ישראלים אינם יכולים להשתמש בדיבור באופן פונקציונאלי, ונזקקים לתמיכת אמצעי תקשורת תומכת וחליפית כדי להביע את דעתם ● הביקוש למכשירים הללו הוא כמובן אדיר, ואינו יכול להדביק את ההיצע המוגבל ● בשנים האחרונות החלה אוכלוסיית המוגבלים להשתמש יותר ויותר במכשירי iPad כתחליף לאותם כלי תמיכת תקשורת, אולם האתגר הגדול הוא פיתוח אפליקציות מתאימות - ובעברית ● האם המפתחים הישראלים ירימו את הכפפה?

אחד הדברים המופלאים ביותר שחוללה הטכנולוגיה בשנים האחרונות, הוא היכולת לשפר בצורה מהותית את אורח חייהם של אלפי מוגבלים, מבוגרים וילדים, שאינם מסוגלים לתקשר עם הסביבה באופן טבעי. זהו אחד התחומים שבהם ממצה ה-IT את יכולתו לסייע לאנושות. כך, משמשות מערכות המיחשוב ליותר מאשר כלים לשיפור העסק; הן מסייעות למי שאלוהים לא חייך אליהם כאשר יצאו לאוויר העולם, או למי שחוו אסון במהלך חייהם, בעקבותיו נמנעת מהם היכולת לתקשר עם הסביבה.

על פי הסטטיסטיקה, 1.4% מכלל האוכלוסיה העולמית מעל גיל 15, אינם יכולים להשתמש בדיבור באופן פונקציונאלי ונזקקים לתמיכת אמצעי תקשורת תומכת וחליפית כדי להביע את דעתם. על פי ההערכות, חיים בישראל כ-100 אלף אנשים הנזקקים לתמיכה שכזו.

הדור הראשון של אמצעי התקשורת התומכת והחליפית, כלל מכשירים אלקטרוניים, המאפשרים להשמיע הברות ומילים, ובעזרתם יכולים המוגבלים להשתלב טוב יותר בסביבה הקרובה שלהם – בבית הספר או במקום העבודה. הבעיה העיקרית של המכשירים הללו, היא עלותם הגבוהה ותחזוקתם השוטפת. לפיכך, הם מושאלים לאלו שזקוקים להם על ידי ארגוני מתנדבים ועמותות, כגון עזר מציון – העמותה הגדולה ביותר בישראל העוסקת בהשאלת ציוד רפואי וציוד תומך, לסיוע למשפחות נזקקות הכוללות בני משפחה מוגבלים.

לפני כ-13 שנה נחנך בעזר מציון המרכז הארצי להשאלת מכשירי פלט קולי. המרכז עוסק באיתור ובעיקר בפיתוח רצוף של טכנולוגיות שיכולות לסייע לאותם אנשים מוגבלים. המרכז פיתח את הדור השני של המכשירים, שכולל מחשבים ניידים, שנראים לכאורה כמו כל מחשב אחר, אבל מכילים הרבה מאוד תוכנה ייחודית. העלויות הגבוהות מתחלקות בין הקרן לשירותים מיוחדים של המוסד לביטוח לאומי, עזר מציון – שמגייסת תרומות כדי לרכוש את הציוד, והשתתפות סמלית של המשפחות.

יונית הגואל-קרניאלי, מנהלת המרכז הארצי להשאלת מכשירי פלט קולי בעזר מציון, אומרת כי המרכז משאיל כיום שני סוגי מכשירים: הסוג הראשון כולל מכשירים דיגיטליים בהם מאוחסנים קבצי דיבור מוקלטים מראש, עם חלוקה ל-25 תתי סוגים, בהתאם לכמות המילים שיש במכשיר – החל ממסר אחד ועד 1,000 מסרים. הסוג השני, הוא מחשבים מדברים. "מחשבים אלו מהווים פריצת דרך בתחום הטכנולוגיה השיקומית", אומרת יונת הגואל-קרניאלי, "וגם כאן קיימים שני סוגים של מכשירים: הראשון הוא מחשב שמיועד למבוגרים עם נכויות שפתיות – המאפשר למשתמש לדבר באמצעותו ולהאזין לטקסטים המוקלדים על ידו. הסוג השני, הוא החידוש האחרון – מחשב לוח עליו מתקנים כלי תוכנה וחומרה ספציפיים למשתמשים שאינם זקוקים בהכרח לאוריינות באמצעות סמלים".

הביקוש הוא כמובן אדיר, ואינו יכול להדביק את ההיצע המוגבל, שכולל 1,000 מכשירי תקשורת בשנה. מתוך אותם מכשירים, 150 הם מחשבי תקשורת שדומים מאוד למחשב נייד. הם מיוצרים על ידי פנסוניק (Panasonic) ומגיעים בתצורה מוקשחת. 850 המכשירים הנותרים, הם כלים חכמים פחות, הכוללים מסר אחד או יותר, בהתאם לצורכי המשתמש. ההשאלה היא לחצי שנה עם אפשרות להארכה בהתאם למצבו של החולה. במקרים רבים, המשפחות מבינות שזוהי הדרך היחידה לתקשר עם יקיריהם, והן נכנסות להוצאות אדירות כדי לממן את הרכישה.

כאן נכנס לתמונה אלמנט חדש יחסית, שעשוי לחולל מהפכה של ממש ביכולת הנגישות של אלפי מוגבלים, תוך שהוא מהווה אתגר לא פשוט למפתחים. המדובר במכשירי iPad – אותם מחשבי לוח פופולאריים מבית אפל (Apple), שמקדישה מאמצים רבים לסייע לאנשים עם לקויות בתקשורת ובדיבור.

הגואל-קרניאלי אומרת, כי "בשנים האחרונות מצטברות עדויות רבות של שימוש במחשבי לוח לטובת אוכלוסיית המוגבלים. העובדה שהמכשירים הללו נמכרו במיליוני עותקים, מגדילה את הפוטנציאל הטמון בהם. היתרון הגדול הוא בהפרשי העלויות: בעוד שמחשב נייד ייעודי עשוי להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים, הרי שמחשב לוח ניתן לרכוש כיום ב-1,800 שקלים – וזו מהפכה של ממש".

האתגר הגדול, לדבריה, הוא פיתוח אפליקציות ייעודיות שיהפכו את ה-iPad לפה של המוגבלים. "יש כבר לא מעט אפליקציות שפותחו", מספרת הגואל-קרניאלי. "נכון הוא שרובן באנגלית, אבל בזכותן גם בישראל מתחילים לראות התקדמות גדולה. אנו עובדים עם קהילות של מפתחים, שרואים בזה חשיבות רבה ומסייעים לנו".

אבל זה כמובן לא מספיק. צוות המרכז בראשותה של הגואל-קרניאלי, עסוק בימים אלו במאמצים להגביר את התרגום של אותן אפליקציות, שיאפשרו לכל מי שזקוק להן ללחוץ על אחד האייקונים ב-iPad שלו, ולהפיק ממנו קול שיבטא את רצונותיו וצרכיו.

יונית הגואל-קרניאלי וצוותה קוראים לכל קהילת המפתחים בישראל להירתם למשימה ולסייע לאלפי ישראלים מוגבלים לחיות בכבוד. ניתן לפנות למרכז הארצי להשאלת מכשירי תקשורת ומחשבים מדברים בטלפון – 03-6144650 או 03-6144450, ובכתובת המייל הבאה.

תגובות

(3)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. שי

    במיוחד לתקשורת חלופית האפליקציה iSpeak4U, מורכבת מכ- 600 מילים שהוקלטו באופן ישיר אל תוך האפליקציה עצמה וממוקמים בדפים על פי קטגוריות. מן הראוי לציין שלא מדובר על רשימה נגללת אלא על ריבועים, כאשר כל ריבוע מכיל מילה אחרת. כאשר לוחצים על מילה מסוימת, האפליקציה מפנה את המשתמש אל עבר הקטגוריה הבאה הקשורה באופן מילולי ובצורה זו אפשר ליצור משפטים של ממש.

  2. פיתוח אפליקציות מובייל

    הגיע הזמן שנתאים את עצמינו גם למיעוט. כולם רוצים בסופו של דבר גם להביע את דעתם ולתקשר אחד עם השני... עברתי על האתר של המפתחים מליאור - ניראה לי רעיון מגניב וגם דרך לייצר יזמות בתחום הפיתוח לאייפון.

  3. סימונה צליק

    שלום, אני בעלת החברה "טכנו מ.א.ג" ואנחנו עוסקים בפיתוח והתאמת אביזרים לאנשים עם צרכים מיוחדים. ברצוני להסב את תשומת לבכם לכך שהכתבה לא מדוייקת לחלוטין. כבר באוקטובר 2011 יצאנו עם אפליקציה לתקשורת בעברית ל-iPad , iMyVoice , המאפשרת התאמת תקשורת לפי צרכי המשתמש. התוכנה קלה לתפעול וידידותית למשתמש. עלות: 40$ ב-AppStore . אנחנו ממשיכים לשפר ולשדרג את האפליקציה כל הזמן תוך הקשבה מתמדת לצרכי ציבור הלקוחות שלנו. כמו-כן, קיימת גרסא חינמית לאפליקציה הנקראת MyVoiceFree המאפשרת התנסות באפליקציה לפני רכישה. דבר נוסף שלא צויין בכתבה הוא שלפני כשבועים התחלנו בשרות חדש ללקוחותינו; השכרת מערכת תקשורת המכילה את מכשיר ה-iPad, תוכנת התקשרות, מגן מיוחד למכשיר ה-iPad שמיוצר בחו"ל במיוחד לאוכלוסיה עם צרכים מיוחדים. אם ברצונכם לבדוק ולדעת יותר, אתם מוזמנים ליצור קשר איתי לנייד: 054-5676241 בברכה, סימונה צליק

אירועים קרובים