סקויה של יבמ דורג כמחשב העל החזק בעולם

המחשב, שמותקן במעבדה הלאומית האמריקנית, הגיע למקום הראשון בעולם בדירוג ה- Top 500החדש, שהתפרסם אמש ● מחשב העל של פוג'יטסו, שהגיע ראשון ברשימה הקודמת, ירד למקום השני ● יותר מ-40% מהמערכות המצויות ברשימה הן של יבמ ויותר ממחצית מהן - בארצות הברית

מחשב Blue Gene/Q מתוצרת יבמ (IBM), שמותקן במעבדה הלאומית האמריקנית על שם לורנס ליברמור, דורג כמחשב החזק ביותר בעולם בדירוג ה-Top 500 החדש, שהתפרסם אמש (ב').

המחשב, שזכה לכינוי סקויה, על שם עצי הענק, מציג ביצועים של 16.32 פטה-פלופס ורושם שיא של כל הזמנים במהירות העיבוד. כל פטה-פלופ הוא קוודריליון פעולות חישוב מתמטי בשניה.

מערכת סקויה מקוררת בעיקר במים וכולל 98,304 צמתי עיבוד, 1.6 מיליון ליבות ו-1.6 פטה-בייט של זיכרון פנימי.

עוצמת העיבוד הזאת דחוסה אל תוך 96 ארוניות מסד, בצפיפות גבוהה פי 15 בהשוואה למחשב של פוג'יטסו (Fujitsu), שהחזיק בשיא הקודם וירד בדירוג הנוכחי למקום השני. המחשב של פוג'יטסו מותקן במכון למדע חישובי בקובה-יפן. הצפיפות הגבוהה יותר הופכת את מחשוב העל של יבמ לזול יותר ונגיש למשתמשים חדשים, במגוון רחב של יישומים. הוא אף מבוסס על ארכיטקטורת מעבדי POWER.

במקום השלישי דורג השנה מחשב על נוסף של יבמ, גם הוא Blue Gene/Q, שכינויו Mira, והוא מותקן במעבדה הלאומית בארגון, אילינוי.
רביעי הגיע מחשב העל החזק באירופה: מערכת iDataplex, אף היא של הענק הכחול, העונה לשם SuperMUC ומותקנת במרכז המחקר בלייבניץ, גרמניה.

יבמ מחזיקה במספר הגדול ביותר של מחשבים ברשימת ה- Top 500החדשה. הרשימה כוללת 213 מערכות (42.6%) של יבמ בהשוואה ל-138 מערכות (27.6% ) של HP. אחריהן נמצאות קריי, SGI ו-Bull .

מרכזים בארצות הברית הם המשתמשים המובילים במערכות מיחשוב-על, 253 מתוך 500 מערכות מיחשוב-העל שברשימה נמצאות בה. באירופה מותקנים 107 מחשבי-על, בעיקר בגרמניה, בבריטניה ובצרפת, ובאסיה – 121, כאשר מרביתם בסין וביפן. IDC חוזה, כי שוק מחשבי העל יסתכם השנה ביותר מ-20 מיליארד דולרים.

מיחשוב על משמש כיום בשורה רחבה של יישומים, החל מעיבוד ומחקר מדעי דרך סימולציות מורכבות, בניית מודלים וניתוח אנליטי. כך, למשל, הצליחה קבוצת מרוצי הפורמולה של רד בול (Red Bull) לשפר את ביצועי המכוניות בשיעור של 20%, באמצעת חידושי עיצוב שהובילו להפחתת מקדם הגרר (התנגדות האוויר לתנועת המכונית).

טכנולוגיית העיבוד המתקדמת של סקויה מבית יבמ תאפשר לחוקרי גרעין בארצות הברית להריץ יישומי כימות בתנאי אי-ודאות – Uncertainty quantification. תנאים אלה משמשים להערכת הביצועים של נשק אטומי, לצורך הארכת תוחלת החיים של מאגרי נשק הולכים ומתיישנים. טכנולוגיות אלה מאפשרות לארצות הברית להימנע מזה שני עשורים מהצורך לבצע ניסויים גרעיניים במהלך תהליכי הבדיקה של ארסנל הנשק הגרעיני.

רשימת המערכות החזקות בעולם, Top500, מתפרסמת אחת לשישה חודשים על ידי גוף מחקר בלתי תלוי, top500.org, שמובילים אותו חוקרים מאוניברסיטת מנהיים בגרמניה ומהאוניברסיטאות ברקלי וטנסי בארצות הברית.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים