קורט פוטר, מנהל מחקר בכיר בגרטנר: "כבר הגענו לתחתית הבור – מעכשיו תקציבי ה-IT רק יגדלו"
"יש לנו שני מחקרים עוקבים המצביעים על עצירה בצמצום התקצוב של ה-IT, וזו כבר מגמה חד משמעית: הגענו לתחתית והחלה העליה", אמר פוטר בראיון לאנשים ומחשבים ● "בשל חשיבותם, תחומי ה-BI ואבטחת המידע נפגעו פחות משאר פעילויות ה-IT", קובע פוטר ● מעריך: "השוק הישראלי ייפגע פחות משאר העולם בהיבטי תקציבי ה-IT ● ראיון אופטימי לקראת חג השבועות
"שני מחקרים שערכה גרטנר, במרץ ובמאי השנה, הצביעו על אותה מגמה: חלה עצירה בירידה המתמשכת שהייתה בחודשים האחרונים בתקציבי ה-IT הארגוניים. אני שמח לקבוע, כי הגענו לתחתית הבור, ומעתה והלאה תקציבי ה-IT כבר לא יצטמצמו", כך קבע בראיון לאנשים ומחשבים קורט פוטר, מנהל מחקר בכיר בגרטנר העולמית.
פוטר, שהגיע ארצה להיפגש עם לקוחות הסניף המקומי של חברת המחקר, אמר, כי "לא ניתן עדיין לקבוע את מלוא ההשפעה שיש למצב הכלכלי על שוק ה-IT העולמי, בין השאר כיוון שיש שם מרכיבי אי ודאות רבים מדי. למרות זאת, השוואה בין ארבעה מחקרים שונים אותם ערכנו, מצביעה על מגמה לפיה נעצרה הירידה בהשקעה של ארגונים ב-IT".
פוטר משווה בין המחקרים, שנערכו ברבעון האחרון של 2008 ובזה שהסתיים לפני ימים אחדים, ושממצאיו טרם פורסמו. המחקרים נערכו בקרב לקוחות גרטנר – אלפי מנמ"רים של ארגונים בגדלים שונים מכל המגזרים ובכל העולם. בסוף 2008, 56% מהארגונים אמרו, כי יגדילו את תקציבי ה-IT שלהם, 24% צפו, כי תקציביהם יישארו כמות שהם, ואילו רק 20% דיווחו על קיצוץ מתוכנן. שבועות ספורים לאחר מכן, בינואר השנה, חל מהפך דרמטי, כאשר 85% מהמנמ"רים דיווחו על צמצום צפוי בתקציבי ה-IT, 7% מהם הקפיאו את תקציביהם, ואילו רק 8% דיווחו על הגדלת התקציב. במרץ השנה 60% הודיעו על המשך הצמצום בתקציבי ה-IT, 24% הצהירו על כוונתם להקפיא את התקציב, ואילו 16% מהמנמ"רים אמרו, כי יגדילו את התקציב. במחקר נוסף, שהסתיים בימים האחרונים, התקבלו תוצאות זהות לאלה של מרץ, מה שהביא את פוטר לקבוע, כי "הגענו לתחתית הבור".
מחקר נוסף המאשש את האופטימיות של פוטר, בחן מתי ארגונים ישובו להשקיע ב-IT, מתוך ראייה עסקית ולא בשל צרכים טכנולוגיים – לנוכח הבנתם את התועלות העסקיות הטמונות בו. 1% העריכו, כי השקעה כזו תקרה במחצית הראשונה של השנה, ו-11% צפו, כי הדבר יקרה במחצית השנייה של 2009. "רוב מובהק, של 79% מהנשאלים, העריכו, כי זה יקרה במהלך שני חצאי 2010", אמר פוטר, "וזו בפירוש אינדיקציה לתחילת התאוששות עולם ה-IT בשנה הקרובה".
משיחותיך עם המנמ"רים, כיצד הם מתמודדים עם המשבר הכלכלי?
"ובכן, הם מנסים לקצץ היכן שרק אפשר. כמובן שהסד שבו הם מצויים תמיד, של 'להביא יותר בפחות', הפך להיות מכאיב וקשה עוד יותר. כמות השירותים שה-IT נדרש לספק לא קטנה בשל המשבר, ומנגד, הם נדרשים להראות כל הזמן הצדקה כלכלית, וערך עסקי אותו מניב ה-IT. הלכה למעשה, הצמצום נעשה בכמה רמות. האחת, הצורך להפחית את כמות הרכישות בהיבטי תוכנה וחומרה; השנייה, בחינה ועיון מחדש בחוזי השירות השונים – מול ספקיות התוכנה בהיבט הרישוי, ומול ספקיות מיקור החוץ בהיבט משאבי האנוש. לאחר טיפול בשני רכיבים אלו, הם מגיעים לטיפול בצמצום כוח האדם הפנימי, משמע פיטורים בתוך מערך ה-IT. בהיבט הפרויקטלי, אנו מבחינים במגמה של ביטול פרויקטים חדשים לצד ניסיונות לצמצום עלויות של מערכות IT ישנות, בשל העובדה שעלויות התפעול שלהן גבוהות מדי".
ובתוך מערך ה-IT, אילו שדות נפגעים יותר, ואילו פחות?
"זה מאד תלוי, אי אפשר להשוות בין ארגונים שונים. באופן כולל אני ממליץ לכל מנמ"ר לתעדף את ה-IT ולבחון מהן המערכות הקריטיות עבורו. לאחר מכן, יש לראות מהן המערכות בעלות הזיקה הגבוהה ביותר לליבה העסקית של הארגון, אלו שיוצרות עבורו בידול תחרותי, דוגמת CRM. ולבסוף, מהן המערכות שמניבות את הערך הכי גבוה לארגון – אם בצמצום עלויות ואם ביצירת רווחים. בנוסף, רצוי מאוד לצמצם במה שלא נכלל תחת קטגוריות אלו. עוד אני ממליץ, לשים דגש על הטמעת כלי ניהול מערך ה-IT, כאלו ש-'יעשו סדר' בספגטי, ויביאו ליצירת תמונה ברורה יותר עבור המנמ"ר, כדי שיידע מה יש לו, והיכן".
"מבחינת תחומי פעילות, גרטנר מבחינה, כי למרות המצב פרויקטים בתחום ה-BI לא נפגעו. ה-BI ממוצב כיום כ-'הכרח' ולא כ-'נחמד שיש'. מנהלים ברמות השונות מבינים את הערך שטמון בבינה עסקית. עוד תחום שהצמצום בו היה נמוך מאד יחסית הוא אבטחת מידע. גם פה, ארגונים מבינים את החשיבות שיש למידע הארגוני ואת הצורך לאבטחו. בשאר תחומי ה-IT, אני בפירוש מבחין בהאטה בפעילות בקרב ארגונים. מה שלא חיוני, לא מקבל אור ירוק לפעולה".
לסיום, מילה על שוק ה-IT הישראלי.
"אינני מכיר אותו לעומק, אולם להערכתי, בשל היותו ייחודי – הוא שמרני באופן הניהול שלו, ומטמיע מוקדם טכנולוגיות חדשות בעלות ערך עסקי רב. אני יכול להעריך, כי הוא ייפגע פחות מהמשבר הכלכלי העולמי. הוא יתאושש מעט מהר יותר מאשר שאר השווקים במערב".
תגובות
(0)