הדור הבא של השירותים המנוהלים בענן
כתב: ליאור ביאליק, סמנכ"ל פעילות הענן ב-Comm-IT.
העלייה המטאורית בפעילות האונליין ובמתן שירותים מרחוק, בכלל ובתקופת הקורונה בפרט, מביאה לעלייה מתמדת בדרישה לשירותים מנוהלים, שמאפשרים ניהול וניצול נכון של משאבים המוצעים על ידי הענן. יתרה מכך, בתקופה האחרונה חלה קפיצת מדרגה משמעותית בהיקף ובעומק השירותים המוצעים במודל ה-MSP (ר"ת Managed Service Provider), שכולל התמקצעות ועבודה על פי סטנדרטים שעד היום אפיינו בעיקר את צוותי ה- DevOps בארגון. דבר זה גורם לשינוי הכרחי במודל העבודה הארגוני, אך גם לשיפור משמעותי ביעילות, בפרודוקטיביות ובאבטחת המידע.
פרו-אקטיביות – MSP מהדור הבא
הדור הקודם של שירותי ה-MSP פעל בגישה ריאקטיבית של תגובה לשינויים או משבר. הסכמי רמת שירות (ה-SLA) של אנשי ה-MSP התמקדו פעמים רבות במשימות סיזיפיות שהלקוח היה מעדיף לא לעשות, דוגמת ניהול עדכוני אבטחה, ניהול אירועים וניהול גישה, תוך שימוש בשירותים המנוהלים האוטומטיים של הענן.
לעומת זאת, הדור החדש של שירותים אלה חותר לעבודה פרו-אקטיבית. הוא מבצע מעקב אחר צריכת משאבים, זמינות וביצועים, ופועל כדי לזהות מגמות בפרקי זמן שונים ולאפשר התאמה של הסביבה ליעדים עסקיים מוכווני SLA, ביצועים ויעילות. בתחום אבטחת המידע מתבצע ניטור שוטף, על מנת להבטיח עמידה בתקנות, לצד יישום תוכניות להמשכיות עסקית.
ספקי MSP מהדור הבא מתייחסים ליעילות עסקית, להתרחבות וצמיחה של הביזנס. הם מספקים ערך עסקי גבוה יותר ללקוחות שלהם על ידי יצירה של סביבות מערכות מידע אוטומטיות ככל האפשר, המשלבות תשתית, תוכנה ואפליקציות חדשות בצורה חלקה וכמעט ללא מעורבות אנושית.
אימוץ תרבות DevOps והתמקצעות
הדור הבא של ה-MSP מאמץ באופן מלא את תרבות ה-DevOps, ומסייע לחלקים השונים בארגון – מפתחים, אנשי ה-IT ואפילו שדרת הניהול – לתקשר בצורה קלה ומשתלמת יותר. לכן, עליהם לאמץ ארכיטקטורה ללא שרת (Serverless architecture) במידת האפשר וכלי CI/CD תומכים (בסביבת AWS. לדוגמה, שימוש ב-Lambda, ועבור CI/CD כלי AWS דוגמת CodeStar, CodePipeline, CodeBuild, CodeDeploy או כלים חלופיים).
בנוסף לכך, מכיוון שהביקוש לשירות מרחוק נמצא במגמת עלייה, מומחים מצוות ה-MSP מסייעים ללקוחותיהם לעבוד בסביבות קונטיינרים, על שירותים בסביבת AWS כגון Amazon Elastic Container Service ו-Amazon Elastic Kubernetes Service, המאפשרים לאגד את האפליקציות או השירותים שלהם ולהנגיש אותם ללקוחות תוך גמישות בהגדלת המשאבים לעמידה בעומסים גבוהים ומשתנים.
צעד אבולוציוני נוסף הוא מודיעין שירות (Business Intelligence). אם בעבר אנשי MSP אספו מידע תפעולי לשיפור השימוש במשאבים, כעת הם אוספים מידע רלוונטי לעסקים, בעזרת כלים מתקדמים ואוטומטיים של בינה מלאכותית ולמידת מכונה. מידע זה מאפשר לזהות מגמות, לבצע תכנון לטווח הקצר והארוך, לבנות תוכנית עסקית איתנה, להגיב במהירות לשינויים ולצמצם את הזמן להרחבת העסק.
אבטחת מידע משופרת
גם בתחום אבטחת המידע מאמץ הדור הבא של ה-MSP את תרבות ה-DevOps, ומשלב היבטים טכנולוגיים ועסקיים, כולל קידום אוטומציה ותקשורת בין ארגונית בריאה. תהליכים אוטומטיים, המפשטים את אבטחת המידע ומאפשרים סטנדרטיזציה שלהם משולבים בכלים כגון ממשקי API, ומאפשרים למפתחים ולמהנדסי מערכות המידע לעבוד בשיתוף פעולה ובמהירות.
למעשה, הדבר סולל את הדרך לעבודה על פי מתודולוגיית CI/CD, תוך אוטומציה של תהליכים שעומדים בסטנדרטי אבטחת המידע של הארגון. הדבר חוסך את הצורך להמתין לאישורי צוות האבטחה בכל שלב, ומונע טעויות אנוש והשפעה על ה-SLA של השירות. סגנון אבטחה זה, המובנה בכל שלב במחזור הפיתוח, מאפשר גם הפצה מהירה יותר של עדכוני אבטחה, בתדירות גבוהה יותר ועל מנת לייצר שירות בטוח ויציב יותר. התוצאה היא שיפור רמת אבטחת המידע בארגון והקטנת הסיכון לפריצה למערכות, תוך שיפור הפרודוקטיביות והיעילות.
אימוץ הדור הבא של ה-MSP בענן
ספקי MSP מנוסים, שעובדים במודל "הדור הבא", מספקים מעטפת של עשרות מומחים בכל אחד מהתחומים של ה-DevOps, אבטחת המידע, הדטה והתקשורת, תוך עמידה ב-SLA הנדרש וברגולציות. הם מציגים הסמכות רשמיות מגופי הענן הגדולים, עובדים על פי מתודולוגיות ITIL, עומדים בתקנים של אבטחת המידע והפרטיות ואף מציגים מערך FinOps חזק, שמסייע לעסק לעקוב אחר עלויות ולהמליץ על צעדי התייעלות.