איך למצוא תעסוקה ב-IT למרות מגבלת הגיל
המגזין CIO מציע מספר טיפים למנמ"רים הוותיקים שמחפשים עבודה בעולם שלא שש לקבל בני 40 ומעלה
אחת התופעות המדוברות בענף ההיי-טק בכלל ובענף ה-IT בפרט הוא מחסום הגיל בקבלת עובדים. הבעיה חריפה במיוחד אצל מנהלים בכירים ב-IT שפורשים מתפקידם במקום מסוים ומתקשים מאוד להתברג במקום אחר, למרות ועל אף ניסיונם הרב. אלא שהבעיה החריפה הזאת איננה בלתי פתירה. המגזין CIO מנדב כמה עצות כיצד להתמודד איתה ולהפוך את עניין הגיל למשהו לא רלוונטי, בבחינת מספר בלבד.
מומחה לגיוס כוח אדם מארצות הברית סבור כי הגיל הוא רק תירוץ עבור מחלקות כוח האדם בארגונים. כאשר הם בוחנים את המועמדות שלך לתפקיד מנמ"ר, הם מסתכלים על שני דברים עיקריים: האם אתה יכול להניב לארגון הכנסות והאם אתה יכול לחסוך בהוצאותיו. אחר כך הם בוחנים את הידע שלך ולבסוף את הניסיון שאתה מביא עימך מהארגונים בהם עבדת. העצה המרכזית שנותן המגזין קשורה בידע, ההכשרה וההשכלה שצברת. זה לא צריך להפתיע איש. גם אנשי כוח האדם של מוסד רפואי כלשהו, למשל, לא יעלו בדעתם לראיין רופא מבלי לעמוד קודם על הידע שלו – עד כמה הוא עדכני ותואם את הדרישות העכשוויות של הארגון.
ככל שהמנמ"ר מגיע לדרגת ניהול גבוהה יותר, הוא משקיע פחות ברכישת ידע, חשיפה לטכנולוגיה חדשה והתקדמות ברמת התארים. הדבר מאפיין את דור המנמ"רים הוותיקים, שסיימו את לימודיהם לפני 20 שנים, קיבלו תואר ראשון או במקרה הטוב תואר שני במקצוע מסוים – ושם נעצרו מבחינת רכישת ההשכלה. בינתיים מוזרמים לשוק דורות צעירים של בוגרי מכללות ואוניברסיטאות שבאופן טבעי הם מעודכנים יותר, נמרצים יותר ולא פעם זוכים בתפקידים בכירים. לכן, אחד הטיפים המעשיים שאנשי CIO נותנים לבעלי תפקידים ותיקים הוא להישאר עדכניים כל הזמן, לא לנוח על זרי הדפנה, תהיה הבכירות שלהם אשר תהיה. זה לא קל, זה לא מובן מאליו, אבל אם אתה מחפש קריירה ולא רוצה להיות מובטל בגיל 50, עליך לרוץ אחרי הדור הצעיר ולשמור שלא יעקוף אותך בסיבוב. על פי הגישה שמוצגת במאמר, הסיבה שהצעירים עוקפים את הוותיקים בסיבוב אינה הגיל אלא רמת הידע והעדכניות שלהם, שיכולה להביא את הארגון אל הדור הבא של הטכנולוגיה, שתניב הכנסות ורווחים.
גם אם סיימת תפקיד ועדיין לא מצאת עבודה, אפילו כעבור חצי שנה, אל תשקע בדיכאון או באכזבה – מציעים אנשי CIO. בזמן הזה קרו הרבה דברים בעולם הטכנולוגי, העולם מתקדם ואתה חייב להיות שם, כי כאמור, ברגע שתמצא מקום שיסכים לראיין אותך, הדבר הראשון שעליו תיבחן הוא רמת הידע והעדכניות שלך.
ולא רק זה: למד איך לשווק את עצמך ולשכנע את מי שמראיין אותך שבזמן שחיפשת עבודה המשכת ללמוד ואתה עדכני עד להכרזה האחרונה של אמש, בכל תחום שהוא. בעידן של היום, אין שום בעיה להתעדכן, ומי שמראיין אותך ינסה לבחון אותך בנושא זה כבר בשלב הראשון.
טיפ נוסף: לעולם אל תישאר רק בעולם הידע שלך. אם אתה מתכנת שכתב עד היום 10,000 שורות קוד במגזר הפיננסי, כדאי שתדע לעשות זאת גם במגזרים אחרים – מה שלא תמיד קורה. ולכן הדרך להתגבר על זה היא ללמוד תחומים אחרים בתחום ההתמחות שלך ואם אפשר לצבור ניסיון, כדי שלא תהיה מופתע בפעם הבאה שתחפש עבודה. עוד עצה קטנה שקשורה לטיפ זה: אם אתה עובד הרבה שנים באותו בנק, נניח, וכתבת הרבה שורות קוד, דאג להוסיף לקורות החיים שלך, כמה כסף חסכת לבנק.
אלמנט נוסף, שקשור להבנה שלא הגיל הוא המחסום האמיתי להעסקת עובדים בני יותר מ-40, הוא יכולת הסתגלות. המנהל שמראיין את המנמ"ר רואה את התמונה הכללית. הוא יודע את טווח הגילאים של עובדיו, וכן באיזו סביבה העובד יצטרך לעבוד ואולי אף לנהל. לכן, בראיון אתה, המנמ"ר הוותיק, חייב להוכיח שלמרות גילך, אתה צעיר ברוחך ויש לך כושר הסתגלות לכל סביבה, כולל לסביבה צעירה. בכך תציג אפילו יתרון ברור על הדור הצעיר שעובד בארגון, שהנאמנות שלו בארגון מוגבלת ותלויה בתנאי השכר. המנמ"ר המבוגר יכול לשמש כמנטור מעולה לדור הצעיר, אם יידע לדבר בשפתו, ידאג להכשרה המקצועית של אנשיו ולקידומם, וימנע זעזועים. אבל קודם לכן הוא צריך לשכנע את ההנהלה שהוא מסוגל לכך למרות שיערו הלבן.
משבר גיל ה-40
אחד הפרדוקסים הבולטים בשוק הישראלי הוא העובדה שראשי תעשיית ההיי-טק זועקים מצד אחד על מחסור בכוח אדם ומצד שני נמנעים מלזמן לראיונות עבודה, ולו ראשוניים, בני 40 ומעלה.
אולם, גם בישראל יש תופעה לפיה מנמ"רים רבים שמכהנים בתפקידים בכירים לא חבשו את ספסל הלימודים שנים רבות. הם מתבססים יותר על הפרקטיקה, על הניסיון הרב שהם צברו, שמרופד בדרך כלל בשכר גבוה ותנאים נוחים. ההיפרדות מאזור הנוחות לא תמיד באה להם בזמן ולרוב נגד רצונם, ואז הם עומדים בפני שוקת שבורה.
הטיפים של CIO מציעים חשיבה חדשה לגבי הגיל, ומציעים לכל העוסקים בתחומי ה-IT על דרגותיהם השונות, להמשיך ללמוד, להתעדכן, אם צריך לחבוש את ספסלי האקדמיה, ללכת לקורסים וסדנאות ולהשתתף בוועידות, כנסים, ימי עיון ולקרוא חומרים מקצועיים שקיימים כיום בשפע. כך יכול להיות שתקרת הזכוכית ששמה גיל תישבר אל מול הידע הרב שיביא איתו המנמ"ר המבוגר בראיון לתפקיד הבא שלו. חומר למחשבה.
מסכים עם מודי. הבעיה היא שמחסום הגיל מונע גם מצעירים להכנס לתחום. פעמים רבות הצעיר שמתלבט אם לבחור במקצוע מתחום התכנה לוקח בחשבון שזה מקצוע זמני בלבד... מה שהכי מטריד אותי, זו העובדה שעובד שמתקרב לשנות הארבעים בחייו כבר מתחיל לדאוג ולהיות מופרע מהמחשבות של מה יהיה איתי בגיל 40! ולא נראה שזה מענין את מישהו.
הבעיה אינה רק המנמ"רים , אלא כלל האוכלוסיה , של אנשים שמוצאים את עצמם בגיל 50+ מחוסרי עבודה ועם המון אבל המון ניסיון וידע. אינני אומר שמעסיקים אמורים לקחת אך ורק צעירים אבל לדעתי השיקולים צריכים להיות שיקולים מיקצועיים בלבד, אינני מדבר כמובן על חברות סטארט-אפ ששם כמובן מבוגר מעל גיל 50 לא ימצא שפה משותפת עם הצעירים, כמה כאלו כבר יש? חבל שהמאמר מתמקד ברובו במנמ"רים ומזכיר כבדרך אגב את שאר האוכלוסיה בדרגים נמוכים יותר אפילו שהוא מובא מחברה אמריקאית שאינה מעניינת אותי אישית, אני חי בישראל ולא בארה"ב, היה מקום לתת ביטוי יותר כבד לאוכלוסיה הזו