שנת זכויות האדם
2015 צריכה להיות השנה שבה ייפסקו הניצול והעבדות שנוהגים חלק מתאגידי הענק, שנה שבה העובדים שמייצרים את המכשירים שאנחנו אוהבים יזכו לתנאי עבודה טובים יותר, הולמים יותר, אנושיים יותר
2014 תיזכר כשנה שהיו בה הרבה אירועים בולטים, חלקם ממש מהפכות, בעולמות האינטרנט, הסלולר והמחשוב. האינטרנט של הדברים, שחודר לכל מכשיר ומוצר, הולך וצובר תאוצה, מגמת ה-BYOD נעשית נפוצה מאוד והמחשוב הלביש עומד לכבוש את העולם, או לפחות נתח ממנו. שוק הסלולר געש השנה, ובמרכזו השקת ה-iPhone 6.
אני רוצה להתמקד בצד האחר של ה-iPhone 6, ושל הרבה מאוד מכשירים סלולריים ואחרים שאפשר להעלות על הדעת. אלה שאנחנו מבלים אתם, או לפחות משתמשים בהם, שעות על גבי שעות בכל יום, ויש מאתנו כאלה שפיתחו אליהם יחסים קרובים יותר.
למכשירים האלה יש גם צד אפל, אפל מאוד, שלפעמים מואר – אבל מעט מדי: הניצול, עד כדי שעבוד, של אלה שמייצרים עבורנו את המכשירים בסין, באינדונזיה ובמקומות אחרים במזרח. בהחלט ניתן לקרוא לזה עבדות מודרנית.
תנאי העבודה של אותם אנשים, שנחשפו בפעם האחרונה בתחקיר של התוכנית פנורמה של ה-BBC, מזעזעים: כתבים שהחדירה הרשת על מנת לעבוד במפעלים של פגטרון (Pegatron) ליד שנחאי דיווחו על ימי עבודה של 16 שעות, שבסיומם יש תחושה שאי אפשר לזוז, עובדים שישנים על קווי הייצור של המכשירים וכמעט שלושה שבועות של עבודה ברצף. בתוכנית אף נראו ילדים באינדונזיה עובדים עבור ספקים של אפל בכריית חול שמשמש לייצור הסמארטפונים. אפל הכחישה את הטענות ומסרה כי היא עושה רבות לשיפור התנאים של העובדים.
כמובן שאין בתגובת אפל די, בהנחה שהיא בכלל אומרת את האמת. יתרה מזאת, נראה שהיא נהנית מהמצב: כוח עבודה זול מאוד ומיומן (וכמובן, לא שלה – הוא מועסק דרך קבלנים, אלא מה?), שנמצא רחוק, כך שבמערב לא באמת רואים את הזוועות. הוא מנוצל? משועבד? למי אכפת…? העיקר שהוא מייצר את המכשירים כמו שצריך.
אפל היא כמובן לא היחידה – טענות דומות נשמעו לגבי סמסונג (Samsung) וענקיות, שלא לומר נצלניות, סלולר נוספות – אבל היא בולטת על רקע העובדה שהיא תומכת בזכויותיהן של אוכלוסיות מופלות אחרות. הלהט"בים כדוגמה. המנכ"ל, טים קוק, שבעט השנה בדלתות הארון, אמר שכל מנכ"ל ומנכ"לית של "החברה הנפלאה הזאת" יוביל אותה לתמוך בזכויות גייז. זה כמובן מצוין, אבל המוכנות שלה לתמוך בזכויות של להט"בים, כמו נישואים ואי אפליה, צריכה להיות מופנית גם כלפי העובדים האומללים שלה (סליחה, של הקבלנים שלה): שיקבלו תנאי עבודה בסיסיים כמו שעות עבודה נורמליות, חופשות ושכר ראוי.
החלפת השנה היא הזדמנות מצוינת לא רק עבור אפל אלא עבור כל הנצלניים שבין תאגידי הענק בעולמות הסלולר והמחשוב לעשות חשבון נפש. לחשוב עמוק וברצינות על היחס לעובדים שמייצרים את המוצרים שלהן, מה הן עושות לא בסדר ואיך מתקנים את זה, ובטווח המידי. איך מביאים לכך שבסוף 2015 הן יוכלו לומר בגאווה: הפכנו את התנאים של העובדים שלנו לסבירים, לפחות. הפסקנו את תנאי העבדות שלהם, התחלנו לתת להם חופשות ושכר ראוי, ומעל לכל – התחלנו להתייחס אליהם כאל בני אדם, לא כאל עוד מכונות ייצור.
אלה שמתנגדים לדעותיי יכולים לקרוא לי תמים, הוזה ולא מבין את העולם הכלכלי הנוכחי. אני אשיב להם שיש חברות שצריכות להתחיל לראות יותר את העובד, גם אם זה אומר לצמצם קצת את שורת הרווח. שההנהלות של אותן חברות יפסיקו להיות חזיריות ויתחילו להיות אנושיות.
ומה אתנו, אלה שקונים את המוצרים שמיוצרים ביזע ולפעמים אפילו בדם? האקטיביסטים יאמרו לנו: תפסיקו לקנות! קל מאוד להגיד את זה, אבל זה לא יקרה. נמשיך לרכוש את המכשירים האלה. אלא שאנחנו יכולים לעשות יותר למען העובדים המנוצלים וכדי שנוכל לראות מראה טוב יותר כשאנחנו מסתכלים על עצמנו בעיניים: למחות, להפגין, אפילו "רק" לפרסם עצומות ברשת ופוסטים בפייסבוק (Facebook). רק לא לשתוק.
בחרתי להתמקד בניצול בעולם הסלולר, אבל הדברים רלוונטיים לכל תחום וחברה שיש בהם ניצול. בואו נעשה שהוא ייפסק.
במילים אחרות, לא באמת אפכת לך מזכויות אדם אלא רק שהמוצרים שאתה צורך יהיו "כשרים". מי שמפר את זכויות האדם במדינות כמו סין הוא בעיקר השלטון, שאיתו כולם שמחים לשתף פעולה.
ומה עם כל חברות הגולגולות במדינת ישראל? ומשרד האוצר שמוכר את האזרחים לאותן חברות? המציאות במדינת ישראל לא שונה מהותית.