קוואלקום על פרשת דרכים
הפיטורים בחברה והמצב הבעייתי שלה לא צריכים להפתיע אף אחד ● צבי קצבורג מנתח מה הביא אותה עד לכאן ומנסה לנבא מה יהיה בהמשך
האם התהליך בו מצויה קוואלקום (Qualcomm) באחרונה – צמצום הוצאות בעיקר באמצעות פיטורי עובדים, כולל בישראל – צריך באמת להפתיע מישהו?
קוואלקום היא החברה הגדולה ביותר מבין יצרניות המעבדים למכשירים ניידים, להוציא סמסונג (Samsung), שמשתמשת בעיקר במעבדים משלה למכשיריה. היא גם היצרנית המובילה של המעבדים למכשירי אפל (Apple). בנוסף, לפחות עד לאחרונה, נחשבה קוואלקום כמובילת השוק בכל מה שקשור לפיתוח המערכות על שבב שמבוססות על הטכנולוגיות והקניין הרוחני של ARM. סדרת המעבדים שלה, Snapdragon, הפכה לשם נרדף למצוינות וחדשנות בתחום.
אבל מי שהיה מצוי בעניינים בחודשים האחרונים יכול היה לראות כיצד טעות אחת יכולה לפגוע במעמד גם של חברה כה מבוססת על הנייר ובעלת שם טוב בשוק. לטעות הזו קוראים Snapdragon 810, או, יותר נכון, ההתחממות של המעבד הזה. למרות דיווחים חוזרים ונשנים על הבעיה, בקוואלקום ניסו להכחיש אותה, אבל זה לא עזר להם, ואת המכה הם קיבלו בסופו של דבר מהיד הנחושה של סמסונג.
החברה הדרום קוריאנית נהגה בסדרת הדגל שלה, ה-Galaxy S, להציע תמיד שני דגמים: אחד שמבוסס על מעבד ה-Exynos המצוין של החברה, שיועד בעיקר לשוק העולמי, ושני שמבוסס על ה-Snapdragon, שיועד לשוק האמריקני. הסיבה העיקרית לסוג השני של הדגמים היא קישוריות, אבל זה לא רע למכור לאמריקנים מכשיר שהמעבד שלו תוכנן בחברה שהנהלתה יושבת בסן דייגו.
אלא שהפעם החליטה סמסונג, כנראה לאחר בדיקות שביצעה, לוותר על ה-Snapdragon 810, וגרמה לקוואלקום הפסד הכנסות בשווי מיליוני דולרים, אם לא עשרות מיליונים. המהלך הביא בנוסף לפגיעה במוניטין של החברה האמריקנית, שעד לאותו הרגע נחשב מוצק לחלוטין. קוואלקום אמנם השיקה מאז גרסה "מתוקנת" של ה-Snapdragon 810, שמצאה את דרכה לעוד מכשירי קצה עליון של מספר חברות, אבל היו גם חברות שפנו בפעם הראשונה לסמסונג וביקשו ממנה את ה-Exynos שלה. אחת מהן היא שיאומי (Xiaomi), מהיצרניות הגדולות בשוק הסיני.
סמסונג – לא הצרה היחידה של קוואלקום
היבט נוסף שמשפיע על מצבה של קוואלקום, בכל מה שקשור למכשירים בטווח הביניים ומטה, הוא הפייט שנותנת לה מדיה-טק (MediaTek). החברה הטייוונית הקטנה הולכת ומתחזקת, ומוציאה עוד ועוד מכשירים, כולל כאלה שמופנים לחלק העליון של שוק הביניים. במקביל, היא מתחילה להראות שהיא יכולה להציע מעבדים חזקים מאוד משל עצמה, כאלה שיכולים, לפחות על הנייר, לתת תחרות גם ל-Snapdragon 820, שצפוי להגיע לשוק בתחילת 2016. תוסיפו לערימה הזו את העובדה שוואווי (Huawei), החברה השלישית בגודלה בעולם במכירות טלפונים, מבססת כמעט לחלוטין את מכשיריה על הייצור של היי-סיליקון (HiSiliscon), חברה בת באחזקה מלאה שלה, ואפשר להביןם מדוע נתח השוק של קוואלקום לא גדול כמו פעם. גם אינטל (Intel) כבר הצליחה להכניס את הרגל די ביציבות לשוק הזה, והיא עוד חברה שמאיימת לחתוך אחוזים מהנתח של קוואלקום.
וכאילו כדי להשלים את הצרות של קוואלקום, המצב הכללי בשוק המכשירים הניידים לא טוב. שוק הטאבלטים שטוח ולא צומח, אבל זה עוד טוב לעומת שוק הטלפונים, שברבעון השני של 2015 הציג ירידה במכירות ומראה סימנים שהוא הגיע לרוויה. אפילו סין, שבעיקר אליה כיוונו רוב החברות, כבר ממש לא נראית כמו בור ללא תחתית.
בשוק כזה יש מחיר למחיר. כשאנשים כבר רוצים להחליף מכשיר, רובם דורשים כיום הרבה ביצועים בפחות כסף, ובתחום הזה יש לקוואלקום, כאמור, תחרות עזה.
במצב כזה, אם כן, תוכנית הצמצומים לא הייתה צריכה להפתיע אף אחד, כמו גם לא האפשרות שקוואלקום תפורק לשתי חברות, כשקבוצת הייצור של המעבדים תהפוך לחברה נפרדת.
קוואלקום נמצאת על פרשת דרכים. היא מקווה שה-Snapdragon 820 ושאר המעבדים החדשים שתשיק ברבעון הראשון של 2016 יעזרו לתקן את המצב, ומכלילה בהם טכנולוגיות חדשות לא מעטות, שאמורות לשפר את חוויית השימוש בטלפונים. אולם, למרות זאת, נראה שהיא כבר לא תחזור לגדולתה. מצד שני, הפסימיסטים יכולים להירגע: הסיכוי שהיא תיעלם לגמרי מהשוק קלוש מאוד.
תגובות
(0)