הדפסה תלת מימדית – וולמארט בהישג יד
מהפכת ה-3D Printing תאפשר לנו להדפיס מוצרים במקום ללכת לחנויות ולסופרים, בהם דברים שאנחנו אפילו לא מדמיינים ● מהן המגמות החמות בתחום ולאן כל זה הולך?
הדפסת תלת מימד, אם עדיין לא שמתם לב, היא תחום שצובר תאוצה בעולם. היא מאפשרת להדפיס חפצים תלת ממדיים המבוססים על דגמים דיגיטליים – החל בביגוד, ריהוט, צעצועים, בתים, רובוטים, מכוניות וכלה אפילו בשוקולד.
ההתפתחות של התחום תואץ במקביל להתפתחות בהנדסת החומרים, בפיתוח חומרי ההדפסה, בתוכנות לעיצוב והדפסה תלת ממדית, ולא פחות בהנגשה המונית באמצעות מדפסות זולות. כבר כיום, מדפסת איכותית שעלתה בעבר 30 אלף דולר עולה 3,000 דולר.
כל הגורמים האלה מובילים לכך שההדפסה התלת מימדית מתקדמת מהשלב הניסיוני של יצירת אבות טיפות לעבר השלב של ייצור המוני. הציפיות מהתחום גוברות וההנחה היא שהאפשרויות הללו יתממשו די בקרוב.
מהפכה עם שאלות רבות
הדפסת התלת מימד עומדת לערער תעשיות רבות, בעיקר בתחום שרשרת הייצור המסורתית, ולחולל מהפכה בתחומים רבים, לא פחות ממה שעשו הסמארטפונים, האינטרנט ועוד התפתחויות טכנולוגיות. מה יעשה התחום לתעשיית ייצור הגיטרות, למשל, כשכל אחד יוכל להדפיס בביתו גיטרה חשמלית? מה יקרה לתעשיית הביגוד כשכל קונה יוכל להדפיס לעצמו בגדים ונעליים לפי דגמים דיגיטליים שמוצעים למכירה על ידי מעצבים, למשל? ומה יקרה כשיהיה רובוט עוזר בית, שינקה את כל הפינות והפאנלים, ואפילו יסדר ארונות?
יש תחומים רבים נוספים שיושפעו מהמפכה שמתרגשת עלינו: כמה פשוטה תהיה השתלת עצם, אוזן או יד שהודפסה בתלת מימד? במפעל למערכות תלת מימד בקרוליינה הוצג דגם של עובר (מחומר פלסטי, כמובן…) שהודפס לפי נתוני אולטרה סאונד. ואיך ייראה שדה הקרב העתידי, שהלוחמים בו יהיו רובוטים שהודפסו בפסי הייצור של הצבא? כיצד ישתנו חייהם של אזרחי הגיל השלישי, שידפיסו לעצמם או ירכשו בחנות רובוט מטפל? ואולי יהיו כאלה שירצו להדפיס לעצמם רובוט ילד?
הדוגמאות האלה הן אפס הקצה של מה שהמהפכה הזאת יכולה להביא עלינו. בעולם הייצור מדובר על רוויזיה ענקית, שתאפשר להדפיס במדפסות פשוטות וזולות חלקים של מטוסים, מכשירים, מכוניות ואפילו חפצים שלמים. המדפסות יהיו רבות מיכלים מחומרים שונים – שילוב של מתכת, פלסטיק, זכוכית, בדים, חומר דמוי עץ וחומרי ננו שאנחנו עוד לא מדמיינים.
זינוק של פי 6.5 בחמש שנים
לפי חברת המחקר קנליס (Canalys), נפח השוק העולמי בתחום מדפסות ושירותי התלת מימד עמד ב-2013 על 2.5 מיליארד דולר ועד 2018 הוא יגיע ל-16.2 מיליארד. בנוסף, מגמות שונות בעולם מאששות את ההנחות והסקרים הללו. למשל, היצרניות והמפתחות של הטכנולוגיה מציגות חידושים במערכות ההדפסה התלת ממדיות, שהופכות מורכבות יותר, עם ריבוי מיכלים של חומרי הדפסה; פיתוח דגמים דיגיטליים של מיליוני חפצים; מהירות הדפסה שהולכת ומשתפרת; תפוגת פטנטים חשובים בתחום, שתאיץ את קצב החדשנות; והוזלת מחירי המדפסות וחומרי ההדפסה. מול אלה עולה הביקוש מצד הצרכנים, ושני הצדדים מזינים זה את זה. הפריצה הגדולה תבוא, להערכת רבים, כשיותר ויותר מוצרים שלמים יוצעו בשווקים, ולא רק חלקים בודדים.
לסיום, הנה דוגמה שממחישה היטב את הדברים: באחרונה הציגה Divergent Microfactories מכונית שהודפסה במדפסת תלת מימד בשם Blade, שהיא לא בדיוק צעצוע: משקל השלדה שלה הוא כ-35 ק"ג, היא מאיצה מ-0 ל-90 קמ"ש ב-2.2 שניות, מצוידת מנוע בעירה אורגני ובעלת 700 כוח סוס וארבעה צילינדרים.
תגובות
(0)