טכנולוגיה בשירות הפיקוח על שוק ההון

השתתפות באסיפות משקיעים באמצעות הסלולר, הקמת מערכות מידע חכמות שיגבירו את השקיפות והכנסה לפיקוח של זירות המסחר האינטרנטיות החוץ בורסאיות הן חלק מהפעילות הענפה שמוביל מנמ"ר רשות ניירות ערך, נתן הרשקוביץ

נתן הרשקוביץ, מנהל מחלקת מערכות מידע ברשות ניירות ערך. צילום: קובי קנטור ז"ל

שוק ההון בישראל מצוי בתקופה מאתגרת בשנים האחרונות. ראשי המשק וכלכלנים מנסים למצוא דרכים יצירתיות כדי להחזיר את הצבע הירוק למסכי המשקיעים, ולהתאים את הרגולציה ואת כללי המשחק למציאות המשתנה בכל מה שקשור למסחר אונליין ולהשקעה במניות בבורסה.

רשות ניירות ערך, בדיוק כמו הבורסה וכל גוף פיננסי אחר, מבוססת בעיקר על מערכות מידע ומחשוב, מה שמוסיף לקריטיות שלה. אנשיה רותמים את החדשנות הטכנולוגית כדי למלא טוב יותר את אחד מתפקידיה החשובים: הגנה על המשקיע.

ההגנה הזו חורגת מגבולות זירות המסחר המוכרות, והרשות נדרשת לתת מענה לשוק גדל והולך של מסחר בזירות חדשות. אלה הן פלטפורמות מסחר אינטרנטיות, המאפשרות למשקיעים לפעול במכשירים פיננסיים שונים (בעיקר נגזרי מט"ח) מול מפעילי הזירות.

מחר (ב') ייכנסו לתוקפן תקנות חדשות לפיהן יוכלו לפעול ברשת רק חברות שמפעילות את הפלטפורמות המקוונות לזירות מסחר, שבמהלך השנה האחרונה הגישו בקשה וקיבלו רישיון. כל היתר עוברות על החוק ומסכנות את כספי הציבור. ההערכה היא שמדובר ב-21 גופים שפנו אל הרשות, חלקם הגדול אושר ואחרים – בתהליכים.

הפיקוח על ביצוע התקנה נעשה בעזרת כלים ומערכות מחשוב חכמות שהרשות נעזרת בהם. זוהי רק דוגמה אחת מני רבות לקשר ההדוק שבין הפעילות השוטפת של הרשות לטכנולוגיה, שמתבצע באמצעות אגף מערכות המידע, אותו מוביל המנמ"ר הוותיק, נתן הרשקוביץ.

"עולם המחשוב נרתם כעת יותר מתמיד לשירות שוק ההון וההגנה על המשקיעים", אמר הרשקוביץ לאנשים ומחשבים. "בדיוק כמו השוק, אנחנו לא נחים אף פעם על זרי הדפנה, לעולם לא עוצרים ותמיד מנסים לחשוב קדימה ולצפות מגמות עתידיות, להיות בחזית הטכנולוגיה. אנחנו עושים זאת לא כמטרה אלא כאמצעי למלא טוב יותר את היעדים".

"מודל עבודה היברידי"

הצניעות שמאפיינת את הרשקוביץ לא משקפת את הפעילות הרבה שמבצע האגף שהוא מנהל, בעזרת צוות של שמונה אנשים בלבד, שרק בשנה האחרונה ניהל לא פחות מ-15 פרויקטים בתקציב לא גדול, של 30 מיליון שקלים. הרשקוביץ הסביר כי מודל הפעילות של האגף מבוסס על מיקור-חוץ ועבודה עם החברות הגדולות בענף, על בסיס פרויקטלי ארוך טווח, מבלי שהרשות מחויבת לחברה זו או אחרת.

"מודל העבודה שלנו הוא היברידי", ציין. "אנחנו מוציאים פרויקטים לחברות שמוכיחות שהן יכולות לתת לנו את הפתרון הטוב ביותר".

הצבעות אלקטרוניות באסיפות של חברות ציבוריות

הכנסת הפיקוח על זירות מסחר הוא רק אחד מהפרויקטים החשובים שהרשות עשתה בשנה האחרונה. לא מכבר, היא השיקה את מערכת ההצבעות האלקטרוניות הצבּע-הון, שמאפשרת למחזיקי ניירות ערך להצביע באמצעות האינטרנט באסיפות השונות בחברות הציבוריות. בדרך כלל, רק מעטים מגיעים לאסיפות של מחזיקי הניירות, ורק אותם מעטים מקבלים שם את ההחלטות החשובות. עם המערכת החדשה, כל משקיע יכול להשפיע על ההחלטות שאמורות לעלות לדיון, באמצעות המערכת.

"תהליך ההצבעה מתחיל בדיווח של החברה, באמצעות מערכת מגנא, על זימון אסיפה. בתום המועד הקובע, כל חבר בורסה מעביר למערכת את נתוני המחזיקים בנייר הערך שאצלו, כולל קוד גישה. בשלב הבא, מעביר חבר הבורסה ללקוחותיו מידע על האסיפה, כולל את קוד הגישה שהנפיק עבורם לשימוש באסיפה זו, הסביר הרשקוביץ.

הפרויקט בוצע יחד עם טלדור, שהרשות היא בין הלקוחות הוותיקים שלה. כעת, סיפר הרשקוביץ, הרשות והחברה עובדות על גרסת מובייל למערכת ההצבעות – מה שיאפשר להרחיב את מעגל בעלי המניות המשתתפים בהצבעות. אלה יוכלו להשפיע על ההחלטות המתקבלות מכל מקום שהוא.

הידוק הפיקוח על החברות – באמצעות המחשוב

פרויקטים נוספים עליהם הצביע הרשקוביץ קשורה להידוק הפיקוח על פעילות החברות הנסחרות בארץ. "אנחנו מפתחים בימים אלה מערכת מידע שתתמוך בתהליך זה", אמר. "המערכת תקבל נתוני מסחר, תצליב מקורות, ותציג למשקיעים ולגורמים המפקחים תמונה ברורה יותר על החברות. במילים אחרות, היא תגדיל את השקיפות לציבור הרחב".

לדבריו, "המערכת הזו היא דוגמה קלאסית להתקדמות הפיקוח הרגולטורי בעולם הדיגיטלי, המחייב כלים מתקדמים כדי לעמוד באתגרים".

המנמ"ר הוותיק לא מסתיר את שביעות רצונו ממהלך נוסף שאירע ברשות בשנה האחרונה – אימוץ התקן הישראלי לאבטחת מידע ת"י 27001. לדבריו, "התקן הישראלי מבוסס על תקן זהה, בינלאומי, שעוסק בתחזוקה ובניהול נכון של מערכות אבטחת מידע. הוא כולל תחומים כמו טכנולוגיה, נהלים, בקרה ושיפור".

"חשיבותו של התקן הזה קריטית לארגונים המחזיקים במידע רגיש ושואפים לרמה גבוהה להגנה על המידע, כמו רשות ניירות ערך", אמר הרשקוביץ. הוא ציין כי "אחד האיומים הבולטים עלינו הוא מתקפות סייבר. באופן טבעי, הרשות מהווה יעד למתקפות רבות מצד גורמים שונים. כמו בכל גוף, ובפרט גופים ששייכים למגזר הממשלתי, אנחנו מבצעים באופן שוטף סקרי סיכונים, מתעדכנים במישור הבינלאומי, יש לנו ממשקים עם גופים אחרים וכמובן, נוקטים פעולות של הגנה מעשית".

השורה התחתונה: מהשיחה עם המנמ"ר הוותיק אפשר להתרשם שמתחת לפני השטח, בשקט אופייני, מתנהלת ברשות ניירות ערך מהפכה טכנולוגית של ממש. זוהי מהפכה שתוצאותיה משפיעות על כלל המשק והמשקיעים בישראל.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים