צו השעה: טרנספורמציה דיגיטלית לחברי הכנסת

הפרלמנט והנבחרים חייבים לעבור לדיגיטל במהירות, הן בגלל שקיפות, הן לשיפור התדמית שלהם והן על מנת להילחם במי שמבקש לערער את יסודות הדמוקרטיה

האם גם המליאה תאשר את החוק? צילום: BigStock

הכנסת ציינה השבוע את יום הולדתה ה-68 בשורה של דיונים, שבהם השתתפו בני נוער וילדים מכל הארץ, שאף ניהלו את חלקם. בדיון חגיגי לציון היום אמר יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, כי בית המחוקקים מצוי בשפל המדרגה מבחינת תדמיתו בעיני הציבור.

השחיקה במעמדם של הח"כים נובע בין היתר מהעובדה שעדיין, חלקים רבים מהציבור לא מודעים למה שבאמת נעשה בפרלמנט שאותו הם בוחרים. אדלשטיין קרא לח"כים לצאת למסע הסברה שישפר את תדמית הבית – אחד הכלים שחברי הכנסת צריכים לקחת איתם ב-"מסע להצלת הבית", כפי שהיו"ר הגדיר.

העידן הדיגיטלי מציב בפני הח"כים לא מעט אתגרים, ובעזרתו הם יכולים להצליח טוב יותר באותו "מסע להצלת הבית". לא מכבר התארחו בכנסת חברי פורום ניהול הידע KMI מבית אנשים ומחשבים, כאורחי ועדת המדע, ונפגשו עם צוות מערכות המידע והטכנולוגיה של המשכן. אנשי הצוות הציגו בפני המשתתפים את הפעילות העשירה והמגוונת שנעשית בכנסת, שתכליתה היא להנגיש ולבצע טרנספומציה דיגיטלית לכל פעילותה, כמו גם פעילות הח"כים והגופים הקשורים אליה.

מדובר בתחילתו של שינוי חיובי, שמנהלי הכנסת והיו"ר תומכים בו, מאחר שהם מבינים ששקיפות היא שם המשחק במאה ה-21. השידורים הישירים מהוועדות והמידע הרב שזורם באתרים השונים של הכנסת הם תחילתו של עידן חדש.

תת אתר אישי לכל חבר כנסת

באחרונה הושלם מהלך חשוב, שלא זכה לתהודה נכונה ונתקל בתגובות ציניות. מדובר בהקמת תת אתר אישי לכל חבר כנסת, שמציג את הפעילות הפרלמנטרית שלו באופן מלא ושקוף.

הדבר המיוחד במיזם זה הוא שהמידע מנותב באופן אוטומטי לתת האתר בכל פעם שהח"כ מבצע פעולה כלשהי שקשורה לעבודתו בכנסת: הצעות חוק, הצעות לסדר יום, נאומים והתבטאויות. אין צנזורה. המידע יגיע לאתר גם אם הח"כ דיבר באופן לא נאות, קילל או הרגיז הרבה אנשים. יוזמי המיזם מקווים שבכך יוכלו האזרחים לדעת מה עושה האיש שהם שלחו לכנסת, ללא תיווך וללא עריכה מצד גורמים אינטרסנטיים.

קשה לדעת כרגע עד כמה יזכה האתר לפופולאריות ולכניסות, וזה צריך להיות אחד הדברים שעליהם אנשי ההסברה של הכנסת צריכים לשים דגש.

המיזמים החיצוניים שפותחים את הכנסת

הצורך בטרנספורמציה דיגיטלית הוא לא רק תוצר של מודעות מצד ראשי הבית. בעידן הווטסאפ (WhatsApp), הציוצים, הפוסטים והאינסטגרם (Instagram), הח"כים חשופים יותר מתמיד (וחושפים את עצמם) – בחייהם האישיים כמו גם בפעילותם בכנסת. בשנים האחרונות קמו מיזמים אזרחיים כמו כנסת פתוחה, שמפעילים מתנדבים שמדווחים על הנעשה בכנסת.

מדובר באתגר עבור חברי הכנסת, שאמור לעודד אותם להתאמץ קצת יותר בעבודתם, להיות מעורבים יותר ולהצביע בהתאם. ככל שהם יתמידו, כך יגבר העניין הציבורי בכנסת ותדמיתם ותדמית הבית ישתפרו.

הסכנות לדמוקרטיה שבעידן הדיגיטלי

העידן הדיגיטלי מייצר גם סכנות לדמוקרטיה, עד כדי כך שהוא עלול לסכן את הח"כים והשרים. בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההסתה ברשת – לא רק במובן הטרוריסטי כי אם גם כלפי נבחרי ציבור ופוסטים אלימים נגד קבוצות שונות בחברה הישראלית.

ח"כים הגישו הצעות חוק שונות והצעות לסדר שניסו לטפל בסוגיה, ובממשלה מנסים לטפל בה הן במישור החקיקתי והן בהידברות. הטיפול עוסק בעיקר בפלטפורמות שמאפשרות את ההסתה, ובמרכזן פייסבוק (Facebook). אלא שהכנסת צריכה בנוסף לדרוש ממשרדי הממשלה המתאימים להגביר את הפעילות שלהם בתחום החינוך וההסברה בקרב הצעירים, שהם הדור שחשוף לעידן הדיגיטלי יותר מכולם. משרד החינוך, למשל, חייב לתגבר בצורה משמעותית את החינוך להתנהגות ברשתות החברתיות, להטמיע בקרב התלמידים כללי התבטאות ופעולות שיסייעו לסכל כל רעיונות אלימים. הוויראליות של הרשת מחייבת פעילות מהירה ומיידית. הדברים מחלחלים לבתי הספר, אבל עדיין בקצב איטי.

השורה התחתונה: ביום הולדתה ה-68, הכנסת חייבת להתאים את עצמה במהירות רבה יותר לעידן הדיגיטלי ולנצל את הכלים העומדים לרשותה כדי לשפר את תדמיתה בעיני הציבור. היא צריכה לעשות זאת דווקא בימים סוערים אלה, שבהם יש מי שמערער על יסודות דמוקרטיים, שבמשך שנים נחשבו כנכסים לאומיים – כולל מבית המחוקקים עצמו.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים