בראש שלנו או בכיס שלנו

השאלה היא האם המשבר היה רק בראש שלנו, או שמא הוא אמיתי פגע ויפגע בכיס הארגוני שלנו ● שני נושאים ליוו כחוט השני את KickOff 2010 - כנס ההשקה של פתיחת שנת העסקים בעולם ה-IT שהתקיים אתמול: האם יצאנו מהמיתון, ומעמדו של המנמ"ר בארגון ● סופו של דבר, הכנס עמד באווירה אופטימית, ויצר תקווה להיפגש בעוד שנה, עם בשורות טובות עוד יותר

שני נושאים ליוו כחוט השני את KickOff 2010, כנס ההשקה של פתיחת שנת העסקים בעולם ה-IT שהתקיים אתמול (ד') – האם יצאנו מהמיתון, ומעמדו של המנמ"ר בארגון.

על השאלה הראשונה, אודות המיתון, הדיעות של המנמ"רים ומנכלי חברות ה-IT היו חלוקות. איציק בנבנישתי, מנכ"ל בזק בינלאומי, הזכיר לכולם את האווירה ששררה בענף, כמו בשאר המשק, רק לפני שנה. היינו מדוכדכים, כותרות מזעזעות בתקשורת על קריסת הכלכלה בעולם ובארץ. בנבנישתי סיפר למשתתפי הכנס שהאזינו לו ברוב קשב, את מה שכולם לומדים במבוא שנה א' לכלכה, לפיו משברים כוללים אלמנטים נכבדים ביותר של מצבי רוח ופסיכולוגיה. רוצה לומר, שלעיתים נבואות שחורות שנכתבות בכלי התקשורת, מגשימות את עצמן למרות שהמציאות אינה הולמת את שנכתב. בנבנישתי העיד על עצמו כי כבר בשנה שעברה הזהיר מפני התופעה, שאכן קרתה במשק הישראלי. חברות נכנסו למהלכים של עצירה פתאומית ולהלם שגרר עצירת תקציבים ופיטורי עובדים.

האם עברנו את השלב הזה? בפאנל שנושאו היה בשאלה האם יצאנו מהמיתון, היטיב להגדיר את המצב רפי שקולניק, מנכ"ל נט-אפ (NetApp) ישראל: בניגוד לבועה של שנת 2000, אמר, הפעם לא היה 'בום וגמרנו' אלא בום שהשאיר וישאיר צלקות למשך שנים רבות. שקולניק ציין, כי אמנם מרגישים את השינוי באוויר, אולם היציאה מהמיתון תארך להערכתו זמן רב. לדעתו זו היו שותפים רוב המשתתפים בפאנל. אמנם אנו אחרי שלב ההלם, אחרי הבום, אבל עדיין נרגיש את הדי המיתון בכיס הארגוני של כל אחד.

נקודה נוספת שהודגשה אתמול בדיונים, בדברי בנבנישתי כמו גם בדברי המשתתפים בפאנל, הייתה השינוי שחל בתפקידו של המנמ"ר. זה נדרש במיתון הנוכחי להוכיח את מה שדובר עליו רבות כבר שנים: המנמ"ר כבר אינו איש טכנולוגי, כי אם דמות מרכזית בארגון, המחוברת להיבטיו העסקיים, ונותנת לו פתרונות אמיתיים. בתקופת המשבר נדרשו המנמ"ר וצוות ה-IT שלו, לתת בידי ההנהלות כלים שיאפשרו את מימוש ההתייעלות, את היכולת להתמקד בעסקים, ולסייע לארגון, למנהליו ולעובדיו לעבור לכוננות ספיגה עם מינימום פגיעות.

בפאנל המרכזי עלה לדיון גם תרומתה של הממשלה ליציאה מהמיתון בענף. אי אפשר היה שלא לשאול את טל הרמתי – סגן בכיר לחשב הכללי במכרז האוצר, על המכרזים שעומדים על הפרק. אלה אמורים להיות החמצן שיסייע לענף ה-IT לצאת מהמיתון. הרמתי לא הסתיר את הקשיים שיש במכרז בתי התוכנה, והבטיח שעוד מעט הוא יגיע לסיומו. אולם סייג הרמתי, לא משנה מה תהיינה תוצאות המכרז, כמקובל במקומותינו, את ההחלטה מי זוכה באמת מקבלים בתי המשפט בישראל ולא וועדות המכרזים. מבלי להיכנס לסיבות לכך, איש באולם הכנסים לא חלק על דבריו של הרמתי. זוהי מציאות שאנו חיים בה כבר תקופה ארוכה. השילוב של מיתון עם חוסר יכולת לקבל הכרעות במכרזים, לצד התמודדות עם סכסוכי עבודה שההסתדרות מנהלת, כל אלה מרחיקים את הסיכוי שהממשלה תשתתף במאמץ הכללי לסייע לענף לצאת מהמיתון.

והיו אתמול בכנס גם הטקסים, בהם הוענקו אותות לגיבורי הקהילה, המצטיינים, המנהיגים הטכנולוגיים. אם רוצים למתוח קו משותף לכל אחד ואחד, הרי שהוא עובר ביכולת שלהם לתפקד בשנה קשה זו, וביכולת שלהם להוביל את הארגון שלהם אל חוף מבטחים בהיבט הטכנולוגי. היה מחמם את הלב לראות את המנכ"לים של ארגונים, שונים, ביניהם צים ו-AIG, כמו גם בכירים ממשרדי ממשלה, שבאו לברך את המנמ"רים, מנהלי הטכנולוגיה ומנהלי האבטחה – ביום חגם.

השורה התחתונה: כנס KickOff 2010 עמד באווירה אופטימית, ויצר תקווה להיפגש בעוד שנה, עם בשורות טובות עוד יותר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים