דעה: תמיכת עובדי ענקיות הטק בפלסטינים – צעד מעורר הערכה

עובדי אמזון, גוגל ואפל נאבקים בשלל עניינים חברתיים וסוגיות זכויות אדם - והזכות של הפלסטינים לחיות חשובה כמו זכויות נשים, שחורים ולהטב"קים ● על כך הם ראויים לכבוד, ולא לגינוי ולסלידה ● תשובה ליוסי הטוני

הסיבה למכתב: פעולות צה"ל בעזה. צילום ארכיון: BigStock

במהלך מבצע שומר החומות, ובעיקר לאחריו ונוכח תמונות ההרס וההרג המזעזעות מעזה, קיבלו באחרונה הנהלות אפל, גוגל ואמזון פניות מעובדיהן, שתבעו מהן להכיר בסבל העם הפלסטיני, למחות על התנהלות ישראל, ובמידה שיש חוזים בין החברות לבינה (למשל, במקרה של גוגל ואמזון, מכרז הענן הממשלתי הענקי נימבוס, שבו הן זכו באחרונה) – לבטלם.

הנהלות החברות לא נעתרו לקולות הללו, אבל הם זכו לתהודה, בדמות תגובות זועמות, לצד תמיכה והסכמה. עמיתי, יוסי הטוני, הביע בטורו בנושא את הדעה שהמחאה לא מקובלת. הטוני אף הרחיב והסביר שההתנגדות להפרות זכויות אדם בעמק הסיליקון סלקטיבית וספציפית נגד ישראל – היא לא נשמעת במיוחד או בכלל נגד עוולות אחרות.

אני סבורה אחרת. בעצם, לא אני, אלא העובדות: ענקיות הטק ועובדיהן מביעים מזה שנים תמיכה בזכויות להט"בים, בגיוון תעסוקתי ובמאבקים חברתיים נוספים – למשל משבר האקלים, שהוא לחלוטין לא רק נושא סביבתי. כך, למשל, ג'ף בזוס, האדם העשיר בתבל ומי שייסד ומוביל את אמזון, הודיע בפברואר האחרון כי הוא משקיע 10 מיליארד דולר מהונו האדיר להקמת קרן כדור הארץ שנקראת על שמו – The Bezos Earth Fund. זאת, לאחר שהוא ספג ביקורת מעובדים בחברה, שלפיה הוא לא עושה מספיק כדי להילחם בהתחממות הגלובלית. אלה אף התארגנו בקבוצה אקטיביסטית, שכל עניינה משבר האקלים. הקבוצה פועלת באמצעות דף טוויטר, וכן החתימה אלפי עובדים על עצומה, ונציגיה התייצבו בישיבת בעלי מניות של אמזון והביכו מאוד את המנכ"ל וההנהלה.

לאחר מכן, אמזון אמנם פיטרה שלא כדין, לכאורה, שתיים מהעובדות שלה, מאחר שביקרו את השפעתה של ענקית הקמעונאות אונליין על משבר האקלים, אבל המלאכה נעשתה: לצד הקמת הקרן על שם בזוס, הענקית תקזז פליטות ותשמור יותר על הפלנטה. נראה שזה נעשה פן יבולע לה בדעת הקהל, אבל גם אם מתוך שלא לשמה בא לשמה – דיינו.

בכלל, מחאות עובדים בהיי-טק העולמי כבר נשמעו וקצרו הצלחות בנוגע לנושאים אחרים ומגוונים, ביניהם המחאה נגד מנוע החיפוש המצונזר שפירית, שגוגל פיתחה עבור סין ונסוגה ממנו עקב לחץ עובדים. אמנם, כמו אמזון, החברה פיטרה חלק מהמוחים, אבל המהלך הצליח והחוזה נעצר. כמו כן, ב-2018 ביטלה גוגל חוזה ענק מול הפנטגון, כחלק מפרויקט Maven, שהעובדים חששו שיהיה הצעד הראשון לקראת שימוש בבינה מלאכותית ל-"מטרות קטלניות". הצלחה טרייה ומהירה במיוחד מהחודש היא סילוקו מאפל של בכיר שידוע כמיזוגן – ובלחץ עובדים הוא פוטר מיד. סיפורים אלה מדגימים יפה מדוע עובדים של ענקיות טק כה דומיננטיות כגון אמזון, אפל וגוגל צריכים להביע דעה ולדרוש מהמעסיקות שלהם להיות טובות יותר – חברתית, סביבתית ומוסרית.

דברים שרואים משם לא רואים מכאן

תגידו: אבל ישראל היא המותקפת ואין סימטריה, אלא ש-מה לעשות – דברים שרואים משם לא רואים מכאן. מחוץ לישראל נשמעת ביקורת הולכת וגואה על המכה הכה עוצמתית שהנחיתה מדינתנו על עזה ועל כשני מיליון תושביה, שחייהם גם כך לא קסומים במיוחד. בין הקורבנות 67 ילדים חסרי ישע. הטענה הרווחת – והצודקת – היא שהתקיפות לא היו מידתיות. כאנלוגיה, אם יבוא אדם לדקור אתכם בסכין, האם תפעילו נגדו ונגד כל מי שבסביבתו טנק?

אבל גם אם בעיניכם זה בסדר, וישראל רק פעלה באקט של התגוננות טהורה וכירורגית, האם לא ניתן להבין מדוע מבחוץ יש זכות לכל חפץ לבקר את המהלך של ישראל?

הפגנת תמיכה בפלסטינים. צילום ארכיון: BigStock

הפגנת תמיכה בפלסטינים. צילום ארכיון: BigStock

ניתן לקשר את ההתנגדות של עובדי ענקיות הטק למתקפות הישראליות בעזה למגמת הגיוון וההכלה, שהולכת וצוברת אחיזה בענף הטכנולוגיה, ושחברות משקיעות בה יותר ויותר משאבים, מתוך הבנה שהעסקה מגוונת תורמת לשורה התחתונה של החברה (באחרונה פורסם מחקר שמוכיח בדיוק את זה, בהקשר של הקהילה הלהטב"קית). משמעות הביטוי פשוטה: לא להעסקה הכמעט אינהרנטית בהיי-טק בפרט ובמשק בכלל של גברים לבנים, בני הדת השלטת במדינה, סטרייטים ומצבע עור מסוים, אלא הקפדה מכוונת על העסקה מגוונת. בעמק הסיליקון, ובמידה פחותה גם בישראל, כבר הבינו שאי אפשר להיות מלכי העולם בלי להיות יותר מסתם פוליטיקלי קורקטיים, אלא לתרגל הלכה למעשה הכלה וגיוון – ויפה שעה אחת קודם.

לפיכך, מוצאים את עצמם בשורות ענקיות הטק הרבה יותר שחורים, נשים, להטב"קים, אסיאתיים, היספנים ובני מיעוטים שונים, או קבוצות אוכלוסייה מוחלשות. גם פלסטינים נכללים בין קבוצות עובדי החברות הללו, "אפילו" בישראל. לא להאזין לתחינתם על אחיהם מעזה, להקשיב למצוקתם הקשה ולסרב לראות את שהם מצביעים עליו כעל עוול – זה לחטוא לגיוון ולהכלה, ובענק.

תמיכה במחאת השחורים כן - והתנגדות להרג אזרחים פלסטינים לא? צביעות! צילום אילוסטרציה: BigStock

תמיכה במחאת השחורים כן – והתנגדות להרג אזרחים פלסטינים לא? צביעות! צילום אילוסטרציה: BigStock

אתם יכולים לדמיין שאפל, גוגל ואמזון היו אומרות לעובדיהן השחורים שלא מעניין אותן מה שעוללה המשטרה לג'ורג' פלויד, או שהחברות הללו היו בוחרות לשתוק לנוכח מחאת BLM או MeToo#? אני מניחה שלא. אז ניוז פלאש: גם חיי הפלסטינים נחשבים.

האם המחאות האלה ידליקו נורה אדומה אצל ממשלת ישראל?

נכון, חוזה נימבוס וחוזים אחרים של אספקת טכנולוגיות לישראל ו/או לצבאה כנראה שלא יבוטלו. מדובר בכסף גדול ובקשרים שחשובים לכל הגורמים המעורבים בדבר. אבל, וזה האבל החשוב – איומים שכאלה, הלחץ הציבורי שהם מחוללים ואולי גם תנועות אי-רצוניות של חוסר נוחות מצד טים קוק, סונדר פיצ'אי ובזוס – שלא טוב להם ולמוניטין שלהם לצאת אדישים לסבל ולאי צדק – ידליקו נורה אדומה אצל ממשלת ישראל ואולי, רק אולי, ימנעו ממנה תקיפות כה אגרסיביות והרות אסון להבא. עוד קודם לכן, פעילות כזו עשויה להאיץ תהליכי רגיעה, הסדרה והפחתה בשימוש בנשק. בפרט אם הממשלה הבאה תכלול מפלגות שמתיימרות לדבר בשם זכויות האדם, אבל גם אם לא.

לכן, המהלכים של העובדים ראויים להערכה גדולה, ולא לגינוי או סלידה. בתיקון עולם לטובה מדובר, ואולי אפילו בקולות שיביאו אלינו מהר יותר את השלום והשלווה.

תגובות

(19)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. חשון

    בוז!! לא רוצים לראות פרסומים וכותרות כאלה! נחרים את האתר שפוגע ברגשותינו ומביא דעות של תמיכה ברוצחים ומעזים לגנות את הזכות שלנו להגן על חיינו מפני הרוע והטמטום!!!

  2. מאור

    חשוב להתעסק עם זכויות של מיעוטים שונים , זכויות נשים , זכויות להטבים . אבל זו תמיכה ברורה בארגון טרור שתחת מטר מדהים של רקטות מכוונות נגד אזרחים בלבר (הגדרה של טרור ) אתם באים לרחם על האזרחים המשועבדים תחתיו? ככה עבדנו שבוע שלם החודש, וכך עבדנו במבצע הקודם וכך גם במבצע הקודם קודם . זה אני שנמלטתי למסתור מפני ירי מרושע זה . זה נחמד לסייע לפלסטינים המדוכאים במשטר הטרור , אבל את המסכנות הם גוזרים לעצמם . תומכים במשטר זה ללא פקפוק . מאפשרים לבצע ירי נ"ט נגד מכוניות אזרחיות מתוך קומה רביעית של בנין אזרחי תמים . הנהג שנפגע היה בדרכו מאשקלון לביתו . ולולא הפסקו נסיעות הרכבות - היו מאושרים לפגוע באיזה רכבת נוסעים . רצוי עמוסה. כשאנו תחת טרור שמטרתו היחידה היא הרג אזרחים , מותר לי לירות חזרה. אים כאן שום "מידתיות" את זה תפטפט על מידתיות ומסכנות כשאתה יושב בשקט בבוסטון מול השידורים של ה CNN . שם אתה לא שומע אזעקות ולא התראות צבע אדום -14 8 פעמים ביום . כך חיים בעירי אשקלון , אם תקרא טוב את הדרישות המתחסדות של התומכים בחברות - הם דורשים ניתוק יחסי עבודה עם ממשלת ישראל . שום דבר לא עם שלטון הטרור בעזה . מידתי .. אהה? זה ממש ה BDS בהתגלמותו. ממתי שמענו מישהו אומר מילה לא טובה על החמאס? לא שמענו . אז זה בסדר שהשכנים שלנו שאינם נחמדים , יורים עלינו במטרה ליצור הרג מירבי . אף לא מילת גינוי . לא בגוגול , ולא בשום חברה שחושבת שעוסקת בנושאים חברתיים מדומים או אמיתיים . אגב תל אביב לא מוגנת טוב יותר מאשקלון . רק פחות מודעות לבטיחות . אנחנו כבר מתורגלים לשיגיונות של השכנים . מרכז גוגל בת"א מתאמן לירידה למקלטים ? לעבוד במרחבים מוגנים ?

  3. זיו

    מה הבעיה של כל המגיבים? זו הדעה שלה. תאהבו או לא. לא שאני תומך במה שכתבה, אך זכותה לכתוב מה שהיא רוצה, כל עוד לא מדובר בהסתה ובלשון הרע. כאן ישראל. לא סין או רוסיה!

  4. Dov

    Want to help the Palestinians? Stop Hamas.Now. Both people were hijacked by Hamas which is no lesser terrorist than ISIS ??

  5. חביב

    מה תגובה לטור של יוסי הטוני לגבי סלקטיביות בביקורת כלפי ישראל ? " לא נכון - הםא גם ביקרו בחריפות את משבר האקלים.." לא יודע אם לצחוק אן לבכות. אבל בטח לא המשכתי לקרוא.

  6. שי

    ראוי שכתבה זאת תתפרסם בידיעון של אוניברסיטת ביר זית ולא באתר הזה, ואני כבר לא מדבר על איכות הכתיבה שכנראה שייכת לתלמידה בכיתה ח' שמגישה דוח ספרות. ניתן לקשר את את ההתנגדות לכך שמדובר במקומות עבודה שאנשים באים לעבוד ולא בבטאון שמאלני. חבל שפורטל מקצועי בענייני מחשוב גם נחשף לדמגוגיה זולה. כפי שאמר איש חכם - אל תתנו להם לעבוד עליכם.

  7. צבי

    מטכנולוגיה וחדשנות נהפכתם ל פוליטיקלי קורקט. מציע לכם לחזור למקורות שלכם... לליבת הטכנולוגיה והחדשנות ולהשאיר את ה "קידמה האידאולוגית" לעיתון הארץ

  8. גיל

    ע"פ דעתך ליהודים אין זכות למדינה שלהם ולהגן על עצמם ! תתביישי !

  9. ישראל

    מעניין שמצד אחד הם תומכים בזכויות הלהטב ומצד שני הם תומכים בחמס שמכניס לכלא להטב... כנראה שכמדובר על ביקורת מדינת היהודים הכל מותר. מעניין שלא שמענו אותם נגד סוריה, רוסיה וסין

  10. לני

    כותבת חסרת כל ידע ויכולת אבחנה - אז מי צריך עייבים?...

  11. מוטי

    האמת היא שמזמן טענתי שישראל צריכה לענות לירי הרקטות הלא-מדוייק של הפלסטינים בירי רקטות מסוג דומה. אם הפלסטינים יורים ללא התרעה 1000 רקטות על אשקלון, בלי לכוון לחלון מסויים בבניין מסויים, ישראל צריכה לירות מייד 1500 רקטות אל עבר העיר עזה, בלי להתריע ובוודאי שבלי לבדוק מי גר שם. יש לי תחושה שאם ישראל היתה משקיעה פחות בירי מדוייק (ויקר), פחות בלברור מטרות, לפלסטינים היו כנראה יותר נפגעים. מבחינת הגינויים לישראל? הם בין כה וכה יגיעו. שונאי ישראל לא מתחשבים בהשקעה שלנו להיות "נחמדים". להיפך.

  12. זיו

    כתבה מתלהמת, לא מאוזנת ובוודאי שלא נשענת על עובדות נכונות. תמיכת עובדי הטק בזכויות שחורים, היספנים, אסייתים, להט"בים, יהודים ואחרים היא עניין פנימי-תרבותי אמריקאי. תמיכתם בפלסטינים, ויציאתם כנגד ישראל, היא הדוגמא הטובה ביותר לאנטישמיות, מאחר ואינן יוצאים כנגד: רוסיה, סין, איראן, מיאנמאר, צפון קוריאה, סוריה ועוד הרבה מדינות בהן מתבצעים פשעים אמיתיים כנגד האזרחים. צא ולמד...

  13. אוהד לנדנר

    חבל שנכנסתם לפוליטיקה והסתבכתם עם דעות קיצוניות. אודה אם תפסיקו לשלוח לי את המגזין שלכם.

  14. אורי

    אנשים בדרך-כלל מעדיפים לתמוך בחלשים, כי החזקים יכולים לדאוג לעצמם. גם בדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד לרוב העולם היה איכפת מהזכויות של תושבי דרום אפריקה ה"שחורים", ולא ה"לבנים". וגם בסין, תומכים בזכויות של מיעוטים. בכל מקום בעולם. ואצלנו, החלשים הם הפלסטינים. זה לא במקרה שלג'יג'י ובלה חדיד יש עשרות מיליוני עוקבים ולנועה תשבי רק כמה מאות אלפים.

  15. יוסי כהן

    את פשוט מדהימה בחד צדדיות שלך! ראשית - כול הנושאים שציינת הם חברתיים גרידא, ואילו הנושא של יחסי ישראל והפלסטינאים הוא סופר פוליטי! איפה המחאות על טבח העם בסוריה בחברות הנ"ל? או אולי על מעשים דומים באפריקה? ולא חסר מקרים דומים בעולם... שנית - אין כאן תוקף עם סכין ומתגונן עם טנק, יש כאן 2 מליון תושבים, שנמצאים בשטח המנוהל עצמאית על ידם (ללא שליטה ישראלית) שמחליטים מדי פעם (ללא סיבה או פעולה מצד ישראל) להתקיף ולהרוג אוכלוסיה אזרחית (במקום נאמר לנצל את הכספים הרבים שהם מקבלים לפיתוח הרצועה (דבר שהיה גם גורם, כנראה, לביטול הסגר עליהם)) שלישית - יחסי הכוחות אינם זהים, למזלנו. דמייני מצב הפוך, בו אנו בעזה, ואז אנו מחליטים לשגר רקטות וטילים על מדינת פלסטין - כמה זמן היינו בדיוק נשארים בחיים לאחר מכן (רמז - ראי מה קורה במדינות ערב בעימותים מהסוג הזה (שם המושג רצח עם באמת מקבל משמעות, והמושג של פגיעות כירורגיות (הקש בדלת/בגג) הוא מושג מספרות בדיונית))

  16. אודי ביתן

    מנסה להבין את (חוסר) הלוגיקה של הכותבת. לטענתה, למרות שעובדי החברות לא בהכרח מכירים את המציאות או האמת, הרי מחאתם מוצדקת מעצם היותה מחאה. חייב להגיד שבאותה מידה היא יכלה להצדיק מחאת עובדים כנגד ציד ארנבים בניו-זילנד, הגשת פיצה ללא תוספות באיטליה, ואפילו הפרדת בשר וחלב במקומות כשרים. מה המשותף לכל אלו ? הן מחאות... מה עוד משותף ? הן לא מתבססות על שום עובדה רלוונטית, מלבד זה שאכן זה קרה (אכן צדים ארנבים באירלנד, מגישים פיצה ללא תוספות באיטליה, ומפרידים בשר וחלב במקומות כשרים). אך האם יש פה בסיס למחאה ? האם יש כאן מישהו רע ומישהו טוב ? האם יש חלש וחזק ? לא בטוח. 67 ילדים פלסטינים נהרגו - זו עובדה. עובדה נוספת היא שקרוב לשליש לפחות נהרגו מנפילת רקטות ששיגר החמאס (הארגון ההוא שמגן עליהם - זוכרים?) ונפלו בשטח הרצועה. אך מכאן ועד "מחאה מוצדקת", הדרך ארוכה. מחאת העובדים בארגונים האלה (ודרך אגב מדובר על קמצוץ חסר חשיבות), באה כתוצאה מחשיבה שטחית ורדודה, בלי כל התעמקות בסיטואציה, ובלי יכולת להבין פרומיל מהמציאות כאן. עובדי החברות הנ"ל מנסים להיראות כאנשי העולם הגדול והנאור, אך רק מתגלים בשיא בורותם כשהם תומכים בארגון טרור רדיקלי, שהיה שמח להרוג לפחות את חלקם, אם לא את כולם. עצם העובדה שאנחנו מתייחסים למחאה הזו כ"מעוררת הערכה" רק מעורר דאגה. זה בערך כמו כבשים שיביעו הערכה לשביתת סולידריות של עובדי ענקיות ההי-טק עם הסתדרות פועלי המשחטות....

  17. יאיר

    "הטענה הרווחת – והצודקת – היא שהתקיפות לא היו מידתיות" - צודקת??? בעיניי מי? מה זה מידתי? לירות טיל בחזרה על כל טיל שהם ירו עלינו ? ואם הם פגעו בבית מגורים - לירות גם על בית מגורים? זה יהיה מספיק הוגן בעיניי הגברת המתחסדת ויפת הנפש ? האם עובדי גוגל/אמזון המתחסדים יהיו מוכנים לסבול שנים של ירי על בתיהם והיו דורשים מממשלתם להגיב רק ב"צורה פרופורציונאלית"? הרי ראינו מה קורה כשאנחנו מגיבים בצורה פרופורציונאלית - הם מגחכים ולמחרת יורים שוב. רק כשאנחנו "שוברים את הכלים" ועונים בצורה לא פרופורציונאלית נהיה פה קצת שקט (ע"ע מלחמת לבנון השניה). ואני כבר לא מדבר על זה שככל הנראה רוב הילדים ההרוגים הם מהירי שלהם עצמם (שכוון על אזרחים/ילדים שלנו - להזכירך). כל עוד הדרישות של עובדי גוגל/אמזון מופנות אך ורק לצד אחד - זה לא יקדם שום תהליך - לא רגיעה ולא הסדרה ולא בטיח.

  18. קלמן1

    כמדומני שחברות ענק אלו מחצו (פרט לאפל) כל מתחרה ולא הקפידו על fair play, ולא ראיתי שעובדים מחו על כך. אפל מספקת מערכת הסגורה מפני מתחרים, וגם עובדיה נהנים מכך.

  19. אביעד

    מסכנים, פשוט מסכנים, מילא גויים משוגעים, אבל יהודים פשוט רחמנות עליכם?

אירועים קרובים